Een kindje, klein en kwetsbaar

moeder met kindStel je eens voor: je bent op een verjaardag en er komt een moeder binnen met op haar schoot… een pasgeboren baby. Meteen gaat alle aandacht naar het kind! Ze willen het aanraken, even vasthouden, geluidjes tegen maken. Het kindje staat in het middelpunt van de belangstelling. Elk kind heeft iets vertederends, iets ontwapenend. Het is onschuldig en kwetsbaar en totaal afhankelijk van anderen. Een pasgeboren baby maakt iets in ons los en beroert ons!
Dit weekend horen we in het Evangelie de belangrijke boodschap die de engel Gabriël aan Maria komt brengen: ´Vrees niet Maria, want gij hebt genade gevonden bij God. Zie, gij zult zwanger worden en een zoon ter wereld brengen en gij moet Hem de naam Jezus geven.´ Het is bijna kerstmis wanneer we de geboorte van dat Kind gaan vieren! Hoe is het toch mogelijk dat God de Schepper die alles gemaakt heeft en in stand houdt, ervoor kiest om mens te worden en als een kleine baby op aarde in een voerbak geboren te willen worden?? We hebben een God die ons heel dichtbij wil zijn. Een God die met ons wil delen: ons verdriet, onze zorgen en pijnen. Een God die wil goed maken wat de mens verkeerd heeft gedaan door zich af te wenden van zijn Schepper.
Hij komt en Hij is onze Verlosser! De dichtst mogelijke manier van God om bij de mens te komen is door zelf mens te worden en als een baby onder ons te verschijnen, onschuldig en kwetsbaar en totaal afhankelijk van anderen. Hij wil aangeraakt worden; zijn liefde wil tastbaar zijn voor ons. Met kerstmis vieren we elk jaar weer opnieuw die grote gebeurtenis dat God naar ons toekomt in zijn Zoon Jezus Christus. Opnieuw mag het kind in de kerststal ons vertederen zodat we opnieuw mogen beseffen: God heeft zich klein gemaakt om heel dicht bij ons te willen zijn, bij ieder van ons persoonlijk. Laten we opnieuw geraakt worden door die grote liefde van God voor ons. In die laatste week voor kerstmis mogen we daarover nadenken en bidden: dat God geboren is voor jou en dat Hij dat opnieuw wil doen in de harten van iedereen, als een Vader die er wil zijn voor zijn kinderen.

Zoeken