Adventstijd - deel 3

 

td67vallende-sterDeze derde week vertelt dirigent Jaap Dekker over een gebeurtenis in zijn leven die hij nooit zal vergeten.

 

 

Op een zaterdagochtend in 1997 loop ik in Maastricht richting het centrum.  Ik volg een cursus. Voor aanvang moet er nog een hapje gegeten worden en aangezien het aan de late kant is heb ik behoorlijke haast.  Lopende door de Zwingelput komt mij ter hoogte van de Begijnhof een oudere man tegemoet. Hij spreekt me aan, vraagt om wat geld omdat hij al een tijdje niet meer gegeten heeft. Ik meld hem dat ik haast heb en geen geld, hij bedankt mij en vervolgt zijn weg. Ook ik wil verder, maar wordt op voor mij onverklaarbare reden gestopt terwijl het door mijn hoofd schiet dat dit niet de manier is om een hongerig persoon af te schepen. Ik draai mij om,  loop de man achterna en spreek op mijn beurt hĂ©m aan. Dat ik niet correct heb gehandeld en dat ik hem geld wil geven om eten te kopen. De man neemt mijn geld aan, kijkt me in de ogen en bedankt mij hartelijk. Hij vervolgt langzaam zijn weg. Ik loop ook verder, overpeins kort het gebeurde en kijk nog een keer om, de straat in. De man is verdwenen…
Ik heb in mijn leven veel momenten gekend waarop wensen in vervulling gingen. Mijn eindexamens, huwelijk, geboorte van mijn zoons, mijn eerste concert als dirigent. Allemaal mooie gebeurtenissen die mij bij blijven. Wat er op die zaterdag gebeurde heeft te maken met het in vervulling gaan van een diep, persoonlijk verlangen. Vlak na het veel te vroeg overlijden van mijn vader had ik de diepe wens nog eens zijn aanwezigheid te bespeuren, zijn nabijheid te voelen. En ik verwachtte dat ook. Maar het gebeurde niet en de wens verdween in de jaren die volgden; niet volledig, maar wel naar de achtergrond. Tot op dat moment in 1997. Want ik heb de diepe overtuiging dat het de nabijheid van mijn vader was die ik voelde toen ik staande werd gehouden en mij realiseerde dat ik anders had moeten handelen. Het was alsof hij mij zei dat hij mij anders had geleerd. Volkomen onverwacht, als een donderslag bij heldere hemel,  ging op dat moment een diep gekoesterde wens in vervulling. Ik voel mij nog steeds gezegend en gelukkig dat ik dat moment, het waren slechts enkele minuten, mocht ervaren.
Jaap Dekker

 

 

Lees hier deel 1

 

Lees hier deel 2

 

 

 

 

 

Zoeken