9de dag in de voetsporen van Jezus

Dag van het meer: bezoek aan de Berg van de Zaligsprekingen, ( Eucharistieviering ), vervolgens lopen we naar Tabgha; plaats van de broodvermenigvuldiging en van het Primaatschap van Petrus. Tot slot bezoeken we Kafarnaüm ( synagoge ).            

Dag 9kopie Small

Dag 9-01  Dag 9-02  Dag 9-03

Dag 9 was aangebroken en het zonnetje lachte ons tegemoet. We trokken er weer welgemoed op uit en dachten er maar niet aan dat het de laatste dag was, dat we hier op trek gingen. De bus in, op weg naar de berg der Zaligsprekingen. Een stukje heerlijkheid in het berggebied rondom de zee van Tiberias. We dachten dat we de eersten zouden zijn, maar… nee, dat was wel anders. Een flinke drukte in en om de kerk met dit prachtige weer.

Dag 9-04  Dag 9-05  Dag 9-06

Hier hadden we om 9.00 uur de mis in de kerk dachten we, maar nee, lekker buiten onder de begeleidende zang van de vogeltjes, wind in de haren. Zo was het ook in de tijd van Jezus zei de Deken. Vrank en vrij open voor wat Hij ons te zeggen heeft. Want om te luisteren heb je twee dingen nodig. Een luisterorgaan en een bereidheid om het gesprokene te willen aannemen. Als je dan bedenkt dat Hij hier 5.000 mannen, zonder vrouwen en kinderen gerekend, toegesproken heeft, dan begrijp je dat dit bereidheid vereist. En dan dat andere: “Geeft gij ze maar te eten…”  ja, en hoe moet dat dan? “We hebben hier 2 vissen en 5 broden van een jongen gekregen”. “Laat ze maar in groepen van 50 en 100 zitten”. Hij sprak een dankgebed uit en vroeg de leerlingen het brood uit te delen. Hetzelfde hebben we van de week al gezien. De knechten moesten water scheppen en het aan de tafelmeester brengen. Geloof is daar voor nodig. Maar als Hij het zegt… doe het dan maar. En dat is ook voor ons zo. 

 

Dag 9-07  Dag 9-08  Dag 9-09

Na de mis kregen we tekst en uitleg van Aehab en mochten we wat vrij rond lopen om het een of ander nader te bekijken,  of gewoon eens op deze mooie plek te verpozen, zoals de Heer zelf graag op deze (toen eenzame) plek was. 

Dag 9-10  Dag 9-11  

Dag 9-12  Dag 9-13

Daarna ging de tocht door de velden, zoals Jezus met zijn leerlingen 3 jaar lang door de velden in dit gebied getrokken was. Heerlijk deze ervaring te mogen opdoen. Met de zon op het bolletje en de ogen vaak gericht op het prachtige uitzicht over het meer van Galilea, of kijkend en genietend van het natuurschoon. De Deken vertelde later bij de lunch, dat dit de vorm van de profeten-school was. Rondtrekkend door de omgeving liep de meester toen met zijn leerlingen. Dus zoals Jezus rond ging, was in de traditie van de oude meesters.

Dag 9-14  Dag 9-15  Dag 9-16

Toen we onder bij het meer waren, liepen we een stukje langs het water naar Tabga, de plaats waar Jezus een grote groep mensen voedde. In 1932 werden resten van de oude kerk bij toeval ontdekt, toen een nieuwe weg werd aangelegd. Een Duitse kardinaal heeft zich hierover ontfermt en de huidige kerk en kloostercomplexen laten bouwen.

Dag 9-17  Dag 9-18  Dag 9-19

Iets verderop kwamen we bij de plek waar Petrus door Jezus werd aangesteld als hoofd van de kerk. Dit was na de verrijzenis van Jezus. Petrus had Jezus voor zijn sterven drie keer verloochend. Jezus ging geen lange discussie aan, maar vroeg nu tot drie keer toe of Petrus van hem hield, Petrus zei: “Heer, gij weet alles, gij weet dat ik van U houd.” Waarop Jezus zei: “weid mijn schapen.”

Dag 9-20  Dag 9-21

Toen waren we wel aan een hapje toe. Ons eetadres was deze keer een Kibboets, ook gelegen aan het meer van Galilea. Onze lunch bestond vandaag eens niet alleen uit falafel maar we konden kiezen uit shoarma, falafel en wohhhhh pizza, pizza wohhhhh pizza!

Dag 9-22  Dag 9-23

Kafarnaum was de volgende en laatste plek die we bezochten. Hier woonde Jezus, nadat hij uit Nazareth vertrokken was, de laatste drie jaar van zijn leven. Petrus, Andreas, Jakobus en Johannes waren de apostelen die ook uit dit dorp kwamen en die Jezus hier ook geroepen heeft. Later werd ook Levi hier door Jezus uitgenodigd om hem te volgen. Levi is beter bekend onder de naam Mattheus, die het evangelie geschreven heeft. Hier was een indrukwekkende kerk boven het huis van Petrus gebouwd. We konden precies door een glasplaat in de kerk, op de woonkamer kijken waar Jezus altijd met zijn apostelen samenkwam. 

Dag 9-24  Dag 9-25  Dag 9-26

Hier waren veel meer huizen vrijgelegd zodat je een beetje een beeld van het oude Kafarnaum kreeg. Er was ook een synagoge in dit dorp. Bijzonder, want er waren in de tijd van Jezus maar drie synagogen in het Heilig Land. Deze hier was enigszins opgebouwd door de Franciscanen die ook heel Kafarnaum vrij gelegd hebben. Ook hier mochten we even vrij rond kijken en toen we bij elkaar op het muurtje zaten om op Aehab te wachten, kregen we het spontante idee om nog vlug even een leuke spontane groepsfoto te maken… Maar wie gaat er dan de foto maken?! En voor we het konden uitspreken kwamen daar een stel Chinezen aan die zo vriendelijk waren om onze hele groep vast te leggen. Ze raakten enthousiast en gingen zelf ook meteen poseren. 

Dag 9-27  Dag 9-28  Dag 9-29

Het was vier uur en het officiele programma zat er op. Om zeven uur was het laatste avondmaal, dus was er tijd te SHOPPEN, wandelen, bidden, relaxen, douchen en wat men nog allemaal kan bedenken in dit soort situaties. 

Zoeken