Een vergelijking

De tafels zijn aan de kant geschoven en de banken vormen een kring waarin de kinderen plaats kunnen nemen. Zo ontstaat er een open ruimte die straks als podium zal dienen omdat we gaan toneelspelen!

 

Vandaag vertelt Jezus in het evangelie een vergelijking:

 

Een koning geeft een bruiloftsfeest ter ere van zijn zoon. Er zijn veel belangrijke mensen uitgenodigd. Op de feestdag stuurt de koning zijn dienaren naar de gasten om ze te halen voor het feest. Één voor één noemen ze een reden om niet te kunnen komen. Dan laat de koning zijn dienaren naar alle wegen en kruisingen van wegen gaan om iedereen uit te nodigen die zij tegenkomen. Al deze mensen verschijnen wel op het feest. Er is er eentje die geen feestkleed draagt en daarover is de koning ontstemd. Hem laat hij van het feest verwijderen.


Eerst wordt aan de kinderen gevraagd wie zij denken dat de personages verbeelden in  het verhaal om hen de betekenis daarvan duidelijk te maken.


Wie is de Koning? Jezus wordt genoemd en God, sommigen weten het niet.
En de zoon? Dat is Jezus, raden ze.


Wie zijn de dienaren dan? Pfff er wordt diep nagedacht: ze weten het niet. Zouden dat de priesters kunnen zijn?


De gasten dat zijn wij allemaal. God nodigt ons uit om steeds met Hem te zijn en dan speciaal op het bruiloftsfeest van Zijn Zoon: de Eucharistie.


De man die geen feestkleed aan had? Dat is degene die geen liefde in zijn hart draagt, maar boosheid. Als je boos bent of haatdragend, dan kun je geen feest vieren, toch?


We hebben het verhaal samen nagespeeld. Iedere “gast” mocht zelf een smoes verzinnen:
- ik moet voetballen
- wij gaan bij oma eten
- vanmiddag mag ik op de Wii


Zo hebben we allemaal wel eens een reden om niet bij God te willen zijn of om niet op zijn feest, de Eucharistie te komen. Hij blijft ons altijd uitnodigen met zijn liefdevolle hart, maar welk antwoord geven we dan?

Zoeken