Misdienaaractiviteit in het fort Eben Emael op 31 mei 2015

 

 

Onze misdienaars en acolieten krijgen ”geschiedenisles”

 

EbenEmael- 97

 

Het was weer tijd voor een misdienaaractiviteit. Met onze jongemannen gingen we op 31 mei de grens over bij Maastricht. Onze plek van bestemming lag 5 kilometer over de grens: Eben Emael. Wat is daar dan te beleven vroeg menigeen?

Nou, op die plek heeft zich een stukje wereldgeschiedenis afgespeeld En wel op 10 mei 1940. Wat de Duitsers tijdens de 1e WO niet gelukt was, namelijk via België snel doorstoten naar Frankrijk, naar Parijs, wilden ze weer proberen.  En daarbij speelde Eben een belangrijke rol. Er lag namelijk het grootste en best bewapende fort van Europa.

De aanval van de Duitsers op het fort is een unieke aanval geweest. Het fort is namelijk veroverd met twee technieken en wapens die men nog nooit had ingezet. Het eerste was de inzet van 11 zweefvliegtuigen met bemanning die bovenop het plateau van het fort landden.

 

                EbenEmael- 1  EbenEmael- 2

 

Het tweede was het gebruik van nieuwe bommen die gaten konden slaan in de zwaar bepantserde bunkers. Genaamd "de hol-lading".

 

                                 EbenEmael- 3  EbenEmael- 31

 

Hierdoor konden de Belgische soldaten in de bunkers uitgeschakeld worden. Vanuit deze bunkers kon een gebied van 17 kilometer omtrek verdedigd worden. Het beheerste de bruggen die zo belangrijk waren voor de aanvoer van soldaten, voertuigen en bevoorrading. Wie het fort in handen had beheerste daarom het hele gebied. Doordat het fort in totaal 5 km gangen heeft, moesten ze via apparatuur communiceren. 

 

         EbenEmael- 43  EbenEmael- 46  EbenEmael- 44

 

            EbenEmael- 39   EbenEmael- 74

  

De verhalen die door de gidsen verteld werden waren indrukwekkend, maar vooral ook huiveringwekkend. De jonge Belgische soldaten die in het fort zaten kwamen terecht in een hel. Jongemannen vanaf 19 jaar tot rond de 30 jaar sneuvelden. Sommigen werden compleet weggeblazen in de bunkers. Ze zaten als ratten in een val. Voor jongemannen lijkt een gevecht, een aanval, een stoere aangelegenheid. In de praktijk mondt het doorgaans uit in een nachtmerrie, worden het traumatische ervaringen. Dat is wat we deze dag geproefd en geleerd hebben. Hoe verschrikkelijk een oorlog eigenlijk is. Men heeft dat vandaag spectaculair in beeld gebracht. Met het naspelen van de aanval op het plateau, bovenop het fort.

 

              EbenEmael- 14  EbenEmael- 18  EbenEmael- 21                         

          EbenEmael- 26  EbenEmael- 28  EbenEmael- 30

 

Maar vooral het zien van de vernielingen in het fort zelf, in de bunker, heeft menigeen geraakt.

 

              EbenEmael- 50  EbenEmael- 49  EbenEmael- 51

 

De prijs van het bewaren van de vrede is een dure. Terecht zei de gids dat het bijzonder is geweest dat zo vele geallieerden, Amerikanen, Britten, e.a. hun levens op het spel hebben gezet om voor onze vrijheid te vechten.

 

 EbenEmael- 7  EbenEmael- 10  EbenEmael- 12  EbenEmael- 32

 

 EbenEmael- 35  EbenEmael- 36  EbenEmael- 37  EbenEmael- 65

 

 EbenEmael- 102  EbenEmael- 95  EbenEmael- 83  EbenEmael- 89

 

 

                                

 

 

Het programma van de misdienaaractiviteit heeft er als volgt uitgezien.

 

1 Gezamenlijke H. Mis in de O.L.V. Kerk te Maastricht. Op bezoek bij Maria en gesterkt door de Eucharistie waren we er klaar voor om naar Eben te vertrekken.

2 Om 11.00 uur begon het spektakel boven op de ”reus onder de forten”. We kregen een aanval te zien van de Duitsers en mochten beleven hoe ze met hun speciale bommen het fort konden veroveren.

3 Meteen na de gespeelde aanval een algemene rondleiding door het fort. We hebben een kleine 2 kilometer  (van de totaal ruim 5 km) door het gangenstelsel gelopen dat zich in het fort bevond.

                                                        EbenEmael- 1

 

 

4 Een rondleiding door het fort waarbij we vooral een verslag kregen van wat zich in de kazematten heeft afgespeeld. In de Kazematten bevinden zich de kanonnen die aangevallen werden om uit te schakelen.

 

                         EbenEmael- 72  EbenEmael- 73

 

5 Na afloop een korte wandeling naar de auto toe, maar onderweg toch nog een plaatsje gevonden om armen en benen even te strekken.

 

                                    EbenEmael- 105  EbenEmael- 110  

                        EbenEmael- 112  EbenEmael- 114

 

 

6 Terugweg naar huis. Waarbij de ervaren acolieten en begeleiders tegenwoordig steeds minder achter het stuur zitten. Die hebben tegenwoordig onze jonge acolieten in hun handen.

 

7 Na een vermoeiende dag, een afsluitend diner. Van harte bereid door onze dames thuis...

 

                           EbenEmael- 117  EbenEmael- 118

                           EbenEmael- 121  EbenEmael- 122

 

Als je meer wil weten over het fort Eben Emael, kan je naar hun website surfen... www.fort-eben-emael.be 

 

Zoeken