Parochienieuws 30 november - 20 december 2014

Vol verwachting klopt ons hart

Het sinterklaasfeest is voor jong en oud. Ik moet u stiekem bekennen dat ik voor het eerst geen glimp heb opgevangen van de aankomst van de goedheiligman in ons land. Tot nog toe had ik elk jaar wel eventjes de kans om te kijken naar de feestelijke intocht van Sinterklaas met zijn (al dan niet zwarte) pieten. Vond ik heel jammer, want ik heb natuurlijk erg veel waardering voor een bisschop! Hij zorgt ervoor dat het hart van veel kinderen wat sneller gaat kloppen en ook volwassen mensen ontkomen niet aan de goede sfeer die zulk een prachtig feest uitstraalt. Ik denk spontaan terug aan die keer dat ik als kind ging kijken hoe Sinterklaas aankwam in Blerick en ik wist dat we daarna met familie samen gingen gourmetten. Dat zijn van zulke herinneringen die onbenullig lijken maar je toch ergens heel dierbaar zijn.

Sinterklaas kan een familiefeest zijn van jong en oud en vol verwachting klopt ons hart wanneer hij met zijn pieten rondtrekt om menig schoentjes te vullen. De adventstijd breekt weer aan. Het weer ademt al goed de sfeer uit die bij dit jaargetij past: eerder donker, frisser, en prachtige herfstbladeren. ‘Advent’ betekent ‘komst’ en net nu het frisser en donkerder wordt, verlangen we naar licht en warmte. We steken ’s avonds eerder de lampen en kaarsen aan, de verwarming en wellicht een open haard; het geeft gezelligheid waar we naar verlangen. In de adventstijd kijken we uit naar het licht dat in de verte al schijnt. Dat licht komt steeds dichterbij want hoe donkerder het wordt hoe beter het te zien is. Dat laten we zien door elke zondag een kaars meer aan te steken van de adventskrans.

Dat Licht is natuurlijk Jezus Christus. Hij die licht en warmte kan geven, waar niemand anders aan kan overtreffen! Onze bisschop sint Nicolaas laat al zien dat een familiefeest zo waardevol is. In de adventstijd, uitkijkend naar kerstmis, zien we de heilige familie al in zicht komen: Jezus, Maria en Jozef. De drie belangrijkste beeldjes die in alle kerststalletjes thuishoren. Maar ook de os en de ezel hoeven niet te ontbreken! Vol verwachting klopt ons hart. Het stalletje is een beeld van ons hart, waarin Jezus geboren wil worden tussen de koppigheid van de os en het ongeduld van de ezel. Wij mensen zijn niet perfect. En precies daarom wil Jezus geboren worden om ons te helpen, mensen te zijn van licht en warmte, met respect en geduld, voor anderen. Ik wens u allen een bezinnende en goede voorbereidende adventstijd toe!

Met hartelijke groeten,

Kapelaan Rick Blom

Bijbelavond

U bent uitgenodigd om deel te nemen aan de bijbelavonden die eens in de maand plaatsvinden op de maandagavond in de Ontmoetingsruimte van de St. Josephkerk. Aanvang is 19.30 uur en rond 21.30 uur sluiten we af. Koffie/thee en wat erbij is aanwezig. Na afloop bidden we nog samen de dagsluiting. Wees welkom om eens vrijblijvend te komen kijken! De komende tijd zullen we de Psalmen behandelen.

De data voor het komend seizoen zijn: 5 januari, 2 februari, 2 maart, 20 april, 11 mei, 1 juni.