3de dag in de voetsporen van Jezus

Voormiddag: de Klaagmuur waar we eventueel de Bar Mitzwa kunnen volgen. Bezoek aan het Tempelplein en aan het paleis van Caïphas (Petrus in Gallicantu). Na de lunch bezoeken we de Zionsberg met het graf van David, Maria Dormitio en het Cenakel.

Dag 3kopie Small

dag3 21 dag3 22

In alle vroegte (6:30 uur) zaten we wederom aan een vorstelijk ontbijt. De een wat wakkerder dan de ander, maar we trokken er toch om 7:00 uur stipt op uit. Onderweg konden we bij de plaatselijke bakker nog even van de reuk genieten. Onze eerste bestemming was de Rotskoepel. Om hier binnen te geraken moesten we vroeg aantreden want om 10:00 uur sloot de omgeving voor niet-moslims en er was menig controle. Dat betekende tasje open, geen bijbel, rozenkrans of kruisje, dan tasje dicht. Anders: keer terug op uw schreden. Vergeet ook vooral niet je mobiel, je camera of ander materiaal wat de metaaldetector kan doen afgaan.

Vlak voordat we het tempelplein opliepen zagen we dat men “druk” bezig was met nieuwe opgravingen. Via een houten loopbrug bereikten we zo het Tempelplein met de Rotskoepel. Het was niet allemaal goud wat er blonk, maar wel de koepel (al glom die van de orthodoxe Christenen wat meer).

dag3 01  dag3 53  dag3 54

Op het plein zelf was lichamelijk contact uit den boze. Voordat je het in de gaten had hoorde je de lokale suppoost al roepen. Meer uit het volume dan uit de woorden konden we opmaken dat hetgeen wat we deden waarschijnlijk niet gewenst was. Niet alleen de lokale suppoosten waren actief, ook de Israëlische politie hield alles keurig in de gaten. Niemand kreeg echter een bon.

dag3 23  dag3 04  dag3 09

Er waren een heel aantal fotogenieke momenten met zowel eigen als voor ons andersoortige pelgrims.

dag3 07  dag3 24

We gingen verder en keken uit naar het gezang en de muziek die wij al van verre konden horen. Dit bracht ons (na wederom een controle) bij de Klaagmuur. Hier was menig bar-mitswa aan de gang.

dag3 33  dag3 28  dag3 12

De eerste keer als een Joodse jongen 13 jaar is, in de Thora mag lezen is een speciale maar bovenal vreugdevolle gebeurtenis. Niet iedereen was voor een feestje uitgenodigd en zodoende werd toch nog veel geklaagd.

dag3 02  dag3 55  dag3 60

Om daaraan mee te kunnen doen (aan het klagen) diende wij ons hoofd te bedekken (zie onze modellen). Uiteraard was er ook een klein stukje muur (zij hebben ook minder om zich over te beklagen) gereserveerd voor de dames onder ons en daar werd met veel genoegen gebruik van gemaakt. Sommige wilden het zekere voor het onzekere en lieten hun beklag schriftelijk achter.

dag3 11  dag3 57  dag3 56

dag3 25  dag3 26  dag3 27

Na ons hart gelucht te hebben namen wij de Joodse wijk en hadden een koffiepauze waarbij we genoten van een prachtig uitzicht op onze Joodse medemens en de Klaagmuur. Sommigen onder ons deelden hun verhaal en hun gebakje (zonder klagen).

dag3 15  dag3 30  dag3 13

Daarna gingen we weer op pad. Echter voordat wij onze weg konden vervolgen zagen wij de kinderopvang anno 2013 te Jeruzalem. Zeker is zeker, die lopen niet weg!

dag3 14  dag3 31  dag3 32

Onder het lopen kon er her en der een kiekje geschoten worden, bij gekletst, maar wel in een behoorlijk tempo: yahla yahla zei de gids, vrij vertaal: loop door of schiet op.

dag3 16  dag3 34  dag3 61

Door de Zions poort gingen we naar buiten richting de kerk van Petrus in Gallicantu. Voor de deur, waarop de verloochening van Petrus op stond uitgebeeld, kregen we de uitleg over kerk en omgeving. Binnen wordt het verhaal door de deken voortgezet met enkele passages uit de bijbel.

dag3 41  dag3 35  dag3 36

dag3 37  dag3 38

Het mozaïek in de apsis zag je de veroordeling van Jezus door de hogepriesters. Boven in de apsis koepel zag je hoe Zijn Vader er over dacht. De deken riep ons op om standvastig getuigenis te blijven geven van ons geloof. Aansluitend liepen we naar beneden om de kerker te bezoeken waar Christus zijn laatste nacht had doorgebracht. Na dit bekeken te hebben liepen we om de kerk heen en kwamen bij de trappen welke Jezus 2000 geleden gelopen heeft op weg naar de olijfberg.

dag3 39  dag3 40

Het liep tegen de klok van 13:00 uur, onze nieuwe gids leek het tijd voor lunch! En dat was ook zo. Dankbaar werd hier gebruik van gemaakt. We kregen een falafel. Een hol broodje met frietjes (3 stuks en koud) een stukje groen en een aantal overheerlijke vegetarisch bitterballen. Niet bij iedereen bekend maar altijd smakelijk met een blikje fris. Het was lekker, echt waar!

dag3 18  dag3 44  dag3 45

Er waren een heel aantal poezen in de Joodse wijk ook tijdens ons eten. Een poes hield de deken gezelschap en keek naar hem op zonder kater.

dag3 03  dag3 06  dag3 05

Op weg naar het graf van koning David, bezochten we een synagoge. Bij het graf van David moesten de wegen weer scheiden van de mannen en de vrouwen. Hier werd vol overtuiging de klaagzang aangeheven, tot huilens toe. Dit achter ons latend, gingen we via een trap naar de bovenzaal waar het laatste avondmaal werd gehouden. Deze ruimte is nu zowel kerk als moskee. Hier werd door de deken een stukje uit het testament van Jezus voorgelezen (Joh. Hoofdstukken 13, 14 en 15).

dag3 46  dag3 47  dag3 42

Een steenworp verder lag de kerk van Maria Dormitio, de ontslaping van Maria. Hier hadden wij de eucharistieviering. Als afsluiting bezochten we de crypte waar Maria zou hebben gelegen alvorens zij ten hemel werd opgenomen.

dag3 20  dag3 48  dag3 49

dag3 08  dag3 10  dag3 52

De gids vroeg ons of wij nog wat energie overhadden om via de Christelijke en Armeense wijk terug naar het hotel te gaan. Dat hadden wij en werden getrakteerd op echte citroenen aan een boom. Morgenochtend om 5:30 op om de kruisweg te lopen. Welterusten!