2de dag in de voetsporen van Jezus

Wij bezoeken vandaag de Olijfberg, de Hemelvaartmoskee, de Onze Vaderkerk, het panorama over Jeruzalem, Dominus Flevit, de Hof van Olijven met de kerk van de Doodsstrijd, het Heiligdom van het graf van Maria en in de middag een bezoek aan de Heilig Grafkerk.

Dag 2kopie Small

IMG 1281 SmallIMG 1282 SmallIMG 1283 Small

Na lekker geslapen te hebben, gingen we voor ons eerste heerlijke ontbijtbuffet, dat iets royaler was dan de meesten van ons gewend zijn.

IMG 1284 SmallIMG 1285 SmallIMG 1286 Small

Om strikt half negen moesten we in de bus zijn om het programma op tijd te kunnen beginnen. Hier liepen we vertraging op omwille van de lift, die nog in de "sabbat-stand" stond. (Voor de niet-Joden onder ons betekent dat de lift op elke verdieping blijft staan, omdat joden op de sabbat niet op een knopje mogen duwen. Je vraagt je af hoe dit dan met het toiletbezoek gaat.)

IMG 1292 SmallIMG 1295 SmallIMG 1299 Small

De plaats van afscheid was onze eerste ontmoeting met de heilige plaatsen. We bezochten de Hemelvaartkerk op de Olijfberg. Aehab, onze gids, gaf ons telkens de officiële uitleg over plaats, geschiedenis en gebeurtenis. Daarna nam de Deken elke keer het stokje over en las de bijpassende Bijbelverzen met tekst en uitleg over de plaats waar we waren, met verwijzingen naar zowel het oude als het nieuwe testament.

IMG 1327 SmallIMG 1319 SmallIMG 1322 Small

IMG 1318 SmallIMG 1333 Small

Onze volgende halte was de Onze Vaderkerk. We lezen in de bijbel dat de leerlingen Jezus zagen bidden en vroegen Hem: “Heer, leer ons bidden.” In 147 talen is het gebed dat Hij hen toen leerde hier op de muren terug te vinden, zelfs in braille in acht verschillende talen! Een van onze reisgenoten heeft deze daadwerkelijk gelezen.

IMG 1343 SmallIMG 1344 Small

Op weg naar de Joodse begraafplaats kwam ons eerste groepsfotomoment. Er kwam iemand bij die we nog nooit eerder in de groep opgemerkt hadden. Hij bleek er ook niet echt bij te horen (één of twee bulten teveel).

IMG 1349 SmallIMG 1350 Small

IMG 1360 SmallIMG 1368 Small

Het was goed opletten geblazen, want het was een erg steile afdaling. Maar elkaar helpend bereikten we allemaal levend de begraafplaats op de Olijfberg. Hier te mogen liggen kost een aardig sommetje geld. Intussen genietend van het mooie uitzicht over de oude stad van Jeruzalem, lekker in het zonnetje, legde de reisleider ons de indeling van de stad uit en de Joodse manier van begraven. Joden blijken hun doden boven de grond te begraven en als de nabestaanden er geweest zijn, leggen ze een steentje op het graf, ten teken dat ze de dode niet zijn vergeten.

IMG 1371 SmallIMG 1380 SmallIMG 1383 Small

En verder gingen we bergaf. Naar de kerk Dominus Flevit. Ook deze ligt langs de route die liepen. Deze route liep Jezus ook toen Hij met Palmpasen naar Jeruzalem ging. Bij deze kerk denken we aan het moment dat Jezus om Jeruzalem huilde en de verwoesting van deze stad voorspelde.

IMG 1395 SmallIMG 1398 SmallIMG 1404 Small

Tijdens het laatste stukje afdaling werden we aangespoord op tijd in de mis te zijn, die plaats vond in de grot waar Jezus gearresteerd werd.

IMG 1408 SmallIMG 1428 SmallIMG 1425 Small

IMG 1413 SmallIMG 1417 Small

Na de mis gingen we weer een stukje bergop om de kerk van Gethsemani te bezoeken, die we eigenlijk voor de mis zouden bezoeken. Deze kerk wordt ook wel de kerk van de doodstrijd genoemd. Om de kerk staan hele oude olijfbomen die wellicht uit de tijd van Jezus zouden kunnen komen.

IMG 1430 SmallIMG 1433 SmallIMG 1441 Small

Na de plaatsen van Christus’ lijden bezocht te hebben, gingen we nog even de kerk binnen waar Maria ontslapen is.

IMG 1444 SmallIMG 1448 SmallIMG 1453 Small

IMG 1463 SmallIMG 1467 SmallIMG 1468 Small

Na veel bekeken te hebben en vele indrukken te hebben opgedaan, gingen we het oude Jeruzalem in via de Stefanuspoort. Langs vele smalle, kronkelige, onoverzichtelijke, hobbelige, typisch ruikende en lawaaierige straatjes op weg naar onze eerste lunch. PIZZA!

IMG 1470 SmallIMG 1471 Small

IMG 1474 SmallIMG 1476 SmallIMG 1472 Small

Terwijl een groot deel van onze groep al in de startblokken stond om verder te gaan, deden de laatsten nog een sanitaire stop, waarbij een van ons de rollen verdeelde. De anderen werden buiten getrakteerd op een staaltje van ‘hoe het afval in Jeruzalem op te halen’.

IMG 1479 SmallIMG 1481 SmallIMG 1486 Small

IMG 1496 SmallIMG 1499 Small

Eenmaal weer op weg dachten we dat we al smalle straatjes gezien hadden, maar de ‘Via Dolorosa’ sloeg werkelijk alles. Druk, druk, druk. Van alles werd er aangeboden maar ons was gezegd: “negeren en doorlopen!”  Na een hele hindernisbaan kwamen we via een kleine doorgang op het kerkplein voor de Heilig Grafkerk.

IMG 1503 SmallIMG 1506 SmallIMG 1509 Small

Na tekst en uitleg van onze gids, gingen we in de drukke kerk ook de plaatsen bezoeken. Als eerste zagen we de plaats waar Jezus aan het kruis genageld werd en waar het kruis heeft gestaan.

IMG 1511 SmallIMG 1517 SmallIMG 1543 Small

IMG 1544 SmallIMG 1520 SmallIMG 1522 Small

Daarna gingen we via een smal trapje naar beneden, waar de gespleten rots te zien was. Op weg naar het Heilig Graf kwamen we op de plaats waar Jezus gebalsemd werd. Bij het Heilig Graf was het erg druk. We kregen daar een half uur om zelf te besteden. Daarna verzamelden we ons buiten op het plein.

IMG 1532 SmallIMG 1552 Small

Zittend in de zon kregen we de laatste update van deze dag en kon iedereen doen wat hij wilde. Voor diegenen die nog in de stad wilden blijven kijken, werd gezegd dat het eten om 19.00 uur was? Weer via de hindernisbaan?… Nee één rechte weg  richting de Damascuspoort en dan een rechte weg naar het hotel.

IMG 1553 Small

En dan nu nog even gezellig onderuit voor we plat gaan…