Bedevaart Kevelaer

Op 16 juni 2012 zijn we met onze jongste misdienaars naar de bedevaartplek Kevelaer geweest. Samen met een viertal misdienaars van Welten. In Kevelaer troffen we 10.000 misdienaars aan. Een overweldigend aantal jongeren die zich inzetten voor de Kerk omdat ze misdienaar willen zijn. Mooi om dat samen te beleven en fijn om te ervaren dat we er niet alleen voor staan.

Bisdommen en Bisschoppen
De misdienaardag was georganiseerd vanuit de Duitse Bisdommen. Vanuit 7 Duitse bisdommen kwam men aangereisd. Sommigen van heinde en ver. Tot en met Hamburg. De 2 Nederlandse bisdommen Roermond en den Bosch hadden zich aangesloten en werden hartelijk ontvangen door onze oosterburen. Ook waren vrijwel alle bisschoppen van alle bisdommen vertegenwoordigd. Vanuit Roermond is hulpbisschop Everard de Jong met ons meegetrokken en Bisschop Frans Wiertz is op het einde van de dag aanwezig geweest tijdens de afsluitende eucharistieviering.

Het was voor ons een vreemd gezicht om zo veel bisschoppen bij elkaar te zien staan. Tijdens de opening van de dag stonden ze met zijn allen op het voorportaal van de Kerk in Kevelaer. Het leek wel een bisschoppenvergadering als je ze zo zag staan. Ze mengden zich verder de hele dag tussen de vele aanwezige misdienaars hetgeen vele positieve reacties opleverde. Zo zagen we dat de bisschoppen zelfs gevraagd werden om handtekeningen uit te delen. Dus ook als Bisschop kun je dus blijkbaar populair zijn. Het geheel, de vele misdienaars, het gejuich als de naam van een Bisschop werd opgenoemd, de sfeer van de dag, roept dan ook een Palmzondag beeld op.

Oranje
Om ons te onderscheiden van onze vele Duitse vrienden hadden we Oranje sjaals gekregen. Want in de grote massa was het belangrijk om dicht bij elkaar te blijven. Joop had een Nederlandse vlag meegenomen en dat was een voltreffer. Je hoefde maar even over de massa heen te kijken en je wist meteen waar onze groep was. En zo konden we met ons groepje probleemloos bij elkaar blijven.

Er werd wel af en toe met gemengde gevoelens en vragende gezichten gekeken naar onze vlag. Want daar stonden we. Enkele dagen eerder kansloos door die Mannschaft verslagen en nu met oranje sjaals en wapperende Nederlandse vlag. Natuurlijk leeft in deze dagen het voetbal, maar het was maar een klein detail. Wat echt overheerste was de atmosfeer. 10.000 mensen bij elkaar en een broederlijke sfeer. Geen incidenten, geen alcohol, geen drugs, geen opstootjes, geen agressie. Waar zie je dat als er zo veel mensen bij elkaar zijn?

Eucharistische regen
Met onze groepje Welten/Pancratius zijn we de gehele dag bij elkaar gebleven. De organisatie had zich alle moeite gedaan om de gehele dag in goede banen te leiden. 10.000 man een maaltijd aanbieden. Dat liep gesmeerd en getuigde van organisatiekunst. De activiteiten die aangeboden werden waren druk bezocht. Bij onze groep stond het levend tafelvoetbal bovenaan het verlanglijstje. Maar de drukte bij dit spel deed ons besluiten om niet in de rij te gaan staan. De alternatieven stonden dichter bij het misdienaarschap. Want we belandden uiteindelijk in de hostiebakkerij en liepen voordat de afsluitende eucharistieviering begon de kaarsenfabriek binnen.

De eucharistieviering was er een om nooit te vergeten. Met 10.000 man op een groot plein vierden we deze H. Mis. We begonnen met droog weer, maar al gauw begon het zachtjes te regenen. Maar daar bleef het niet bij. Naarmate de Mis vorderde nam ook de regen toe totdat we uiteindelijk in een stromende regen stonden. Zelf zat ik naast Silvester en Bert met z`n drieën knus onder een paraplu de gebeden volgend. Tijdens het uitreiken van de communie werden de vele aanwezige priesters ingezet en deze werden vergezeld van misdienaars en acolieten die zowel de communie-uitreikers als het Allerheiligste droog hielden onder hun paraplu`s. Het was ook nu weer indrukwekkend om te zien hoe goed georganiseerd en gestructureerd dit uitdelen gebeurde. Een compliment voor de organisatie.

Unieke sfeer
Na de vierring volgde het vertrek met de bus naar huis. Maar we moesten op onze beurt wachten voordat we het grote plein mochten verlaten. Men wilde opstoppingen met honderden bussen in het dorp Kevelaer vermijden. Het duurde daardoor erg lang voordat we weg mochten en naar onze bussen werden geleid. Anderhalf uur wachten waardoor je pas om 22.00 in Heerlen aankomt. En wij waren de eersten die werden afgezet. Klimmen, Kerkrade moesten nog en vooral als laatste Eijsden die pas rond 23.00 thuis zouden zijn. Maar de sfeer bleef zoals die de hele dag al was. Bijzonder. Ook in de bus.

Kevelaer was een dag, een moment, om niet te vergeten. 10.000 mensen zie je normaal bij festivals, shows of sportevenementen. Een groep als vandaag is eigenlijk uniek. Met een unieke sfeer. En daarom de moeite waard. En goed om aan terug te denken als we aan onszelf en waar we mee bezig zijn twijfelen. We zijn niet alleen. Hij laat ons nooit alleen.