Parochienieuws 29 september - 5 november 2012

Gewogen en gemeten

Het zal u wel bekend zijn dat op elke geboortekaart naast de datum en de namen van de boreling het gewicht en de lengte vermeld staan. “Flinke jonge” kun je dan wel eens denken, of: oei, die heeft al moeten vechten om te overleven. Dat proces begint al meteen. En hoe vaak leggen ze ons niet op de weegschaal en nemen ze ons de maat? Net als de bekende klanken van de ouders, raak je eraan gewend, als baby al. Groeit goed, is prima op gewicht, och, dat wordt een lange, dit is al zeer gewichtig…
Nadien gaan we daar zelf mee door. De weegschaal wordt door mensen vaak ingezet om te kijken, of ze gezond zijn qua gewicht. Gewicht staat vaak voor een goed figuur en elk grammetje wordt wel eens bijgehouden na een avondje eten. Dat betekent weer dagen met beperkingen. In het ziekenhuis is ondergewicht na een flinke opname en ziekte, reden om te zorgen voor extra voeding. Waar je gewicht wordt gemeten voordat men überhaupt aan een ingreep begint. Dus ook daar geldt: meten is weten.
Met de lengte is het al niet anders. Aan kinderen van de basisschool is al bekend welke lichaamslengte te verwachten is. Blijft dit duidelijk achter kan dit voor jongen en meisje een hindernis zijn om zich vrij te voelen. Maar de lange lengten maken ook eenzaam, lastig met shoppen en hoofd stoten tegen al de veel te laag hangende luifels (ik kan het weten!). Maar niemand is graag over het hoofd gezien…dus moeten zij die niet de lucht in willen schieten een compensatie zoeken om toch ook gezien te worden. Waarmee we willen zeggen dat dit verhaaltje over onze fysieke kant, ook zeker opgaat voor de geestelijke beleving.
“Wie denken ze wel dat ze voor zich hebben! Ik laat niet over mijn lopen! Zo, ik mag gezien worden! Als ze mij niet hadden, ik doe er tenminste toe, ik leg gewicht in de schaal! Wat meen jij je wel, kleine onderkruiper! Maak je toch niet zo dik, dun is de mode! Kom eens naar beneden jij, die het zo hoog in de bol hebt!” Met dergelijke zinnen drukken we gedachten uit welke mensen vaak in hun denken met zich meedragen. Over anderen, maar het werkt ook naar onszelf. Want als ik eenmaal hebt geproefd van de belangstelling, van het applaus en ik overal herkend en bewonderd word, kan dat verslavend werken. Wanneer dat door de jaren dreigt te minderen raak iemand iets kwijt waaraan hij of zij gewend is, zeg maar: verslaafd is. Dan gaan mensen soms zelf gekke dingen doen, om toch maar “in tel” te blijven, “in trek” te blijven, “gezien en bewonderd” te worden. Daarvoor laten we niet alleen ingrepen toe in of aan ons lichaam, maar kiezen mensen een houding, welke soms zover kan gaan dan men principes overboord zet. Zodra deze “gewichten”gaan werken, men “elkaar de maat” neemt vanaf het terras, verliezen we ons evenwicht en krijgen we geen evenwichtige maatschappij. Het kan zover gaan dat “wat we prijzen” zelfs af te keuren is, en waar we “ons niet toe durven bekennen” ons mank laat gaan.
Wie werkelijk gelooft dat God “is” en vertrouwd raakt via gebed en/ óf kerk met Jezus, die laat zich niet meer alleen door mensen bepalen, zoekt zelfs niet altijd de gunst van de mensen, noch hun applaus. Die raakt minder snel uit zijn evenwicht bij tegenslag en durft zijn of haar rug recht te houden, als anderen zich klein maken en terugtrekken. Het denken en oordelen over anderen laten we makkelijker aan God over, die de zon laat opgaan over goeden en slechten. Een andere samenleving met meer rust en vrede en zuiverheid en inzet is binnen handbereik. Maar het vraagt wel dat we ons gewicht bij God halen en we Hem ons de maat laten nemen. Elke week is er weer een oefening, te beginnen op zondagmorgen. God zoekt telkens weer bouwers van een betere wereld, welke niet vanzelf ontstaat. Wie het begrijpt, zette de stap…of blijft hem zetten.  

