Witte Donderdag en het ritueel van de voetwassing 2014

Er zijn steeds meer momenten in de liturgie tijdens het kerkelijk jaar, waarop kinderen een uitgesproken rol vervullen. Zondag hadden wij Palmpasen, hier kan je een verslag van lezen.

Witte donderdag 01

Gisteren was Witte Donderdag, op deze dag vieren wij het Laatste Avondmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen heeft gevierd. Tijdens het Laatste Avondmaal heeft Jezus de Eucharistie en het priesterschap ingesteld.

Witte donderdag 03     Witte donderdag 11     Witte donderdag 12

Maar... Hij heeft ook de voeten van zijn leerlingen gewassen en als traditie gebeurt dat ook in onze Kerk. Deze voetwassing grijpt terug op het evangelieverhaal dat Jezus zijn apostelen de voeten wast om te laten zien dat hij niet gekomen was om gediend te worden maar om te dienen.

Witte donderdag 02  Witte donderdag 04

12 kinderen, net zoals de apostelen, waren uitgenodigd om voor het altaar op een bankje te zitten. Natuurlijk heeft niemand echt zijn voeten in de Kerk laten wassen, het is een symbolische gebeurtenis.

In een mooie witte karaf staat (warm)water.

Witte donderdag 06Witte donderdag 07

Witte donderdag 08Witte donderdag 09

Deken knielt, samen met 2 acolieten, voor een kind en giet wat water over zijn of haar voetje, droogt af met een witte doek, staat op en knielt voor de volgende.