Deel 2 - misdienaars ”redden de Heilige Mis”

Voor onze jonge misdienaars (11 -13 jaar) was de smeedactiviteit te hoog gegrepen. Daarom kregen zij hun eigen programma. En wat voor één. Een wel heel belangrijke opdracht kregen zij voor hun kiezen. Het was een opdracht die ons allemaal aanging, want er was een kleine ramp gebeurd. Er was namelijk in de nacht van vrijdag op zaterdag een brand uitgebroken in de………

Pancratiuskerk!!!!

En hierbij waren bijna alle spullen die er nodig zijn om de H. Mis te vieren verbrand. Verschrikkelijk gewoon!!! Alleen het altaar en de kerkbanken stonden er nog. De deken zat hierdoor met de handen in zijn haar. Hij wist niet hoe hij er voor moest zorgen dat Zondag toch de H. Mis gevierd kon worden. Hij hoopte dat de misdienaars hem konden helpen. Dat de misdienaars het voor elkaar kregen om spullen te verzamelen, regelen of maken om toch de Mis te kunnen vieren. Maar of de Misdienaars wisten wat er nodig was en er voor zouden kunnen zorgen………? Nou, reken maar dat ze dat wisten. Het resultaat was verbluffend. Aan alles dachten ze. Met grote ijver en veel creativiteit kregen ze de klus geklaard. Ze werden zo enthousiast dat ze zelfs een oefenmis wilden uitproberen. Zo veel werk verzet om de Mis te kunnen vieren dat ze hier ook nog mee aan de slag wilden. De indeling was snel gemaakt. Er diende zich een priester, misdienaar, lector, organist, zanger en een kerkganger aan.

Toen de Mis begonnen was en de “priester” de begroeting, altaarkus en kruisteken gedaan had waanden we ons in een echte Mis. Er verscheen een lach op ieders gezicht. Dit kon niet waar zijn. Nadat de jonge priester zijn handen spreidde aan de Ambo en de Genade over ons allen afriep konden we ons niet meer bedwingen. Het was net echt, waardoor we niet meer serieus door konden gaan. Nadat de lector had gelezen besloten we om te stoppen met de oefenmis en zagen we dat het wel goed kwam. Dankzij het goede werk van de Misdienaars kon de H. Mis op Zondag gelukkig gewoon doorgaan.

Hieronder het verslag van een misdienaar

De opdracht.

Wij hebben op 22 maart een misdienaaractiviteit gehad, de opdracht: Wij kregen een mail van de deken dat alle spullen in de kerk waren verbrand, alleen de kerkbanken en het altaar stonden er nog. De opdracht was om alle spullen die je nodig hebt om een mis te vieren te zoeken en te benoemen. Voor elk benoemde voorwerp kregen we 1 punt, voor elk gevonden voorwerp kregen we er 2. We moesten in een woonkamer een kerkje bouwen.

Hoe we het aangepakt hebben.

We hebben een blaadje gepakt en alle liturgische voorwerpen opgeschreven die we wisten. Dat was één. Toen we alles hadden opgeschreven gingen we de voorwerpen zoeken of maken (wij hebben alles zelf gezocht). We hebben alle dingen gevonden die we hadden opgeschreven. Als we iets hadden gevonden vinkten we het af. Hier zijn een paar foto’s:

redden 1redden 2

“de lege kerk”                                                                                                  Paul en Teun vullen de kannetjes met water en wijn

redden 3redden 4

”cibories in het tabernakel”                                                                                                           “De credens”

De mis.

Dit waren de taken:

• Lukas: misdienaar
  • Jonathan: lector+collectant
  • Paul: organist
  • Teun: kerkganger/zanger
  • Matteo: priester

redden 5

” Het altaar” met pot om bloemetje te trekken

redden 6redden 7

”de priester”                                                                           ”de lector en achter hem de misdienaar”

We zijn vroeg met de mis gestopt. We zijn tot aan de eerste lezing gekomen. Daarna kon niemand z’n lachen meer inhouden. Ik vond het leuk, je moest spullen zoeken, goed nadenken, samenwerken. Ik hoop dat iedereen het zo leuk vond.

Na gedane arbeid voegden de ”smeden en de kerkbouwers” zich bij elkaar en werd er gezamenlijk geëindigd met een welverdiend feestmaal.

redden 8