Hartelijke groet, deken Th. v. Galen  

Start lezingencyclus dekenaat Heerlen

Op donderdag 22 november om 20.00 uur starten we met een aanbod, dat mensen de kans wil geven om zich te oriënteren in thema´s die actueel zijn over de samenleving, waarbij het ook over kerk en geloof kan gaan, maar in principe bedoeld is om de horizon van ons denken en afwegen te verbreden.
De Belgische hoogleraar Prof. dr. Donald Loose, filosoof, verbonden aan de Radboudstichting en docent filosofie op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, komt naar Heerlen toe. Werkelijk een topper. Hij is bereid te komen en in overleg zijn wij tot het onderwerp gekomen `Waarom zou je in deze tijd nog katholiek zijn?’. Hij kan ons een hart onder de riem steken.
Voor de locatie is gekozen voor de Manege in `Auberge de Rousch´, omdat we daar zowel een kleinere groep als ook een groot auditorium kunnen ontvangen. Om dit passend te doen verzoeken we belangstellenden zich van te voren aan te melden.
U kunt zich aanmelden voor de lezing door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of te bellen naar tel. 06-57595999 van mevrouw J. Krasznai. Gaarne erbij vermelden met hoeveel mensen u komt.

Deken van Galen

Voor Welten: Menskracht gewenst

Zolang de organisatie loopt, is er geen vuiltje aan de lucht en weet iedereen zich op zijn wenken bediend. Dat kunnen we in onze parochies door een groep vrijwilligers. Op dat vlak zijn onze kerken uniek. Zo lieten we al eens weten dat één grotere psychiatrisch instituut al meer kost dan de hele organisatie van de 320 parochies met welhaast zoveel dure gebouwen.
Juist vanwege die vrijwilligers.
Maar met de loop der jaren is het niet altijd te blijven bouwen op dezelfde mensen… die worden ook weer ouder. Krachten en mogelijkheden ebben soms wat weg, omstandigheden maken het ook niet altijd eenvoudiger om op de ingeslagen weg voort te gaan. En dan heb je als kerk een probleem. Zo kunnen we in de Martinus mensen gebruiken die de kosterploeg komen versterken en om een welkom thuis te schenken in een schone kerk ook mensen die met een groep zorgen voor het interieur. De beste poetsmiddelen op de plank en in de kast hebben geen zin, wanneer er geen handen zijn die ze willen hanteren. Soms, zo beseffen we, is het moeilijk om in je eentje te komen met de bereidheid om mee te werken. Dus is het al makkelijker wanneer u zelf met iemand erbij of met nog meerderen zich bekend maakt als nieuwe vrijwilliger. Kwestie van telefoontje plegen of mail versturen naar een van de parochieadressen. Het is ook een vorm van werkelijke diaconie en menslievendheid. Wie denkt daar eens over mee?

Deken van Galen

 


Zaterdag 29 september
HH. Michaël, Gabriël en Rafaël, aartsengelen
09.00 uur H. Mis

10.00 uur Theresiakapel
Mevr. C. Geurts-van Montfort en overl. familieleden

Biechtgelegenheid 14.00-15.00 uur Deken van Galen

18.30 uur Volkszang
Preek: Prof. Meulenberg
Ans Simons (jrd.); Phily v. Nierop-Vissers (jrd.); Overl. v.d. fam. Gillissen-Jongen; Henri en Mia Meens-Jamar en overl. v.d. fam. Meens-Jamar

Zondag 30 september
Zes-en-twintigste Zondag door het jaar
1e Lezing: Num. 11, 25-29
Evangelie: Mc. 9, 38-43+45+47-48 (B)
Preek: Deken van Galen

