Lourdes – Dag 4

Vanmorgen ging om 6 uur de wekker af. Ineke maakte om 6:20 voor de zekerheid een rondje langs de deuren. Meerderen lagen nog op een oor, een enkeling stond al klaar. Toch was iedereen om 6:45 aan het ontbijt. Vol smaak aten we onze buikjes rond. Daarna vertrokken we gezamenlijk naar het Accueil. Daar vierden we de Heilige Mis met de brancardiers en de clan. Op het dakterras dronken we erna samen koffie en maakten we een groepsfoto. We deden hier na een foto de bekende wisseltruc voor de tweede ronde.

IMG 5547

IMG 5551  IMG 5552

Aansluitend was er een bezinningsmoment voor alle nieuwelingen en de zorg. Gerard Sars gaf een inleiding over onder andere het kruisteken. Hij werd aangevuld door een oude bekende, onze 93-jarige zuster van dag 1. Ze zei (vrij vertaald): Als je God toelaat in je leven dan zal het je aan niets ontbreken. Een andere vrouw beaamde dit van harte en voegde eraan toe: “iedereen verlaat je, behalve God die is er altijd.” Ze sprak deze woorden uit eigen ervaring.

IMG 5556  IMG 5557

Na afloop ging John met alle nieuwelingen op pad. We maakten een stadswandeling en onderweg liet hij ons alle bezienswaardigheden zien en als een volleerd gids gaf hij tekst en uitleg. Het hielp ons in te leven in het leven van Bernadette…

IMG 5560  IMG 5567

Onderweg raakten we met andere nieuwelingen aan de praat en wisselden (levens-)ervaringen. Allen zijn diep onder de indruk van wat hier in Lourdes gebeurt. De samenhorigheid, de hartelijkheid, de gastvrijheid, de vriendelijkheid en behulpzaamheid zijn al een wonder op zich! Menig traantje vloeit bij dezen of genen door de liefde die je hier tegen komt. Je voelt je gewaardeerd, gerespecteerd, gewenst en geliefd.

Er is ruimte voor ieders behoefte en beleving. Zo gingen er twee van de clan liever hun eigen weg terwijl wij en de rest van de groep de parochiekerk bezochten waar Bernadette gedoopt is en de communie heeft gedaan. Ook dat is goed, je moet niks, je mag. Die vrijheid is er. Mede omdat we nog niet officieel werkzaam zijn bij een bepaalde dienst. Allen hebben de smaak te pakken en dat wat we proeven smaakt naar meer.

IMG 5563  IMG 5575

Voor de lunch werden we weer in groepen gedeeld en ging ieder zijns weegs. De ene groep voegde zich bij de clan, de ander ging naar het zorghotel, weer een ander naar het Accueil en een groepje naar de brancardiers, om daar hun handen uit de mouwen te steken. Ineke en Vivian stonden stand-by, om in te springen daar waar het nodig was en vervoerde ook menig pelgrim in de rolstoel.

Om half 3 was er een boeteviering met de bisschop. De boeteviering ging over het gesprek van Jezus met de sameritaanse vrouw. Na afloop dronken we met zijn allen koffie of thee in het zonnetje. Het geluid van de Gave klonk op de achtergrond. We maakten een praatje met de pelgrims en menig levensverhaal passeerde de revue. Aandoenlijk en soms hartverscheurend en hartverwarmend tegelijkertijd, als je de verhalen van de mensen hoort. Wat een levenservaring.

IMG 5582  IMG 5585

Om 16:30 stelden we ons op in rijen van drie om naar het plein te kunnen gaan om vandaaruit met de sacramentsprocessie te kunnen vertrekken. Ongelofelijk hoe vloeiend en geordend deze internationale processie net als de lichtprocessie verliep. Max, Britt en Loes mochten de banniers dragen omdat ze ingedeeld waren bij de brancardiers. De processie eindigde in de immens grote ondergrondse basiliek van sint Pius-X. Daar werd het Allerheiligste uitgesteld en ontving iedereen, Ziek of gezond, Oud of jong, Zwak of sterk, Blank of zwart, Dik of dun, de zegen.

IMG 5593

Hierna vertrokken we huiswaarts en ging ieder terug naar ons eigen plekje waar een heerlijke maaltijd op ons wachtte. Na het diner gingen de meesten van ons naar de cinema waar de film 'Je m'appelle bernadette' de hele dag door gedraaid word. Het was een hele mooie film over het leven van Bernadette met veel diepgang.