Parochienieuws 25 februari - 1 april 2017

Carnaval vieren stopt na drie dagen... of niet??

Het is ondertussen geen geheim meer dat ik vastelaovend een warm hart toedraag. Ik vond het zelfs een emotioneel moment toen ik onlangs toe mocht treden tot de raad van elf van C.V. de Vlavrèters van Welten-Benzenrade! Ik ben de vereniging heel erg dankbaar dat ik op deze manier als kapelaan nog meer de mogelijkheid krijg om uit te dragen waar de Kerk voor moet staan: 'náást mensen staan, midden in de samenleving aanwezig zijn en zorgen voor binding met mensen.' Met onze prins Paul (God) II een middagje naar de St. Martinusschool in Welten geweest om te vertellen over de carnaval (en veertigdagentijd). Op de vraag wat de prins in de hand had antwoordde een van de kinderen uit groep 2: 'een toverstaf!' En eigenlijk heeft het kind nog gelijk ook! Het toverde bij een glimlach op het gezicht toen de kinderen met de prins een polonaise hielden en ze plezier hadden.

Vastelaovend heeft te maken met het omdraaien van rollen en het doorbreken van standen. Symbolisch draagt de burgemeester de 'macht' over aan de prins met zijn gevolg door de sleuteloverdracht. De macht wordt afgelegd en even is de burgemeester of de dokter gelijk aan de 'gewone mens', versterkt door verkleden en schminken/maskers. De scepter (toverstaf) van de prins is een teken van zijn macht. Maar macht wordt misbruikt zodra men bóven de ander gaat staan; juist daarin laat carnaval een ander geluid horen, of zou moeten horen. Dit is dezelfde boodschap die ik al aangaf waar we als Kerk voor moeten staan: 'naast mensen staan'. De Vastelaovend is een diep geworteld cultureel feest en maakt zichtbaar waar de mens ten diepste behoefte aan heeft in een samenleving die (te) individueel is en mensen kan buitensluiten en opsluiten: namelijk binding, saamhorigheid, verbroedering, een lach waar verdriet is, een glimlach waar eenzaamheid is. Dit mag niet stoppen na carnaval; dit mag het hele jaar doorklinken. Wie écht carnaval begrijpt kijkt verder dan alleen maar het feestvieren en het springen van plezier, wat een uiting mag zijn van hetgeen we in ons voelen. Vastelaovend heeft met het leven te maken. Sterker nog, vastelaovend is een manier van leven!

Kapelaan Blom en raad van elf lid van C.V. de Vlavrèters

Vastenactie!!

Graag attenderen wij u op de Vastenactie 2017. Meer informatie vindt u in de bijgevoegde folder. Bij voorbaat dank voor uw steun!

Vieringen Pancratius via internet te volgen

Mocht het bijvoorbeeld glad worden en wilt u toch verbonden zijn met de Pancratius: Wist u dat alle vieringen via internet te volgen zijn via www.kerkdienstgemist.nl ? Zeker een aanrader!