10.00 uur Gregoriaans
Mevr. Moons-Schillings

11.30 uur Samenzang
Paul Haas; Tiny Erens-Smeets; Kees en Fiet Horrevorst-Hueber en zoon Ton

Maandag 1 oktober
H. Teresia van het Kind Jezes, maagd en kerklerares
09.00 H. Mis

Dinsdag 2 oktober
HH. Engelbewaarders
09.00 uur
Overl. ouders Logister-Pieters; Frits Buijtendijk; Hans Aussems en Leentje Aussems-Werker; Charles Bus

09.30-10.30 uur Aanbidding

Woensdag 3 oktober
Woensdag in week 26 door het jaar
09.00 uur H. Mis

Donderdag 4 oktober
H. Franciscus van Assisi
09.00 uur H. Mis

Vrijdag 5 oktober
Eerste Vrijdag (Orgelspel)
Vrijdag in week 26 door het jaar
09.00 uur
Overl. v.d. fam. Teunissen-Rietbergen; Echtp. Janssen-Cremers; Jan Maessen en zoon Lou; Uit dankbaarheid en Gods zegen

Zaterdag 6 oktober
Zaterdag in week 26 door het jaar
09.00 uur H. Mis

10.00 uur Theresiakapel
Voor de zielerust v.d. overl. v.d. fam. Geurts-van Montfort; Nic van der Nat; Peter Klinkenberg; V.d. verjaardag van Dhr. H. Meijs

Biechtgelegenheid 14.00-15.00 uur
Deken van Galen

18.30 uur Volkszang
Preek: Prof. Meulenberg
Niek Gillissen (jrd.); Overl. en zieken v.d. fam. Gorissen-Vaessen

Zondag 7 oktober
Zeven-en-twintigste Zondag door het jaar
1e Lezing: Gen. 2, 18-24
Evangelie: Mc. 2-12 (B)
Preek: Deken van Galen

10.00 uur Dekenaal kerkkoor St. Caecilia
Marie Eugenie Clémence Pasmans-Kerckhoffs en Leonard Hubert Pasmans (jrd.); Overl. ouders Fijnaut-Eggen (jrd.); Overl. ouders Augenbroe-Lucassen (jrd.); Echtp. Pasmans-Vaessen (jrd.); Els Moberts (v.w. Dek. Kerkkoor St. Caecilia); Ernest Lempers; Henriette Neelis-Crombach; Jan van As; Lucie Ruwette (v.w. Dek. Kerkkoor St. Caecilia); Mevr. Moons-Schillings

11.30 uur Cantor
Hub Meijs en Liesbeth Adema-Meijs (jrd.); Piet van Laarhoven en Els van Laarhoven-Hermans (jrd.); Ouders Lückers-Weijs (jrd.); Ter nagedachtenis v. Jana van Loo-van Deurzen; Charly Fisher; Tom Verschueren; Voor Peter Brils (van bewoners v. Residentie Herle)

Maandag 8 oktober
Maandag in week 27 door het jaar
09.00 uur
Voor de verjaardag v. Sjir Krutzen

Dinsdag 9 oktober
Dinsdag in week 27 door het jaar
09.00 uur
Frits Buijtendijk

09.30-10.30 uur Aanbidding

Woensdag 10 oktober
Woensdag in week 27 door het jaar
09.00 uur
Voor Frans Seetz en voor een 80ste verjaardag

Donderdag 11 oktober
Donderdag in week 27 door het jaar
09.00 uur H. Mis

Vrijdag 12 oktober
Vrijdag in week 27 door het jaar
09.00 uur
Gez. Louisa en Anna Schunck

Zaterdag 13 oktober
Zaterdag in week 27 door het jaar
09.00 uur H. Mis

10.00 uur Theresiakapel
Mevr. C. Geurts-v. Montfort en overl. familieleden; Echtp. Reuters-Canisius en zonen

Biechtgelegenheid 14.00-15.00 uur
Kapelaan Beijk

18.30 uur Volkszang
Preek: Prof. Meulenberg
Frans en Jeanne v.Loo-Bänziger (jrd.)

