Dag 2 - 23 mei

Gisteravond konden we genieten van een afsluitend optreden van de militairen. Midden in de regen gaven ze een afscheidsserenade in de tuin van ons hotel. Wat we toen nog niet wisten was dat we hele nacht wakker werden gehouden door andere militairen die een afscheidsfeestje bouwden. Een feestje dat pas vanochtend om half zes eindigde! Dat alle hotelgasten daar van mee konden genieten, hadden ze blijkbaar niet in de gaten. Sommigen van ons waren zo moe dat ze er helemaal doorheen hebben geslapen. Dat waren de lucky one's.

Militaire muziekkapel

Klik hier en bekijk en beluister de serenade

Om zeven stond het ontbijt klaar. Vol smaak werd dat verorberd en toen gingen we samen met de bisschop door de Heilige poort. De zon scheen net als een schijnwerper op de poort en verlichtte iedereen die er doorheen liep.
Deuren hebben verschillende functies. Jij kunt er door naar binnen maar ook naar buiten gaan...! Er werd gezegd dat we vaker in ons leven voor gesloten deuren komen te staan. In Lourdes is echter iedereen welkom, het is een open deur of je nou ziek, gezond, arm, rijk, mooi, lelijk, goed, fout, geletterd of ongeletterd bent. De deur staat hier altijd voor je open. Hier raakt de hemel de aarde. Op deze plaats werd er door Maria een deur geopend voor Gods barmhartigheid. Wij mogen Zijn barmhartigheid ontvangen en verwelkomen om barmhartig te kunnen zijn als de Vader.
Jezus zelf wordt ook de Deur genoemd, Hij opent voor ons de deur naar een genadevol leven. Als we als gelovige door de deur gaan bevestigen we daarmee dat Jezus de Heer is van ons geloof. Iedereen kan de Liefde van God ontvangen, moge we daarvoor de deur van ons hart openzetten!

IMG-20160523-WA0002   IMG-20160523-WA0003

Van hieruit liepen we met zijn allen naar de grot, waar we samen met de bisschop de eucharstie vierden.
Daar zei hij o.a dat Maria, dochter en moeder van Barmhartigheid is! Het is niet alleen een wonder dat Maria verscheen aan Bernadette en zij Maria herkende als de Moeder van Gods Zoon, maar ook dat Maria HAAR zag en herkende! Zo'n onbeduidend, eenvoudig meisje werd uitverkozen om Gods wonder in te voltrekken en Maria leidde haar naar de Bron van het Leven. Hier herhaalt zich de werkwijze van God, want ook Maria zelf was in haar tijd eenvoudig en onbeduidend en werd door God uitverkoren om de Moeder van Barmhartigheid te worden. Zo ook worden wij gezien ondanks of we in de ogen van andere mensen van betekenis zijn of iets voorstellen. God ziet ieder van ons, net als Maria ons ziet. Wij mogen ons gekend weten!

IMG-20160523-WA0009   IMG-20160523-WA0010

Staande voor de grot 'zagen' we ineens dat de rots waarin de grot ligt, het fundament vormt voor de basiliek. Maria is de moeder van de kerk en zij bouwde haar kerk op de rots waar Maria aan Bernadette is verschenen.

Lourdes cathedrale-grotte

Tijdens de viering stonden we bij verstandelijk gehandicapte jongeren en toen het belletje ging tijdens de consecratie riep een van hen spontaan hardop:"daar gaat de telefoon"! Hij doorbrak hiermee de stilte en wist bij menigeen een glimlach te ontlokken, helemaal toen hij even later bij het tweede belletje riep:"Waarom neemt niemand de telefoon op"! Hoe waar zijn deze woorden en kunnen ze tot onze verbeelding spreken?!
Een ander jongetje legde in alle eenvoud vol vertrouwen zijn hoofd tegen iemands schouder, terwijl hij hem nooit eerder gezien had. Lourdes blijft een plaats van bijzondere ontmoetingen en bijzondere aanrakingen. Je leert er nieuwe mensen kennen, maar komt er ook oud bekenden tegen. Het zijn ontmoetingen die je hart verwarmen. Ze zijn vaak indrukwekkend en onvergetelijk tegelijkertijd! Ze vormen herinneringen om niet te vergeten.

IMG-20160523-WA0004    IMG-20160523-WA0011

Vanmiddag zijn we met de pelgrims op stap geweest. Er werd gewandeld op het heiligdom, de grot werd in alle stilte bezocht,
er werden kaarsen aangestoken en er werd gewinkeld in het dorpje.

IMG-20160523-WA0005   IMG-20160523-WA0008

Er werden souvernirs gekocht voor de thuisblijvers en er werd genoten van het zonnetje dat heerlijk scheen.

De militairen hebben vandaag het Heiligdom verlaten. Maar niet allemaal. De achterblijvers vervulden dienstbaar hun taak door het Heiligdom op te ruimen en schoon achter te laten. Wie op bezoek is geweest bij de zuivere Maagd wil het Heiligdom zowel van binnen als buiten zuiver achter laten.

IMG-20160523-WA0007   IMG-20160523-WA0006

Tussen de bedrijvigheid door is er voor onze jeugd ook zo nu en dan nog even tijd voor ontspanning en wordt met veel plezier een kaartje gelegd. Om vervolgens met een volle maag weer klaar te staan voor de Lichtprocessie, waarbij wij samen mogen pelgrimeren.

Naar volgende dag