Parochienieuws 1 februari - 1 maart 2014

Over goed gemutst en/of goed gestemd

Het leven biedt zeker momenten waarop we ons tevreden, voldaan en welgezind voelen. In zulke uren of zelfs dagen kijken we zonniger aan tegen de dingen van het leven. Wat voorheen knelde of lastig was, kunnen we hebben. Een tegenvaller valt dan zelfs nog mee. Je omgeving vaart er wel bij.

Wanneer overkomt ons dat? Dat is natuurlijk heel persoonlijk en daarom zó verschillend. Een goed bericht, een leuk vooruitzicht, een echte meevaller op financieel of contactueel vlak, een onverwacht helpende hand, het krijgen van een baan of herstel van gezondheid. Dat alles helpt om goede zin te hebben of te krijgen. Je kunt weer tegen een stootje en het levensgevoel is even niet zo zwaar. Je kunt alles hetgeen weer even onder "de muts" schuift welgemoed dragen. De stemming is daarmee positief en de omgeving geniet mee. De afstemming op het leven is in harmonie. Dus zien we een tevreden mens, een lachend gezicht en een optimistische kijk.

Maar als we met verkiezingen niet goed gestemd hebben, dan is hetgeen we over ons afroepen weinig reden om goed gemutst te zijn.

Paus Franciscus riep begin december onze bisschoppen op ook op die plekken present te zijn, waar bijvoorbeeld besluiten worden genomen die maatschappelijke invloed hebben.

Hun stem laten horen, ook als dat niet meteen betekend dat er naar gehandeld wordt. Ook Jezus kreeg niet alle mensen mee in zijn denken en spreken, maar daarom ontweek Hij de confrontatie niet.

Hetgeen de paus vraagt, kwam ik al voor zijn aansporing bij onze kerkleiders tegen bij een kerkbestuurslid. Heel verrassend deelde hij me mee dat hij vast van plan was om met de gemeenteraadsverkiezingen mee te dingen naar een zetel. Onder het motto:" De stem van het kerkbestuur in het gemeentebestuur". De partij waar hij zich meldde gaf deze nieuwkomer plaats 9 op hun lijst. Joost mag weten waarom hij op die plek kwam, maar geheel ondenkbaar om zijn doel te bereiken is die plek niet. Het vergt waarschijnlijk voorkeurstemmen, maar het getuigt van een profetisch inzicht. Chapeau!

Iets om goed gemutst van te raken dat onze kerkmensen zich niet verstoppen. Want het lijkt erop dat er geen enkele fierheid meer is onder de gelovigen in onze gewesten. Velen zijn dan wel blij met de paus en zijn ongecompliceerd optreden, frank en vrij. Maar hij nodigt ons uit om evenzo te doen.

Goede voorbeelden hebben we nodig. In die lijn weet ik me rijk, omgeven als ik ben door een groepje enthousiaste mensen die in Heerlen-Zuid werk willen maken van diaconie vanuit de Kerk. Iets dat helemaal past in de lijn van Mgr. Savelberg die als oud-kapelaan van de Pancratius het motto leefde: Helpen waar niemand helpt.

Iets om goed gemutst van te raken.

Vriendelijke groet, deken Th.v. Galen