Zondag 14 oktober
Acht-en-twintigste Zondag door het jaar
1e Lezing: Wijsh. 7, 7-11
Evangelie: Mc. 10, 17-27 (B)
Preek: Kapelaan Beijk

10.00 uur Schola Cantorum
Anny Verrijt en overl. v.d. fam.

11.30 uur Vocaal Totaal
Joke Cremers; Fenny v.d. Winkel-Cobben

Maandag 15 oktober
H. Teresia van Jezus, maagd en kerklerares
09.00 H. Mis

Dinsdag 16 oktober
Dinsdag in week 28 door het jaar
09.00 uur
Voor overl. broer; Peter en Johanna Scheeren-Hodenius en kinderen en kleinkinderen; Frits Buijtendijk

09.30-10.30 uur Aanbidding

Woensdag 17 oktober
H. Ignatius van Antiochië, bisschop en martelaar
09.00 uur H. Mis

Donderdag 18 oktober
H. Lucas, evangelist
09.00 uur H. Mis

Vrijdag 19 oktober
Vrijdag in week 28 door het jaar
09.00 uur
Karel Savelsberg

Zaterdag 20 oktober
Zaterdag in week 28 door het jaar
09.00 uur H. Mis

10.00 uur Theresiakapel
Mevr. C. Geurts-v. Montfort en overl. familieleden; Peter Klinkenberg; Wiel Paes

Biechtgelegenheid 14.00-15.00 uur
Deken van Galen

18.30 uur Volkszang
Preek: Prof. Meulenberg
Ans Pompe Guillaume

Zondag 21 oktober
Negen-en-twintigste Zondag door het jaar
1e Lezing: Jes. 53, 10-11
Evangelie: Mc. 10, 42-45 (B)
Preek: Deken van Galen

10.00 uur Gregoriaans
Lieke Quanjel-Schreurs; Mevr. Moons-Schillings

11.30 uur Cantor
Jan-Willem Jennen (jrd.); Overl. ouders Martien en Leonie v.d. Wiel-de Wever, zoon Frank en kleinkind Carolijn (jrd.); Nico Klein Beernink

Maandag 22 oktober
Maandag in week 29 door het jaar
09.00 H. Mis

Dinsdag 23 oktober
Dinsdag in week 29 door het jaar
09.00 uur
Overl. ouders, kinderen, kleinkinderen, Marcel Brand en Hub Scheeren; Frits Buijtendijk; Henk en Jan Logister

09.30-10.30 uur Aanbidding

Woensdag 24 oktober
Woensdag in week 29 door het jaar
09.00 uur H. Mis

Donderdag 25 oktober
Donderdag in week 29 door het jaar
09.00 uur H. Mis

Vrijdag 26 oktober
Vrijdag in week 29 door het jaar
09.00 uur
Echtp. A. Käller-Schunck

Zaterdag 27 oktober
Zaterdag in week 29 door het jaar
09.00 uur
Uit dankbaarheid b.g.v. een 12½-jarig huwelijk

10.00 uur Theresiakapel
Mevr. C. Geurts-v. Montfort en overl. familieleden; Hans Doppler en George Verlinden

Biechtgelegenheid 14.00-15.00 uur
Kapelaan Beijk

18.30 uur Volkszang
Preek: Prof. Meulenberg
H. Mis

Zondag 28 oktober
Dertigste Zondag door het jaar
1e Lezing: Jes. 31, 7-9
Evangelie: Mc. 10, 46-52 (B)
Preek: Kapelaan Beijk

10.00 uur Gregoriaans
H. Mis

11.30 uur Capella Drezjba
Alfred Quanjel (jrd.); Overl. ouders Stins-Vrouenraets, Lex Haas en Jacques Graaf; Tom Verschueren; Harry Ruyters; Paul Haas; Tiny Erens-Smeets; Jo Bougie

