Misdienaars Welten en Pancratius speurend door Rolduc

Misdienaars naar Rolduc

Op initiatief van de nieuwe clusterkapelaan Blom zou op 5 januari een groep misdienaars van Welten naar Rolduc gaan. Onder het motto: “hoe meer zielen, hoe meer vreugd” kwam de vraag of er ook misdienaars van de Pancratius mee wilden. En zo was het dat een groep van 16, zowel misdienaars alsook ouders die voor het vervoer zorgden, om 15.00 uur bij de ingang van Rolduc stonden.

Pastoor Rohling

De gids van de dag was pastoor Rohling. Verheugd over de opkomst begon hij enthousiast te vertellen over de locatie die ook zijn thuis is geworden. Na er zelf gestudeerd te hebben geeft hij er nu les aan de priesterstudenten. Een school voor priesters. Bestaat dat ook? Daar hadden de meeste jonge misdienaars nog nooit van gehoord. En nu waren zij op die school. Vrijwel niemand van de groep was ooit op Rolduc geweest. De moeder van een misdienaar had zich meteen opgegeven om te rijden omdat ze wel een keer achter de schermen van Rolduc wilde kijken. Zo’n kans krijg je niet elke dag.

Het programma

Allereerst gingen we naar het woonverblijf van pastoor Rohling. Het zogenaamde torentje. Net als de minister president heb ook ik een torentje zegt hij. Met het verschil dat de president er alleen werkt en ik er in leef. Niet helemaal alleen, want ik heb een bewoner geërfd. Maar in de winter zie ik hem niet veel, want dan graaft hij zich in. Wie zou dat zijn? Het werd de eerste vraag van velen die er nog zouden volgen. Want de pastoor had een speurtocht uitgezet die ons leidde van de kerk naar het voorplein en het binnenplein waar onze groep gezien de tijd niet is aanbeland. Maar de vragen die hier bij hoorden zijn uiteindelijk toch ingevuld. Hoe dat kan? Och, een groep jongeren is slim genoeg om antwoorden te krijgen, ook al lijkt dit in eerste instantie niet mogelijk. En er blijft altijd iets van hangen. Zoals het verhaal rond de giftige spin in de kelk van bisschop Norbertus die hij had uitgedronken en vervolgens uitgeniesd. Of de aanwezige graftombe in het middenpad van de kerk van hertog Walram III waar we nietsvermoedend overheen liepen. Maar we mochten ook tellen. Namelijk hoeveel rood/witte luikjes dat Rolduc heeft. En of pastoor Rohling zelf wel goed geteld had zijn de meningen nog steeds over verdeeld. Want als het er op aankomt wil iedere groep en deelnemer toch graag de meeste juiste antwoorden gescoord hebben. Het viel dan ook op hoe goed ieder zijn best deed en gemotiveerd rond speurde tijdens de leerzame en goed voorbereide speurtocht. De sfeer was uitstekend en dat zorgde er vooral voor dat er alleen maar winnaars waren. Want ieder deed van harte mee en werd er bij betrokken. Dat werd nog eens tot uiting gebracht tijdens de prijsuitreiking waarbij ieder werd beloond met een prijsje hetgeen dan ook welverdiend was.

Tussendoor mochten we ook nog deelnemen aan de vespers onder leiding van rector Vries die ook zeer verheugd was met initiatief van kapelaan Blom en pastoor Rohling om de activiteit te verzorgen.

Afsluiting

Na de prijsuitreiking werden wij door de pastoor nog uitgenodigd om samen een frietje te gaan eten. Zo werd de dag voldaan en niet alleen met een gevulde maag afgesloten, maar vooral met een welgemeend woord van dank aan het adres van de pastoor en kapelaan.

En wie wil weten wie de huisgenoot is van pastoor Rohling is zelf van harte welkom in Rolduc om het aan pastoor te vragen en/of uit te zoeken.

Reactie van misdienaar

Rolduc volgens Silvester