Parochienieuws Juli 2011

WAT EEN REINIGINGS-CD DOET….DOET OOK HET GEWETEN

 

De op jonge leeftijd overleden beeldschone, serene dichteres Alice Nahon was vele jaren lang een idool van scharen meisjes en vrouwen. Ze zochten steun bij Nahons sentimentele verzen over geloof, hoop en liefde. Ze werd niet oud, leefde van 1896 tot 1933 en had veel last van chronische bronchitis en depressiviteit. Haar gedichtenbundels vonden echter gretig aftrek. Haar bekendste gedicht begin met: “'t Is goed in 't eigen hert te kijken, nog even vóór het slapen gaan. Of ik van dageraad tot avond, geen enkel hert heb zeer gedaan”... Kent u het ook (nog)? Past u het wel eens toe? Menigeen zal die praktijk van een ´gewetensonderzoek´ nooit meer hebben aangereikt gekregen. In onze huidige beleving zal men spreken over ´reflectie´, een overdenken van de dingen. Toch lijkt me dat verre van identiek te zijn. Wie de dingen van een dag eens naloopt en overdenkt, zou nog kunnen denken in de trant van: “Die heb ik lekker eens voor schut gezet, voor de gek gehouden, een poets gebakken, een zwarte Piet toegespeeld.“ Wie een dag overdenkt vanuit een geweten, dat zoekt te vermijden wat niet goed is in Gods oog, zal op tal van fronten juist heel anders redeneren. “Die heb ik bewust willen passeren, en dat was niet goed”. Zo iemand zal het voornemen maken het morgen anders en beter te doen. Echter, onze avonden eindigen meestal niet meer met zulk een gewetensonderzoek. Natuurlijk zal menigeen vlak voor het slapen de TV uitzetten, boordevol informatie of beelden en geluiden. Een aantal zal een boek/tijdschrift met of zonder voldoening wegleggen. Anderen maken zich al druk voor de dag van morgen, zeker als er drukkende dingen opstaan. Onder hen allen zullen velen wel hun tanden een poetsbeurt geven. Dat is zeker goed tegen mogelijk bacteriën. Toch zou het kijken in het hart vanuit een geweten, ook zijn reinigende werking laten gelden.

 Enerzijds kan een mens voldoening vinden in alles dat goed verlopen is. Wat niet is geslaagd leggen we dan in Gods hand. En hetgeen niet juist werd aangepakt krijgt een ´wasbeurt´ over zich heen, met erachter het concrete voornemen: “Morgen anders en beter”. Dat is geen garantie dat het leven en vooral ook het samen - leven inderdaad allemaal zonder probleem gaat worden! Dat er geen teleurstellingen zullen zijn en dat er alleen maar volmaakten rondlopen. Het gaat wel betekenen dat er gewerkt wordt aan een betere aanpak, houding, keuze, inzet, volharding, spreek – of zwijggedrag. Zoekt u het volledige gedicht maar eens op (u tikt gewoon in: 't Is goed in 't eigen hert te kijken), hetgeen via internet totaal geen probleem is. En kijk eens of u ook wilt meewerken aan de reinigende kracht in een wereld, waar niet alleen bacteriën of virussen het lichaam lam leggen. Ook de geesten en harten zijn regelmatig toe aan een check-up, of hongeren naar een reiniging of zelfs genezing.

Hartelijke groet, deken Th. v. Galen

Dagbedevaart Banneux
Op zaterdag 27 augustus vindt de dagbedevaart naar Banneux plaats. U kunt zich voor 25 juli in het secretariaat aanmelden. Kosten 18 Euro p.p.

Zoeken