Maandag 29 oktober
Maandag in week 30 door het jaar
09.00 H. Mis

Dinsdag 30 oktober
Dinsdag in week 30 door het jaar
09.00 uur
Frits Buijtendijk

09.30-10.30 uur Aanbidding

Woensdag 31 oktober
Woensdag in week 30 door het jaar
09.00 uur
Echtp. Jan Honé-Consten

Donderdag 1 november
Allerheiligen
1e Lezing: Apok. 7, 2-4+9-14
Evangelie: Mt. 5, 1-12a (B)
Preek: Deken van Galen

10.00 uur Dekenaal Kerkkoor St. Caecilia
Els Moberts (1ste jrd.); Pastoor J.L. Rijcken (jrd.); Overl. ouders Klinckhamers-Stijnen; Jo Handels; Alfred Quanjel; Rie Frederikx-van Zanten; Jan Maessen; Jo Lousberg, zoon Wim en overl. v.d. fam. Lousberg en Hanneman

Vrijdag 2 november
Allerzielen
Preek: Deken van Galen

10.00 uur Requiemkoor
Overl. v.d. fam. Teunissen-Rietbergen; Overl. pastoor Corbey en overl. fam.; Echtp. Janssen-Cremers; Echtp. Nacken; Jozef Moonen; Jan Maessen en zoon Lou; Echtp. Reuters-Canisius en zonen; Uit dankbaarheid en Gods zegen; Wiel Bosch; Voor overl. familie

Zaterdag 3 november
Zaterdag in week 30 door het jaar
09.00 uur H. Mis

10.00 uur Theresiakapel
Voor de zielerust v.d. overl. v.d. fam. Geurts-van Montfort; Nic van der Nat; Overl. ouders en fam.; Peter Klinkenberg; Overl. families

Biechtgelegenheid 14.00-15.00 uur
Deken van Galen

18.30 uur Volkszang
Preek: Prof. Meulenberg
Voor de overl. en zieken v.d. fam. Gorissen-Vaessen; Mieke Wolthuis-Vervoort en Piet Wolthuis (jrd.)

Zondag 4 november
Een-en-dertigste Zondag door het jaar
1e Lezing: Deut. 6, 2-6
Evangelie: Mc. 12, 28b-34 (B)
Preek: Deken van Galen

10.00 uur Gregoriaans
Ernest Lempers; Henriette Neelis-Crombach; Jan van As; Mevr. Moons-Schillings

11.30 uur Cantor
Overl. ouders Debets-van Loo (jrd.); Ter nagedachtenis van Jana van Loo-van Deurzen; Charly Fisher; Voor Peter Brils v. bewoners Residentie Herle

 


IN ONZE PAROCHIE WERDEN GEDOOPT:

 

Pepijn Stofberg, Hokkelenbergstraat 2, Brunssum
18-08-2012  Eva Deumens, Akkerhof 35, Heerlen
26-08-2012  Paris Herveille, Sibbergrubbe 7, Valkenburg

In onze PAROCHIE werden kerkelijk begeleid:

Tiny Erens-Smeets, 80 jaar
No Martens, 95 jaar
Liesje Merkelbach-van Loo, 83 jaar
Frans Seetz, 81 jaar
12-09-2012  Annie Voncken-van de Ven, 87 jaar

In onze PAROCHIE werden kerkelijk GEHUWD:

27-08-2012  Samantha van der Veeke en Luc Joosten

Uiterste datum voor het opgeven van misintenties voor de periode van 4 november 2012 t/m 24 november: WOENSDAG 24 OKTOBER

 


Lourdesnoveen Molenberg

 

Maandag 1 oktober begint in de parochie Molenberg de jaarlijkse Lourdesnoveen. Negen avonden achtereen (m.u.v. zondag 7 oktober) is er telkens om 19.00 uur in de kerk Verschijning van de Onbevlekte Maagd een H. Mis met gastpredikanten en gastkoren; daaraan voorafgaand om 18.30 u. uitstelling met rozenkransgebed. Op de openingsavond begeleidt Harmonie St.-Bernadette dit rozenkransgebed en zingt familiekoor Young Spirit de H. Mis. Maandag 8 oktober is er de mogelijkheid om tijdens de eucharistieviering de ziekenzalving te ontvangen. Op de slotavond zingt Mannenkoor L’Esprit. De Lourdesnoveen sluit aan bij het jaarthema van Lourdes: Met Bernadette de rozenkrans bidden. Meer info: www.parochiemolenberg.nl
Ook uw bedrijf of stichting kan zichzelf hier bekend maken aan de lezers van het Parochienieuws St. Pancratius…..
Neem contact met ons op via: 045-5717282

