Dag 4 - 25 mei

IMG-20160525-WA0005   IMG-20160525-WA0004

IMG-20160525-WA0002   IMG-20160525-WA0003

IMG-20160525-WA0006

Vandaag stond de Internationale Mis op het programma. Met alle pelgrims die op het hele Heiligdom aanwezig zijn, naar de Pius X. Twee pelgrims die dit nog niet eerder hadden meegemaakt waren volledig onder de indruk. Wat een boel mensen om samen mee de Mis te vieren. Hoeveel priesters stonden er wel niet zei de een. Ik kon niet eens onze bisschop herkennen. Was die er wel bij? Ik heb wel 8 acht van die rode keppeltjes gezien. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.

IMG-20160525-WA0007   IMG-20160525-WA0008

Na de Mis werd bij de brancardiers een mede brancardier in het zonnetje gezet. Het was de 18e keer dat hij er als brancardier bij was.
De voorzitter vertelde over het brancardiersschap. Het mooie is dat het er als brancardiers niet toe doet wat je doet in het dagelijks leven, het werk dat je doet of je een titel hebt. In Lourdes doen de brancardiers allemaal hetzelfde werk en vol overgave.

Staan ze op ieder moment voor iedere pelgrim klaar.
Ook de bisschop was er bij en hield een inspirerend woordje. Hij noemde Lourdes de plaats van de 3 witte gestaltes. Alleereerst de plek van het allerheiligste. Dan de plaats van de Kerk geleid door de Paus. De Paus met het witte gewaad. Dan is Lourdes de plek waar de "mooie witte Dame", zoals Bernadette het zei, aan haar verschenen is. De bisschop zei dat die 3 samen stonden voor het Katholicisme.

Alledrie hebben we nodig, anders is er iets mis.

IMG-20160525-WA0009   IMG-20160525-WA0010

Om 14:30 ging de stadswandeling van start. Nadat iedere pelgrim van een duwer voorzien was bewogen we ons in de richting van het familiegraf van Soubiroux. Onderweg volgden we een blauwe lijn op het asfalt die 8 jaar geleden was aangebracht. Dat was precies 150 jaar na de eerste verschijning. Die lijn ging langs alle bezienswaardigheden die Bernadette betreffen. Het Cachot, het familiegraf, het geboortehuis en de doopvont waarin Bernadette gedoopt is. Halverwege maakten we nog even gebruik van een lift, want de straatjes in Lourdes kunnen af en toe flink stijl zijn. Het familiegraf was interessant en mooi om te zien. Aangezien de familie Soubiroux arm was en geen geld had voor een mooi graf heeft de gemeente geïnvesteerd in een mooi bouwwerk. Er stonden heel wat namen op, de meest recente nog uit 2008. Er wonen in Lourdes nog 2 verwanten van Bernadette in Lourdes die er nog bijgezet gaan worden. Veel pelgrims waren onder de indruk van de soms heel mooie graven die op de begraafplaats lagen. Ook vonden ze het fijn om te zien dat er nog altijd verse bloemen staan op het familiegraf. Na het familiegraf was het Cachot aan de beurt. Hier heeft Bernadette vanaf haar tiende levensjaar gewoont. Het Cachot was de oude gevangenis van het dorp dat te slecht werd bevonden voor de gevangenen. De familie Soubiroux moest hierheen verhuizen door financiele tegenslagen. Ze hadden geen geld meer om in hun oude huis te blijven en konden via een familielid hier terecht. Het Cachot bestond uit kleine, vochtige ruimtes met bij lange na niet genoeg ruimte om een groot gezin te huisvesten. De tralies zaten nog voor de ramen. Hier hebben ze jaren in armoede geleefd. Bernadette is vanuit het Cachot vertrokken om hout te sprokkelen toen de heilige maagd Maria voor het eerst aan haar verscheen. Hier kreeg Bernadette veel last van haar gezondheid. De vochtige ruimtes van het cachot waren niet bevorderlijk voor de astma van Bernadette. Op 22 jarige leeftijd is Bernadette vertrokken uit Lourdes om kloosterling te worden in Nevers. Hier ligt ze nu nog opgebaard in een glazen schrijn. Na de verschijningen is de familie Soubiroux verhuisd naar een ander huis die de gemeente voor hen gekocht had. Na het Cachot zetten we de tocht voort naar de beeldenfabriek. Hier waren heel veel beelden te zien van heiligen. Die werden ter plekke gemaakt. De pelgrims waren diep onder de indruk van de prachtige kunstwerken, zowel door het vakmanschap als door de grote aantallen die aanwezig waren. Ook was te zien hoe de beelden gemaakt werden. Dit was echter lastiger te betreden voor de pelgrims aangezien er 2 tredes overwonnen dienden te worden. Na de beeldenfabriek ging de groep verder naar de doopvont van Bernadette. Deze stond op dezelfde plek als waar lang geleden de parochiekerk heeft gestaan van bernadette. De kerk staat er helaas niet meer, maar er staat nu een andere kerk. De doopvont was wel te bezichtigen, maar er kon niet veel uitleg gegeven worden aangezien er een mis aan de gang was in de kerk. Als laatste halte was het geboortehuis van Bernadette aan de beurt. Dit was de molen van de ouders. Hier heeft ze de eerste tien jaar van haar leven doorgebracht. In de molen kende ze relatieve welvaart. Dit was een lastig gedeelte van de tocht aangezien de weg langs de molen een van de stijlste straatjes is van Lourdes. Na een korte uitleg hervatten we onze tocht. De meeste pelgrims konden namelijk de molen niet betreden doordat ze de trappen niet konden beklimmen.

Tot slot gingen we met zijn allen een drankje nuttigen bij hotel Solitude ter afsluiting van een mooie en gedenkwaardige tocht.

IMG-20160525-WA0012   IMG-20160525-WA0011

IMG-20160525-WA0013

Om 15:00 uur begon de ontspanningsmiddag. Gezellig kienen en mooie prijzen. Uiteraard hadden sommige mensen meer geluk dan anderen en dat was te zien aan de verdeling van de prijzen. Net een sportuitslag, 4-0.
Als kort intermezzo werd er gezongen want non-stop kienen is niet verantwoord. De meesten vonden dit erg leuk.
Aan het einde wilde men alle deelnemers toch niet met lege handen naar huis laten gaan en kreeg iedere aanwezige pelgrim een prijsje.
Om met een vrolijke noot af te sluiten werd er wederom gezongen wat in goede aarde viel.
Al met al een geslaagde middag.

Naar volgende dag