Parochienieuws 1 december - 16 december 2012

De Postcodeloterij… of toch de Advent?

Ook had ik u kunnen vragen: Wie verwacht U nou écht? Gaston Starreveld of Jezus Christus? Kent u Gaston niet? De man die met straatprijzen, een te vergeven auto en altijd met een bloemetje ergens opduikt om mensen met een som geld blij te maken? Voor hem zwaait de deur wágenwijd open, als de gelukkigen thuis zijn. De man die ervoor betaald wordt om dit te doen krijgt een warm welkom, een ware verlosser. Het enige dat mensen moeten doen is: deelnemer worden. Zorgen dat je een lot krijgt. En hoe kan het anders: hoe meer je inzet, hoe groter de prijs. De grote troost is: als winnaar hoef je je niet te schamen. Want je hebt ingezet op een lot voor een goed doel. En er zijn er enkelen die daarvan een graantje meepikken. De niet-winnaars pikken stiekem wéér een (in het hart verborgen) traantje weg. En dat zijn er altijd meer dan er winnaars zijn!
Te midden van de velen in zijn stad Jericho stond Zacheus er financieel gezien er niet slecht voor. Zeg maar gerust, hij had goed verdiend, was in ieder geval niet onbemiddeld. Maar ten koste van de contacten met zijn omgeving. Nu ging het bericht door de straten: Hij komt er aan! Die wonderlijke man. Als je geluk had, zou je zien dat er zieken werden genezen wanneer Hij hun woning binnenging. En wees er zeker van: wanneer Hij bij je binnenstapt, komen er geheid veel mensen naar je woning. Daar wil iedereen bij zijn en van de partij zijn. Bang om gezien te worden trok de rijke tolbeambte door de straten. Wil ook zijn graantje meepikken van die show rond Jezus. En hoewel hij zich verstopte, viel het lot uitgerekend op hem. “Kom naar beneden, ik wil vandaag bij jou te gast zijn!” had Hij hem toegeroepen. En er stroomde veel geld, Zacheus had uitgepakt. Hij wilde veel mensen gelukkig maken met al wat hij bezat. Hij gaf royaal, nog meer dan waar de mensen van gedroomd hadden. Dankbaar verliet Jezus de woning. “Vandaag is dit huis heil te beurt gevallen” zei Hij nog bij het weggaan, Zacheus tevreden en glanzend gelukkig achterlatend. En de hele straat, de hele buurt, de hele stad sprak erover. Want wat werden er door toedoen van een niet velen gezegend. En Zacheus, hij kon weer leven, mét de mensen die hem niet langer negeerden. Hij was tenslotte een hele bink geworden.
Beste lezer of lezeres, het wordt weer - na het hoogfeest van Christus Koning op 25 november - , de periode van de 4 Adventszondagen. We gaan weer intense dagen tegemoet van duistere, koudere tijd en geschenken, met een honger naar warmte, sfeer, gezelligheid. Sinterklaas staat al te trappelen om zijn bezoekjes af te leggen en uit te delen. En nog meer kan ik dat zeggen van de Christus. Maar wie verwacht Hem nog, wie ziet reikhalzend naar hem uit, wie trekt erop uit Hem te vinden in de steeds grotere leegte van al die kerken die het lot ondergaan van desinteresse. Zeker als het alleen verwacht wordt van de priesters en de zangers die stelen de show al lang niet meer. In veel gevallen echt niets boeiends, hebben mensen helemaal gelijk. Maar het gaat toch niet om hen! Wie dat denkt moet wel bijna dwaas zijn. Ze zijn niet anders dan die bomen waar Zacheus zich bij verstopte om Hem te zien. Wie weet, is er een kansje dat Hij bij mij halt houdt en zegt zacht: “Mag ik je gast zijn….want ik wil dat je heil te beurt valt”.
Ben eens eerlijk met uzelf, wie verwacht u liever: Gaston of Jezus.
De slimmerik zal zeggen: beiden natuurlijk! Goed, laat dat dan maar eens zien door die stappen te zetten welke daarvoor nodig zijn.
Ik wens u een inspirerende Advent, met wederom een hartelijke groet,
deken Th.v. Galen

Kerstmis in de Pancratius

Natuurlijk kunt u weer een fraaie kerststal gaan verwachten. De bouwers zijn al begonnen en het zal weer anders zijn als voorgaande jaren. Natuurlijk gaan we u weer ontvangen met warme woorden van welkom, ook jegens hen die het hele jaar twijfelen of ze wel of niet naar de kerkdienst komen. Om uw kerstafspraken met familie en vrienden te kunnen maken delen we u daarom al de mistijden mee.
Kerstavond: 19.00 u. Gezinsviering met het familiekoor Chrisko en om 21 u. de Nachtmis van Kerstmis met het gemengd Koor St.Caecilia.
Eerste en tweede kerstdag zijn de missen als op zondag: 10.00 en 11.30 u.
Goed om te weten voor de fijnproevers, laten we zeggen de sterrenzoekers: de lezingen en gebeden zijn anders elke dag, dus u hoort niet hetzelfde op elk van die momenten.
Welkom, in ieder geval.