Op de fiets naar Lourdes - Dag 3

IMG_84471Reims achter je laten nodigt uit tot een weerzien. Hoezeer de stad je tegenhoudt met vertrekken bleek uit de vele eenrichtingswegen. En dan de weg zoeken naar Troyes voor de geplande 125 km, dat werd ook je zien los te maken van een stevige omarming.

Eenmaal op de juiste weg zagen we de flink uitlopende wijnstokken van het champagne gebied. De hellingen vroegen aan onze benen om enige inzet. Toch bood het landschap een mooi plaatje waar we kort deel van uitmaakten. Het werd vlak, landelijk op een goede weg, omzoomt met velden vol granen, groenten en koolzaad. Vele dorpen doorkruisten we zonder ook maar iemand te zien. Inmiddels, tijdens een vlugge en lange afdaling, bleef ik keurig op de route maar raakte mijn computer het spoor volledig bijster. Op slag was ik alle fietsgegevens kwijt. Er viel niets meer te lezen over afstand, snelheid, gemaakte omwentelingen.
De wegaanduidingen spraken geen heldere taal. Dit werd bij aankomst zichtbaar: we koersten vandaag 144 km. Omgeven met warme zon zodat ik bijna vanavond vuurvliegje kon spelen. Inmiddels krijg ik mijn grote tandwiel niet meer actief zodat ik, zeker bergaf, mijn benen rondmaal als een slagroomklopper die van de room harde boter maakt. Lastig, soms, maar ik kom er nog mee weg. 45km voor het eind reed ik nog lek, naar we hopen ook de laatste keer. Naar Rome reden we 19 x lek.

IMG_75651IMG_49731

Troyes is een stad met typische uitstraling vanwege de vakwerk huizen. Het is de stad van o.a. de drie musketiers. Een aantal kerken ziet er op het eerste zicht goed uit. Anders dan onderweg waar elk gehucht wel haar eigen kerk heeft maar totaal onderkomen. Onze kerken zijn anders in verval geraakt. Hoe gaan we dat redden?
Morgen met Vezelay als doel kruisen we een markant punt van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Wat me vandaag ook onderweg bezig hield was de ooit grote rol van de kerk om mensen houvast te bieden. En wie doet dat nu in haar plaats?

Klik hier voor de andere blogs