Fietsbedevaart Peter Karel 2014

Met mooi weer op de fiets!

Na een jaartje pauze zijn wij op 21 juni weer op bezoek geweest bij pater Karel in Munstergeleen. Tussen de 40 à 50 km op en neer. Het merendeel op de fiets, enkelen met de auto. De weersvoorspellingen waren gezien voorgaande jaren verrassend. Het zag er naar uit dat we droog, stralend weer kregen. En dat was ook zo. De ”Pater van het water” gunde ons op de eerste dag van de zomer een heerlijk fietsweertje. Het verlaagt hierdoor wel het offergehalte van de fietsbedevaart, maar de vreugde van het samen fietsen, de fijne gesprekken en goede sfeer maakten het fietsbezoek aan pater Karel tot een geslaagde dag.

PK1We hadden er zin in!!

 

Tandem van St. Joseph en Pancratius

Ook dit jaar was er weer de combi, of ”tandem”, van Heerlerbaan en Pancratius. De Heerlerbaners startten vanaf de St. Josephkerk en pikten ons op in Welten. Jong en oud samen op weg. Fijn dat er nog jeugd meegaat klonk het uit de mond van een veteraan van de St. Joseph.

PK2

St. Joseph arriveert bij de groep Pancratius

 

Tijden veranderen

Daar waar we de voorgaande jaren wel eens werden opgehouden door ouderen die kampten met hun conditie lijkt dat verleden tijd. Jonge benen zijn doorgaans sterker, maar leggen het toch af tegen de huidige elektrische fietsen. Nog maar een enkele oudere gaat nog volledig op eigen kracht door het Limburgs Heuvellandschap. Zo lang de fiets maar voldoende opgeladen is en er oplaadpunten ter beschikking zijn. Want daar ligt het nadeel van het elektrische fietsen. Je moet niet met een lege accu komen te zitten. Daarom ging menig gesprek dan ook over de te volgen route, geen onnodige kilometers maken, de kortste weg, want met een lege accu is zo’n fiets loodzwaar om mee verder te gaan.

 

PK3

Gearriveerd

Volgens schema aangekomen om 11.30 zijn we allereerst een kopje koffie gaan drinken. Achter het geboortehuis in de prachtige tuin. Ook nu weer genoten we van het mooie weer in de heerlijk rustige omgeving.

PK4PK5

Voetballen in de mooie tuin?

De jongens vroegen of ze een balletje mochten trappen op het schitterende grasveld. Het antwoord hierop werd door de aanwezige en verantwoordelijke pater gegeven voor aanvang van de H. Mis die we vierden. Hij vertelde een verhaal van een verlamde jongen die de genezende handen van P.Karel kreeg opgelegd.   En voor dat moeder en Pater het in de gaten hadden was de jongen al aan het spelen in de tuin. En pater Karel vond het geweldig. Het verwijst ook naar de Christus die tegen de apostelen zegt dat de kinderen niet moeten worden tegengehouden, maar tot hem moeten komen. Dus ga lekker voetballen zegt de pater van de bedevaartsplaats.

PK6

 

Na de Heilige Mis, waarbij het verhaal van de pater en het Evangelie naadloos op elkaar aansloten gingen de 2 parochies hun eigen weg. De St. Joseph nam de kortste route terug. Pancratius fietste nog een stukje door naar Geleen. De reden hiervan was dat we een bezoekje gingen afleggen bij de kapelaan aldaar. Een aantal jongeren en brancardiers die ook vandaag van de partij waren hadden deze kapelaan enkele weken eerder ontmoet op de Limburgse ziekenbedevaart naar Lourdes. Een fijn weerzien vond plaats en we werden getrakteerd op frisdrank, koffie en een stukje vla, maar vooral op een inspirerende jonge priester die ons hartelijk ontving.  

 

Het zit er op

Tijd om weer op de fiets te stappen en richting Heerlen te gaan. Het was een fijne dag en we hebben allen genoten. Zonder fietspech en met af een toe een duwtje in de rug zijn we allen voldaan en vreugdevol weer thuis aangekomen.

 

PK7PK8

Misdienaars

IMG_3777_Small  

Hoi en Welkom op de pagina van de misdienaars van de St. Pancratius kerk.

 

Wat houdt misdienaar zijn in?

 

De misdienaar dient of helpt de priester bij de heilige Mis. Je kunt de misdienaars aan het werk zien in de missen van de zondag om 10 uur en half 12.

 

DSC 0420

 

Wat doet een misdienaar nou zoal, zul je je afvragen. Jonathan, Matteo, Paul en Teun laten het je zien.
Voor begin van de Mis wachten de misdienaars in de sacristie tot het tijd is om te beginnen. Zij hebben de kleren van de misdienaar al aan. Dat is voor de misdienaars een rode en soms een paarse toog en voor de acolieten ( dat zijn de grotere misdienaars) een zwarte toog.

 

DSC 0417

 

Om de mensen in de kerk te laten weten dat de Mis begint klinkt er een bel. Ook aan het einde van de Mis wordt er stevig op deze bel geslagen, zodat de mensen in de kerk weten dat het afgelopen is.

 

DSC 0416

 

Tijdens het voorlezen van het Evangelie staan de misdienaars aan weerskanten van de Ambo, dat is de lessenaar waar het Evangelieboek op ligt en hebben daarbij een kandelaar in de hand.

 

DSC 0426

 

Wanneer de priester het altaar klaarmaakt, brengen de misdienaars de spullen die daar nodig zijn. Zoals de kelk en de communieschaaltjes.

 

DSC 0418

 

En de kannetjes met water en wijn.

 

DSC 0430

 

De consecratie is een heel plechtig moment. Alle misdienaars knielen en vragen de mensen in de kerk dat ook te doen. Hoe? Door een slag op de grote bel die op het priesterkoor hangt. Dat doet meestal een grote misdienaar, want deze bel hangt best hoog.

 

DSC 0428

 

De kleine belletjes kan de misdienaar wel heel goed laten klinken en dat doet hij tijdens de consecratie.

 

DSC 0421

 

Je ziet dat een misdienaar niet alleen maar op een stoeltje zit tijdens de Mis, maar echt zijn steentje bijdraagt. Fijn dat er jongens zijn die bij ons misdienaar willen zijn!

 

 

Activiteiten

 

Binnen de parochie

Onze misdienaars nemen deel aan gezamenlijke activiteiten onder leiding van Theo Cloodt. Bijvoorbeeld sport, spel en andere doe en denk activiteiten.

 

Misdienaars herbeleven 10 mei 1940

Deel 1 - Misdienaars werken zich in het zweet!!!

Deel 2 - Misdienaars "redden de Heilige Mis"!!!

Fietsbedevaart Peter Karel 2014
Miesdienaars zweven door de lucht (21 september 2013)

Bedevaart Kavelaer (16 juni 2012)

Fietsbedevaart Pater Karel 2012

Misdienaars Welten en Pancratius speurend door Rolduc

Misdienaars uitstapje 2011

 

Binnen het cluster Heerlen zuid

Jaarlijks terugkomend zijn er activiteiten met misdienaars van andere parochies binnen ons cluster. Hieronder vallen de parochies Molenberg, Welten, Heerlerbaan, Bekkerveld.

 

Wil je misdienaar worden?

Neem dan contact op met Theo Cloodt 045 - 549 0130.

 

 

 
   

 

Zoeken