Van en over de Stichting Leergeld

Meedoen of aan de kant staan?
Kent u een situatie waarin een enkel kind niet bij de voetbalclub kan terwijl leeftijdgenootjes dat wel kunnen? Of misschien dat een kind niet mee kan op schoolreis omdat de bijdrage niet is betaald? Of misschien dat een kind toevallig net op zijn/haar verjaardag ziek is omdat de traktatie voor de klasgenootjes te duur is? Vast en zeker beseft u hoe pijnlijk zoiets is voor die kinderen en welke sporen het kan achterlaten. Gelukkig kunnen de meeste kinderen (in onze wijk) wel meedoen aan activiteiten als sport, muziekles, scouting, schoolkamp, ballet, paardrijden, zwemles en nog veel meer schoolse en vrijetijdsactiviteiten. Helaas geldt dat niet voor alle kinderen, ook niet in onze wijk, en soms lukt meedoen slechts met de grootst mogelijke moeite. En deze laatste categorieën worden helaas steeds groter. Leergeld Parkstad probeert ervoor te zorgen dat kinderen van 4 tot en met 18 jaar kunnen meedoen op school en in hun vrije tijd. Daarnaast kunnen Arcus-studenten bij Leergeld Parkstad terecht voor hulp bij hun studie, ook als ze al ouder zijn dan 18 jaar.
Ouders die het tijdelijk of langdurig financieel moeilijk hebben kunnen bij Leergeld een aanvraag indienen voor hulp zodat hun kind niet aan de kant hoeft te blijven staan. Meedoen helpt kinderen bij hun sociale ontwikkeling en verhoogt hun zelfvertrouwen. Door mee te doen voelen kinderen zich beter opgenomen in de samenleving. Door kinderen aan de kant te laten staan betaalt onze samenleving leergeld, nu of op termijn!
U kunt in aanmerking komen voor hulp als uw gezinsinkomen per maand niet hoger is dan Bijstand + 20%. Via telefoon of email zoekt u in dat geval contact met Leergeld Parkstad en dient u een aanvraag in. Via www.leergeld.nl komt u meer te weten over Leergeld (Parkstad). Aanvragen worden strikt vertrouwelijk behandeld.
Leergeld Parkstad werkt uitsluitend met vrijwilligers vanuit haar kantoor in de Luciushof te Heerlen. Ze is een van de plm. 70 landelijke Leergeldstichtingen met het hoofdkantoor in Tilburg. Leergeld Parkstad zorgt dat jaarlijks 600 á 800 kinderen kunnen meedoen in de samenleving en dat plm. 45 studenten op het Arcuscollege kunnen studeren. Het geld dat daarvoor nodig is, is afkomstig van de Provincie Limburg, diverse gemeenten waaronder Heerlen, het Arcuscollege, het Jeugdsportfonds Limburg, schenkingen, donaties, e.d. Leergeld betaalt haar vergoedingen nooit uit aan ouders, maar altijd rechtstreeks aan scholen, verenigingen, winkels en instellingen. De toegekende vergoedingen zijn gebonden aan een maximum aantal activiteiten en aan maximumbedragen.                                                                                                                                          Heeft u overigens interesse om als vrijwilliger bij Leergeld Parkstad aan de slag te gaan? Bel of mail ons dan want wij zijn regelmatig op zoek naar vrijwilligers voor huisbezoek of werk op ons kantoor.
Stichting Leergeld Parkstad / Postbus 9 6400 AA Heerlen/ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 045 5743636/ rek.nr. 16.99.03.192  

