7de dag in de voetsporen van Jezus

Naar Haïfa dat langs de kust gebouwd is en mooi gelegen is tegen de hellingen van de Karmel. Eucharistieviering op de Berg Karmel ( grot van Elia ). Na de lunch bezoek aan Caesarea (Romeins theater, het aquaduct en de kruisvaardersburcht).

Dag 7kopie Small

Dag 7-01  Dag 7-02

Toen wij vanmorgen het gordijn open schoven hadden we een prachtig uitzicht over Nazareth, maar het was wel wat heiïg. Later hoorden we dat het stof was. Desalniettemin gingen we  gesterkt met een heerlijk ontbijtje op weg naar Haifa, dat tegen de berg Karmel aan ligt.

Dag 7-05  Dag 7-03  Dag 7-04

Een echte bezienswaardigheid in deze stad is het graf van de stichter van de all-in religion Bahai. Het waren prachtige tuinen, een echte lust voor het oog en zeer fotogeniek. Maar ze waren dan ook aangelegd door een Nederlandse tuinarchitect. Aan de voet van deze negen tuinen was een Duitse wijk… ja, dat kwam omdat er eind negentiende eeuw een groep Duitsers was die het heilige land wilden voorbereiden op de terugkeer van Jezus. Na de tweede wereldoorlog moesten ze van de Engelsen het land verlaten maar ze lieten hun huisjes achter. Na een korte fotosessie reden we naar boven naar een uitzichtpunt. Hier hadden we een mooi overzicht over de stad, de haven en natuurlijk die rare tempel met zijn mooie tuinen. Daar een trapje hogerop stond een gedenkzuil en kanon van ene Wilhelm II en Augusta Victoria. (Als u zich afvraagt wat dit ermee te maken heeft; dat doen wij ook!)

Dag 7-06  Dag 7-07  Dag 7-08

Na nog een mooie rit over de Karmelberg kwamen we bij het hoogste punt waar het klooster van de Karmelieten is. Hier werden we begroet door Elia, die nog net de laatste profeet het hoofd afhakte en een kater die liever lui dan moe was. Het valt hier überhaupt op dat er wel katten en poezen zijn maar er geen hond op straat is. Het schijnt dat men hier bij de Arabieren en de orthodoxe joden geen honden houdt als huisdier.

Dag 7-09  Dag 7-10

Binnen was een klein en simpel kerkje waar we de mis vierden waarin de deken het verhaal van de profeet Elia uit de doeken deed. Hij verklapte ons dat hij wat lievelingsverhalen en –personen had in de bijbel. Elia is een van hen. Op deze plaats was het dat Elia de 450 profeten uitdaagde om het bewijs van de ware God te leveren. Een ander verhaal dat van Elia bekend is dat hij 3 jaar verzorgd werd door een weduwe in Sarepta. Die het laatste beetje meel en olie ging gebruiken om een laatste broodje te bakken en daarna te sterven. De profeet vroeg haar voor hem eerst een broodje te maken en wat water te brengen. Want volgens het woord van de Heer zou de meelpot niet leeg raken en de kruik met de olie niet opdrogen. Niet dat Elia haar een bevel gaf en niet dat dit werkte omdat hij het wilde, maar omdat het naar het woord van de Heer gebeurde. En dat is iets wat wij van hem kunnen leren. Luisteren naar Zijn stem en instappen in het plan van de Heer die al Zijn beloften vervuld, niet al onze wensen.

Dag 7-11  Dag 7-12

Dag 7-13  Dag 7-14

Daarna konden we het dak op… om van het uitzicht te genieten als dat er geweest zou zijn maar vanwege het stoffige weer was het uitzicht beperkt. Na nog wat rond gesnuffeld te hebben in het winkeltje van de paters ging het met de bus naar een wegrestaurant voor een lekkere fallafel- of schnitzelhap.

Dag 7-15  Dag 7-16  Dag 7-20

‘s Middags ging het dan naar het oude Caesarea. Een aardige puinhoop waar nog het een en ander te zien was van de weelde van weleer. Om de fantasie wat aan te wakkeren kregen we wat tekst en uitleg in een klein half uur durende animatiefilm. Na dit overzicht gingen we naar de opgravingen waar Aehab, onze ongeduldige Arabier, op verschillende plaatsen wat tekst en uitleg gaf. Sommigen waren zo door de zee aangetrokken dat dit voor hen voorrang op de stenen had, maar helaas… was het vandaag écht niet de bedoeling!

Dag 7-17  Dag 7-18  Dag 7-19

Eerst kwamen we in het theater met 3000 zitplaatsen, dat in vrij goede staat is en nog steeds gebruikt wordt. Hier werd door de deken de bijbel verhalen gelezen die in Caesarea speelden. Petrus die door Cornelius uit Joppe gehaald werd voor de genezing van zijn zoon en het verhaal van de gevangene Paulus die 2 jaar in Caesarea vebleef.

 Dag 7-21  Dag 7-23  Dag 7-22

Dag 7-24  Dag 7-25  Dag 7-26

Een steen was bijzonder interessant. Dit was een replica van de enige steen waar de naam van Pontius Pilatus op gekerfd staat. Na enkele goddelijke poses op eeuwenoude zuilen liepen we verder langs de kust.

Dag 7-27  Dag 7-28  Dag 7-29

Dag 7-30  Dag 7-31

Daar was de gelegenheid voor een kopje koffie, slenteren langs de kustlijn of staren in de middellandse zee.

Dag 7-32  Dag 7-33  Dag 7-34

Door de stadpoort verlieten we het complex en daar stond David met onze bus al weer trouw klaar.

Dag 7-35

Op weg naar huis konden we nog even de overblijfselen van een 18 km lang aquaduct naar Caeserea bekijken, gebouwd door Herodus. De loodgieter had zijn karretje onder een der bogen geparkeerd voor een noodreparatie… Of het is toch iemand anders geweest?

Dag 7-36

Toen keerden we terug naar het hotel en ’s avonds na het zoveelste buffet was er tijd voor een ontspannen avond met een leuk ‘wie ben ik?’-spel.

Zoeken