Misdienaar aan het woord - Sebastiaan

Sebastiaan

Sebastiaan is een 14 jarige jongen. Hij heeft de eerste 4 jaar van zijn leven in Gouda gewoond en is momenteel leerling op het Grotiuscollege te Heerlen. Hij zit in klas 2 van het VWO. Hij geeft aan met plezier naar school te gaan. Vooral omdat hij graag mensen om zich heen heeft en met name zijn (school)vrienden. Verder is school nu eenmaal school zegt Sebastiaan. “Dan weet je wel waar ik het over heb” zegt hij en kijkt mij daarbij lachend aan.

En school brengt voor Sebastiaan in ieder geval met zich mee dat hij op twee plaatsen zijn lessen volgt. Twee dagen op de Akerstraat en daarnaast drie dagen per week op de voormalige HTS locatie. Ook heeft hij lessen moeten volgen op de bijlocatie op de Heerlerbaan, maar hier was hij niet zo blij mee. Reden is dat deze school voor hem verder van huis ligt en hij met name in de winterperiode deze route heeft moeten gaan. Het fietsgedeelte op de weg lag vaak vol met sneeuw. En dat was geen pretje vond hij.

Heb je hobby`s?

1. Allereerst noemt Sebastiaan muziek luisteren en muziek spelen. Eigenlijk loop ik hiermee wat achter op mijn schoolgenoten zegt hij. Hiermee bedoeld hij dat hij geen echte liefhebber is van de muziek waar zijn leeftijdgenoten graag naar luisteren. Sebastiaan luistert namelijk graag naar muziek uit de jaren 80 en 90.

Sebastiaan zegt hierover vooral te luisteren naar muziek waar de elektrische gitaar een belangrijke rol speelt. Dit instrument wil hij zelf graag gaan spelen. “Momenteel speel ik de akoestische gitaar en ben ik voor een elektrische gitaar aan het sparen. Sinds 1½ jaar heb ik gitaarles op de muziekschool”.

2. Als tweede wat hij graag doet noemt Sebastiaan uitslapen. Of je dit als hobby moet zien is maar de vraag, maar het is wel iets wat in hem op komt.

3. Lezen doet Sebastiaan ook graag. Fantasyboeken en sciencefiction verhalen hebben zijn voorkeur. Zo heeft hij alle Harry Potter boeken gelezen en meerdere Feist boeken.

4. Ook sporten is een hobby van Sebastiaan. Dat doet hij niet in verenigingsverband, maar met een vriendengroepje en enkele vaders op de maandagavond. Voetbal is zijn favoriet, maar hij gaat ook graag aan de slag met andere balsporten. Volleybal heeft daarbij niet echt zijn voorkeur, maar dat komt omdat hij dit al vrijwel iedere gymles op school doet. De reden hiervan is dat zijn gymleraar er dol op is en zijn leerlingen er graag wekelijks op trakteert.

5. Zingen doet Sebastiaan ook. Hij is lid van het familiekoor Chrisko. Het samenzijn met zijn makkers speelt voor Sebastiaan hierbij een belangrijke rol.

Het is duidelijk dat Sebastiaan veel waarde hecht aan de omgang met zijn vrienden, waarmee hij sport, zingt en de Heilige Mis mee dient. Het doet deugd te horen dat die jongens het samen zo goed kunnen vinden en dat de Pancratiusparochie daar een belangrijke rol bij speelt.

Waarom ben je misdienaar geworden?

Sebastiaan groeit op in een gezin waar geloof altijd al een vaste plek had en heeft. Voordat het gezin regelmatig naar de Pancratiuskerk kwam, werd in Hoensbroek de H. Mis bijgewoond. De toenmalige pastoor kende Sebastiaan en heeft hem gevraagd of hij wilde dienen. Dat leek hem wel wat en dat heeft hij dan ook een tijdje in Hoensbroek gedaan. Vervolgens heeft hij zijn Eerste Heilige communie ontvangen in de Pancratiuskerk. Kapelaan Beijk is degene geweest die hem en nog 3 andere kinderen van de Talmaschool hierop heeft voorbereid. Gevolg is dat Sebastiaan op vraag van de kapelaan ook graag in de Pancratiuskerk wilde dienen en dat doet hij inmiddels al ruim 5 jaar. Dat ook vrienden van hem reeds misdienaar waren maakte de keuze alleen maar makkelijker.

Wat bevalt je vooral aan het misdienen?

Waar ik altijd op let is hoe een mis verloopt. Vooral als de mis anders is dan anders. Of als er iets niet klopt. Bijvoorbeeld als niet alle voorwerpen aanwezig zijn die er zouden moeten zijn. Ik ben dan altijd benieuwd hoe dat wordt opgelost en wie het oplost. Zoals laatst toen er geen handdoek was die gebruikt wordt bij de handwassing. Dit soort dingen brengt dan iets extras met zich mee. En vooral extra spanning.

Toen ik begon met dienen vond ik vooral het altaar klaarmaken het leukste om te doen. Dan wist je dat je aan de slag moest. Nu merk ik dat ik het vooral fijn vind om de H. mis te volgen. Ik luister naar wat er gezegd wordt en probeer daar iets mee te doen.

Wat ook belangrijk is dat ik samen kan dienen met mijn vrienden. De jongens met wie ik graag optrek staan ook aan het altaar.

Jullie hebben zo nu en dan ook activiteiten. Wat vindt je daarvan?

Die activiteiten kijk ik altijd naar uit. Regelmatig hebben we bijeenkomsten met misdienaars van andere parochies. Een stukje theorie en vervolgens sport en spel doeactiviteiten. Ik vind het leuk om met de andere parochies iets samen te doen, maar met de Pacratius boys onderling heeft toch mijn voorkeur. De spannendste activiteit was een bezoek aan oorlogsmuseum Overloon.

Welke vraag zou je stellen als je jezelf zou interviewen?

Nou, zegt Sebastiaan. Dan zou ik vragen wat het meest genante moment geweest is tijdens het dienen van de missen.

En wat was dan dat moment??

Toen ik een keer ergens anders ging dienen vond men dat ik maar voor het wierookscheepje moest zorgen. Ik kreeg nauwelijks uitleg en wist eigenlijk niet wat ik er mee moest. Men had wel wat gezegd, maar ik begreep er niks van. Op een gegeven moment kreeg ik een seintje dat ik moest opdraven. Ik ben maar gaan lopen, maar wist eigenlijk niet waar ik naartoe moest. Midden op het altaar bleef ik maar staan en wist niet of ik nu achteruit, vooruit, naar links of naar rechts moest. En dan sta je daar met een kerk vol mensen die naar je staan te kijken. Toen kon ik wel door de grond zakken.

Mei 2011