Parochienieuws 29 oktober - 30 november


Over: “Wat ligt op mijn pad?” en “Wat Licht op mijn pad!”

Het verschil tussen beide zinnen valt niet op wanneer je het uitspreekt. Ténzij je er duidelijk het betreffende leesteken bij laat klinken. Het leven is zeker niet altijd eenvoudig. Hoewel sommigen onder ons de schijn ophouden dat het leven altijd moet bestaan uit profiteren en genieten, is het leven bepaald niet mild. Ziekten, verlies van dierbaren, onzekere economie, wat zal er worden van mijn kind: Allemaal reden tot zorg. Begrijpelijk dat steeds meer mensen zich gaan afvragen: “En wat kom ik tegen? Wat ligt er op mijn pad?” Vandaag nog is er werk en belofte van pensioen en toekomst. En morgen? Soms lijkt het leven geheel zeker. Maar het kan op slag veranderen! En dan? Dan denkt men zonder het te weten: “Ik heb dringend wat licht nodig op mijn pad”. Het “licht” is dan opeens een noodzaak om te overleven. U en ik vertalen dat woord “licht” met termen als inzicht, kennis, wijsheid. Voor wie gelooft in God betekent Licht: Hulp en genade en wordt daarom ook meteen GROOT geschreven.
Wat ligt er op mijn pad? Dat is mens die bij zichzelf blijft steken en zich iets afvraagt.
Wat Licht op mijn pad! Is de biddende mens die op al die zaken op het levenspad om inzicht en hulp smeekt.
Waar is dat er ook mensen bestaan die je ook “licht” kunnen geven. Mensen die lichtpuntjes schenken met goed advies, raad en inzichten. Meestal zijn dat mensen met een maat van volwassenheid, mensen met levenservaring. Tot ons aller schrik merken we dat er wel mensen zijn die oud zijn of ouder zijn, maar waar het egoïsme en eigengereidheid zó sterk zijn gegroeid, dat ze ons niets meer kunnen bieden als het gaat over “licht”.
Intussen stort de wereld in elkaar, politiek en economisch. Wie debedragen hoort welke een rol spelen, duizelt het evenzeer als de afstanden tussen planeten. We verliezen 1300 miljard. Kunt u dat schrijven met alle nullen? Als je dan je nog geen nul voelt…terwijl je meent dat je leven belangrijk zou moeten zijn omdat je zelf hecht aan je leven. Denkt u écht dat u de moeite waard bent voor de politiek, voor de persoonlijke zorg? We zien toch dat mensen snel de dupe zijn, slachtoffer worden van machtspel en corruptie!

Je zult maar aan de onderkant van de samenleving geboren zijn! Ben je dan echt de moeite waard dat mensen en instituten en instellingen voor je vechten? Wie dat gelooft is in mijn ogen inmiddels óf een geweldige optimist óf gewoon gek. Denkt u écht dat een bank zich voor u interesseert? Of een gemeente of provincie of de staat of een werelddeel? Zoeken instellingen, instituten niet eerst zichzelf, zoals ook kranten werven voor abonnees om te overleven? Een man die in de kranten kapot werd geschreven kreeg van de rechter gelijk. Maar de kranten beschreven dit vonnis niet. Ze betaalden veel smartengeld, maar schreven nooit dat hun journalist geheel gefaald had. Deze schrijft nog steeds in opdracht van zijn krant om zijn blad te verkopen aan een wereld die smult om sensatie maar de waarheid niet altijd krijgt. Het “licht“dat de wereld verspreidt, is wel eens echte duisternis en leugen…. Een duisternis welke steeds meer kansen krijgt omdat men Gods Licht niet meer ziet dat in Jezus naar ons toegekomen is. We leven in een wereld die meet met diverse maten… de maat van zelfbelang is de belangrijkste. Objectieve waarheid is vervangen door de subjectieve. Wie het geld dient, is de baas. Wie de waarheid dient welke van eeuwigheid is, heeft een vet probleem.

Hoe het met de wereld, ons land, Europa, de economie, de armoede verder gaat weet nog niemand. Wat er op ons pad ligt, is zeer ongewis. Daarom is wat ”licht” op ons pad wel welkom!
Maar wie schenkt u dat?
God waarschijnlijk niet meer in veel gevallen, want met “Die” spreken we niet meer, voor zover Hij nog voor u bestaat. Hoeveel minuten per dag, per week, per maand spreekt u met Hem, die het leven van u liefheeft?
Ik ben van menig dat Hij de enige is die “licht” kan brengen in de duisternis. Kreunend europa, kreunend Amerika en kreunend Midden - en Verre Oosten brengen weinig licht. Als u dat (nog) niet ziet, is er nog geen of heel beperkt zicht op wat “op uw pad ligt“ en is er “weinig kans op licht” op uw pad. Zolang het geld nog regeert klinkt het woord van Christus: “Ge kunt niet God dienen en de mammon”. Waar haalt u uw “Licht” vandaan? Zoekt u “het Licht” met uw eigen duisternis of met het licht van de wereld die vergaat?

Hartelijke groet, deken Th.v. Galen.

Toen brak de hemel open
Wanneer is “toen”? Wie kent niet het gevoel dat de hemel niet altijd zonnig is, oftewel dat het leven je alleen maar toelacht? Wanneer dan “de hemel open breekt”, komt er iets tevoorschijn waar menigeen op hoopt. Je kunt dat zoeken bij excursies en uitjes, feestjes en avondjes uit, stappen met vrienden en vriendinnen, bij drinken en blowen, bij theater of bij een museum. Het jammere van deze zaken is: Ze zijn wel werkdadig maar ze zijn zo voorbijgaand. Toen Jezus zich in de stilte terugtrok, op de berg of op een eenzame plek, kwam de hemel naar Hem toe. God gaf Hem inzichten en troost, inspireerde en zette aan tot daden die ertoe deden. Ook tegen ons zegt Hij hetzelfde :“Komt tot mij en ik zal u rust en verlichting schenken” . Daarvoor kennen we in de kerk de AANBIDDING. In de Pancratius elke dinsdag na de mis van 09.00 uur tot 10.30 uur. Een uurtje op het terras zitten kan zeker leuker zijn (moet het wel goed weer zijn) en je voelt meteen wat je doet. Aanbidding, d.w.z. het gesprek met God zelf zoeken, je in Zijn hand weten en het ook zo gaan ervaren, zal even oefening vragen voor wie het nooit beleefd heeft…Maar het is wel een vaste grond om op te staan. Goed voor u zelf en het kan de noodzakelijke bijdrage worden om mensen weer te inspireren. Echt niets voor U?

Evenementen in het Savelbergklooster:
Zaterdag 5 November: Weltens Familiekoor
Aanvang: 20.00 u.
Entrée: € 10,00
Meer informatie op de site: www.savelbergklooster.nl

Zaterdag 12 november:
Clair de Lune
Pianoconcert door Dorothée van Wijhe en Hans Tobi.
Aanvang: 19.30 u.
Entrée: € 15,00 per persoon, inclusief koffie/thee/fris tijdens de pauze.
Meer informatie op de site: www.savelbergklooster.nl

Zondag 20 november:
Pianoconcert
Comeback van Richard Fleming
Aanvang: 15.00 u.
Entrée: € 15,00 per persoon, inclusief koffie/thee/fris tijdens de pauze.
Meer informatie op de site: www.savelbergklooster.nl

Zoeken