Parochienieuws september 2010

 Leer ook toveren!

Vakantie is een magisch woord. Het laat een mens stralen! Het laat ons uitzien naar iets dat vreugde en geluksgevoel schijnt te kunnen geven. Ook als we het ons eigenlijk niet zo kunnen permitteren om op reis te gaan, dan nog maken we het graag mogelijk. Dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Het woord vakantie betovert de mens. 
Goochelen kun je leren, waarbij niet elke cursist zover komt als een Fred Kaps of Houdini. Zelfs illusionisten als Hans Kazan of David Copperfield beoefenen gewoon een vakgebied waarin een mens zich kan bekwamen. En waar Uri Geller staat met zijn kunsten? 
Maar echt toveren? Zoals we dat in sprookjes lezen? Bestaat dat wel in de realiteit? 
Met een ander woord uit hetzelfde gebied zijn we ook vertrouwd. Wanneer iemand helemaal uit zijn doen is, krijgt die al snel te horen: “Wie heeft jou behekst?” Dat klinkt meestal toch negatief. Helaas ervaren we dat vaker dan ons lief is, wanneer je op mensen helemaal geen greep meer kunt krijgen.
Maar toveren? Dat roept heel andere beelden en gevoelens op. Stel dat je met een woord van je afval in de afvalemmer klompjes goud kon maken (niet allemaal tegelijk want dan is de goudprijs snel gedaald)! Dat je met één handoplegging iemands kanker uit het lichaam kon trekken (artsen massaal ontslagen)! Dat door één gesproken gebed op een bouwplek meteen een droomhuis zou verschijnen(dag architecten, aannemers en uitvoerders)!
Dit toveren, denk ik, kun je niet leren. Bestaat dat dan wel? 
Zelf weet ik dat wonderen gebeuren, maar dat noem ik geen toveren. Wonderen laten wel precies datgene zien wat we als toveren omschrijven. Waarbij deze niet zo snel in het materiële zich voltrekken. Eerder op het vlak van genezing. Omdat God iets heeft met onze gezondheid, niet met onze materiële rijkdommen en wensen natuurlijk. Naast de lichamelijke gezondheid is er de geestelijke….en wie even er bij stil staat zal erkennen dat die wel eens samen kunnen gaan.
Het hoge woord is eruit: geestelijke gezondheid. Op dat vlak kan ieder van u.wel degelijk toveren!
Tip voor een jeugdige: ruim je kamer eens op, doe zonder mopperen mee met kleine klusjes die men je zou kunnen vragen te doen (ben je ouders voor): en je kunt toveren. Weg boze blikken, weg harde woorden, weg dreigementen en straffen!
Tip voor een volwassene met partner: ook al ben je vol van jezelf, ben je moe en niet helemaal tevreden met heel veel…luister eens naar die ander, geef eens een complimentje, pak ongevraagd iets uit handen, verras eens met een dank-je-wel. En de toverstaf zal werken. En u ziet een heel andere man of vrouw, de droomprins of prinses opstaan. Of toch maar illusie?
Zolang je het niet hebt gedaan, blijft het zeker illusie. Succes met uw cursus!
Hartelijke groet, deken Th. v. Galen 

Zoeken