Op de fiets naar Lourdes - Dag 12 (slot)

Dag_12-1Zittend tegenover de grot, aan de overkant van de Gave zoals u kunt zien, en waar het rustig toeven is bij 18 graden, overweeg ik Bernadettes jeugdjaren. Wat een hopelozigheid. Honger, ziekte, doden om zich heen, achtergesteld en verguisd. Onmacht om verzorgd te worden en om te verzorgen. Niets waar een kind zich over verheugen kan. Wat is haar vreugde?

 

IMG_5579_SmallTijdens de zorg voor de schapen bouwt ze altaartjes in de weide in de maand mei. Zo heeft ze afleiding en het biedt houvast aan haar bidden. Haar lievelingslam speelt met deze vroomheid door telkens deze altaren om te stoten. "Om het te straffen, gaf ik het zout, waar het zo gek op is". Wie zo in elkaar steekt, daarvan kan ik me voorstellen dat de hemel niet ver weg meer is en dat Maria geen beter iemand kan vinden om zich bekend te maken: zout aan te geven. Voor wie dit wil begrijpen, kan verstaan, een uitnodiging om te begrijpen hoe we met tegenslag of teleurstelling in mensen of omstandigheden kunnen omgaan. Worden wij meestal niet boos, verveeld, kortaf, opstandig, verwijtend of vijandig en eigenzinnig? Stof tot nadenken hier te over!

Het is in Lourdes een wonderlijke bedrijvigheid. Met duizenden liepen we in zachte regen de licht processie mee. Massaal zijn de mensen er, ieder met een eigen invulling. Ook nu weer. Soms stil, vaak ontspannen, ingetogen of onwennig lopend door de grot, kijkend, biddend , sjokkend, overleggend met iemand of gedragen door een groepsgedrag. Water drinkend of vullend in vele vormen van flesjes. Massaal maken we foto's, kijken naar elkaar en naar de zieken en ieder zoekt zijn weg. Lourdes "doen" is een kant, Lourdes "beleven" dat wil zeggen, " tot in je leven laten komen" is minder vanzelfsprekend, zo lijkt het. Maar wonderen gebeuren, hier en misschien bij u en ons. Het wordt weer koud en buiïg, ik ga schuilen.

Een hele tour en tocht en dit verslagje gedurende de voorbije dagen sluit ik. Met een gebed voor allen die dit wilden volgen.
Salut de Lourdes.

Klik hier voor de andere blogs

Zoeken