Nog even de renovatie, een korte inkijk in cijfers

Terwijl we met veel vreugde en dank de vernieuwde kerk alweer een poos aan het gebruiken zijn en de herinnering voor een aantal mensen aan die periode al afzwakt omdat we snel alles vanzelfsprekend vinden, maken recente bedragen het verleden weer levend.
Per 23 augustus 2012 bedroegen de uitgaven € 1.754.856,94 Nog altijd lopen er afwikkelingen, waarvoor we nog geld hebben gereserveerd ter hoogte van € 12.006,01. Een heel bedrag!
Hetgeen zeer interessant is zijn de percentages van wie er bij droeg. Van de overheid kwam er aan subsidie 32,77 % binnen, van het bisdom 8,91%. Samen goed voor 41,68 %. Ook de mensen die we in het lang wisten te motiveren deden een mooie duit in onze zak: 11,9%. En de rest? Kwam vanuit onze eigen parochie en uit de kring van mensen uit de regio die met onze kerk verbonden zijn. Dat staat voor bijna 50 %, en wel 46,41. En hiervan is weer heel opmerkelijk dat 10,22 % tot stand zijn gekomen via de vele kleine bijdragen, zoals die begonnen vanaf 5 euro. Steeds weer oplopend met enkele euro’s soms , tot 20, 25, 30, 50 en zelfs 100 euro. Vaak deden mensen meermaals iets storten. Is dat niet fantastisch! Toch en duidelijk signaal naar iedereen dat de kerk een kerk is van mensen die ons een warm hart toedragen. Dank daarvoor, zegt opnieuw, uw pastoraal team, de renovatie stichting en het kerkbestuur.  

Over warmte en zuinigheid

Hoewel het nog geen stookseizoen is voor de kerken, informeren we de kerkgangers van de Pancratius toch al over een idee welke we straks willen oppakken als het koudere dagen gaan worden en we de kachel nodig hebben. Om tegemoet te komen aan de wens van velen dat de kerk niet zo kil blijft, hebben we elkanders hulp en begrip namelijk nodig.
Wanneer de eerste kerkgangers zich melden, heeft de verwarming al een poos zijn best gedaan om hete lucht de kerk in te blazen. Van laag tot hoog hangt die warmere lucht in de kerk. Van zodra de kerkdeuren opengaan, haalt die warme lucht zich even en frisse neus…en als er vaak deuren opgaan, zeker wanneer ze tegenover elkaar staan, blijft het niet bij een frisse neus. Het daalt al vlug tot aan koude voeten toe. Nadat de bel gegaan is voor de eredienst, heeft de kachel de wens te willen bijwarmen. Alleen doet hij dat met een iet te vermijden opstandige luidruchtigheid, dat we hem graag het zwijgen opleggen. Temeer omdat dat beetje dat er dan bij komt met de uittocht alweer verdwijnt via alle open deuren en we zeker op zondag voor de 2de mis de kerk niet enigszins warm krijgen. Helemaal niet zo aangenaam, temeer omdat we in onze huizen wel degelijk zomers aandoende temperaturen stoken.
Het zou te proberen zijn, dat we - straks, het speelt nog niet - niet alle deuren open zetten. De kerkganger zal dat merken en meten denken: ben ik niet meer welkom? Zeker wel. Meer dan u denkt. Maar wanneer we samen proberen meer warmte binnen te houden, zou naast de warmere temperatuur ook de spaarzaamheid gediend zijn. Dit laten we nu al eens weten, zodat de ervaring straks al geschouderd kan worden…

Collecte Zonnebloem

Op Ziekenzondag heeft de deurcollecte van de Zonnebloem het mooie bedrag van 402,20 Euro opgebracht. Aan alle weldoeners hartelijk dank.

Kerkdiensten via Internet

U kunt onze kerkdiensten via internet volgen. Meer informatie hierover en over gemiste kerkdiensten vindt u op www.pancratiuskerk-heerlen.nl.

Zoeken