8ste dag in de voetsporen van Jezus

Bezoek aan Nazareth: de Basiliek van de Aankondiging  ( Eucharistieviering ), de kerk van St. Jozef, het heiligdom van de Mariabron en de synagoge. Lunch en bezoek aan Kana en de Berg Tabor ( Kerk van de Gedaanteverwisseling ).

Dag 8kopie Small

 

Dag 8-02  Dag 8-04  Dag 8-03

 Vandaag mochten we uitslapen! …tot 7 uur. Na een goed ontbijt moest ieder om half 9 in de bus zitten, en dat was ook zo… althans, als je het Limburgs kwartiertje mee rekent want de laatste twee kwamen iets te laat aanrennen… Het was vandaag voor Israelische begrippen winters weer, 18 graden en zelfs een kleine kans op regen. Dus allemaal de jassen en evt. paraplu mee. We reden het centrum van Nazareth in en er werd ons verteld over het conflict dat hier jaren lang gewoed heeft: naast de basiliek van de aankondiging waren de moslims van plan om een grote moskee te bouwen. Na lange tijd van onderhandelingen en serieuze botsingen is de bouw uiteindelijk niet doorgegaan. We passerden het plein dat er nu ligt om naar de kerk van st. Jozef te gaan, die ook vlak naast de basiliek ligt. Deze kerk is gebouwd op de plek waar de werkplaats van Jozef en Zn. lag. Hier vond onze dagelijkse viering plaats. De deken vertelde dat het nu moeilijk voor te stellen was dat Nazareth toen een onbeduidend plaatsje was. Toch werd de engel Gabriel naar deze plaats gezonden om Maria de boodschap te brengen. Bij God gaat het dus niet om groot, machtig, aanzien of bezit. Maar om een gerichtheid op God en zijn wil.

 

Dag 8-05  Dag 8-06  Dag 8-07

Na de viering daalden we af in de crypte waarop de kerk gebouwd was en konden we de grot die eronder lag zien. In de tijd van Jezus leefden de mensen namelijk allemaal in grotten. 

Dag 8-01  Dag 8-09 

 

Dag 8-10  Dag 8-11

Dan lopen we naar de buren, want destijds een paar straten verder was de grot waar Maria woonde. Bovenop dit grotje staat nu een gigantische basiliek. Mooi is een subjectief begrip, maar deze kerk was zeker uniek. 

Dag 8-15  Dag 8-08

 Langs de muren, zowel binnen als buiten waren heel veel grote mozaïken met Maria. Elke afbeelding toonde de Moeder vanuit het perspectief van een ander land. Enkelen waren verrast om Maria’s met spleetogen of donkere huid te zien. De deken legde ons uit dat dit was om de plaatselijke bevolking niet af te schrikken, maar een gevoel van geborgenheid te kunnen afgeven. 

 Dag 8-12  Dag 8-13  Dag 8-14

 Toen we de trappen afdaalden kwamen we op de begane grond van de basiliek, een bijna even grote ruimte met in het midden de grot waar Maria bezoek kreeg van de engel die haar kwam vragen of ze wilde meewerken aan het plan van God om Christus in haar mens te laten worden. Maria zei: Mij geschiede zoals Gij gezegd hebt. En zo is het Woord vlees geworden.1 

Dag 8-18

 Buiten liepen we na een woordje van uitleg door de deken weer naar de bus die ons naar Cana bracht. Hier aten we eerst op een enigszins stoffig terras, maar gelukkig waren er mensen met papieren zakdoekjes om de stoelen enigszins zitbaar te maken. We kregen weer falafel, voor sommigen een pluspunt, voor anderen een teleurstelling. 

Dag 8-16  Dag 8-17

De bus bracht ons nog een klein stukje verder Kana in. Dit stadje ligt ten noord-oosten van Nazareth en is natuurlijk bekend door het verhaal van Jezus’ eerste openbare optreden. In deze stad vond namelijk een bruiloft plaats waar Jezus als gast aanwezig was. Het leek een drama voor de tafelmeester toen de wijn begon op te raken, maar Jezus zei hem de kruiken met water te vullen. De man gehoorzaamde. In de kruiken veranderde het water in heerlijke wijn en er kwam niemand droog te zitten die avond. In de kerk en de kelder die eronder lag was dit tafereel verschillende keren mooi uitgebeeld. Hier wordt vaak door getrouwde stellen opnieuw het ja-woord gegeven.

 

Dag 8-19  Dag 8-21  Dag 8-20

Om kwart over 12 sloot de kerk, dus moesten we eruit en gingen we richting bus die een paar straten verder stond. Het toeval wilde dat er nou net een paar winkeltjes in deze straat stonden. In het laatste winkeltje had Aehab een wijnpoeverij georganiseerd. Hier kon je dan ook wijn uit Kana kopen en souvenirtjes die met Kana te maken hadden. 

Dag 8-22  Dag 8-23  Dag 8-24

Eenmaal in de bus 20 minuten onderweg zagen we de berg Tabor midden in de vlakte liggen. 562 meter hoog. Onder aan de voet was een bus-terminal waar onze David niet verder mocht. Vanaf hier gingen we met racebusjes en gestoorde Arabische chauffeurs met een aardig gangetje naar boven. Je kon aan hun rijstijl merken dat ze het vaker gedaan hadden. Goed en onwel boven gingen we op weg naar de prachtige kerk van de gedaanteverandering van Jezus. In de kerk waren prachtige mozaïeken. 

Dag 8-25  Dag 8-26  Dag 8-27

Links en rechts van de kerk waren panoramaterrassen waar we van een prachtig uitzicht konden genieten. 

Dag 8-28  Dag 8-29

Rondom de kerk waren de resten van haar voorgangers te zien die deels ingericht waren als zitjes en plaatsen om te verpozen. Hier werd gebruik van gemaakt om op de snelbus naar beneden te wachten. De passagiers van een van de busjes baden samen een tientje van de rozenkrans opdat ze veilig beneden zouden aankomen. Dit werkte en de chauffeur werd ervoor beloond.  

Dag 8-30

Eenmaal weer vertrouwd in eigen bus konden we nog een keer omkijken naar de berg in de vlakte.

 

 

Zoeken