Goede Vrijdag en de Kruisweg

 

De vrijdag voor Pasen heet Goede Vrijdag.

 

Het is de dag waarop Christus' kruisdood wordt herdacht.

 

Kinder Kruisweg 01Kinder Kruisweg 03

 

Om drie uur 's middags wordt in veel kerken de kruisweg gebeden (in onze Kerk om 17:00u. kinderkruisweg).  Maar eerst hebben kinderen het paastafereel goed bestudeerd.

 

Kinder Kruisweg 04Kinder Kruisweg 05

 

Daarna werden de 14 momenten uit de kruisweg van Jezus besproken. Deze momenten worden Kruiswegstaties genoemd. Dat zijn:

   1. Jezus wordt ter dood veroordeeld
   2. Jezus neemt het kruis op zijn schouders
   3. Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis
   4. Jezus ontmoet zijn Heilige Moeder
   5. Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis te dragen
   6. Veronica droogt het aangezicht van Jezus af
   7. Jezus valt voor de tweede maal
   8. Jezus troost de wenende vrouwen
   9. Jezus valt voor de derde maal
   10. Jezus wordt van zijn klederen beroofd
   11. Jezus wordt aan het kruis genageld
   12. Jezus sterft aan het kruis
   13. Jezus wordt van het kruis afgenomen
   14. Jezus wordt in het graf gelegd.

     

Kinder Kruisweg 06Kinder Kruisweg 07Kinder Kruisweg 08

 

Kinder Kruisweg 09Kinder Kruisweg 11Kinder Kruisweg 13

 

 

In de avonduren vindt een liturgische plechtigheid plaats waarbij de kruisverering centraal staat.

 

Goede Vrijdag - en de daaropvolgende zaterdag tot aan de Paaswake - is de enige dag van het jaar waarop in de katholieke kerk geen eucharistie wordt gevierd. Bovendien is Goede Vrijdag voor katholieken een voorgeschreven vasten- en onthoudingsdag.

 

Goede Vrijdag is een droevige dag, maar wordt 'goed' genoemd, omdat door Christus' dood iedere mens mag hopen dat hij van zijn zonden verlost kan worden en lijden en dood daarom niet zinloos zijn.

 

Witte Donderdag en het ritueel van de voetwassing 2014

Er zijn steeds meer momenten in de liturgie tijdens het kerkelijk jaar, waarop kinderen een uitgesproken rol vervullen. Zondag hadden wij Palmpasen, hier kan je een verslag van lezen.

 

Witte donderdag 01

 

Gisteren was Witte Donderdag, op deze dag vieren wij het Laatste Avondmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen heeft gevierd. Tijdens het Laatste Avondmaal heeft Jezus de Eucharistie en het priesterschap ingesteld.

 

Witte donderdag 03     Witte donderdag 11     Witte donderdag 12

 

Maar... Hij heeft ook de voeten van zijn leerlingen gewassen en als traditie gebeurt dat ook in onze Kerk. Deze voetwassing grijpt terug op het evangelieverhaal dat Jezus zijn apostelen de voeten wast om te laten zien dat hij niet gekomen was om gediend te worden maar om te dienen.

 

Witte donderdag 02  Witte donderdag 04

 

12 kinderen, net zoals de apostelen, waren uitgenodigd om voor het altaar op een bankje te zitten. Natuurlijk heeft niemand echt zijn voeten in de Kerk laten wassen, het is een symbolische gebeurtenis.

In een mooie witte karaf staat (warm)water.

 

Witte donderdag 06Witte donderdag 07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Witte donderdag 08Witte donderdag 09

 

Deken knielt, samen met 2 acolieten, voor een kind en giet wat water over zijn of haar voetje, droogt af met een witte doek, staat op en knielt voor de volgende.

 

Maak de weg vrij

Vandaag las de priester in de kerk over Johannes die de mensen moest voorbereiden op de komst van Jezus.

Je hebt vast en zeker wel eens gehoord wat er allemaal gebeurt, als bijvoorbeeld de koningin naar jouw stad of dorp toekomt. Alles wordt schoongemaakt, opgeruimd, alle stoeptegels recht gelegd, alles met bloemen versierd enz. Op de dag zelf komt de burgemeester, niet in z’n joggingbroek maar met zijn mooiste pak aan. Ook alle mensen die de koningin mogen begroeten (en dat mag niet zomaar iedereen!) hebben hun mooiste kleren aan, misschien wel nieuwe schoenen of een nieuw kapsel en ze proberen zo beleefd en vriendelijk mogelijk te zijn.

Voor een belangrijk feest moet je dus goed voorbereid zijn. Dat is niet alleen zo met Koninginnedag, een verjaardag of je communiefeest. Dat is met Kerstmis ook zo. Misschien staat bij jullie thuis de kerstboom al op en is jullie huis versierd met lampjes. Ben je dan helemaal klaar voor Kerstmis?

Jezus zelf komt naar ons toe. Hij is niet alleen de Koning van alle koningen, maar ook de Koning van de liefde. Jezus wil bij JOU komen! Maar is jouw hartje er al klaar voor? Of moeten er nog dingen opgeruimd?

We hebben een lange weg naar Kerstmis getekend. Maar die weg ligt vol “rotsblokken”. Die zorgen ervoor dat wij niet naar Jezus kunnen komen, en Jezus niet naar ons. Samen hebben we gekeken wat die “rotsblokken” kunnen zijn.

Rots-Balans

De kinderen noemden zelf: niet luisteren, ruzie maken, je zin doordrijven, geen zin hebben, jaloers zijn, te lang in bed blijven.

Je kunt je voorstellen dat het niet makkelijk is een rotsblok weg te ruimen. Zo is het ook met deze “rotsblokken”. Het kost je (heel) veel moeite. Gelukkig kijkt Jezus niet alleen of het je lukt, maar vindt Hij de moeite die je doet, net zo belangrijk.

Ga jij deze week ook eens op zoek naar “rotsblokken” die op jouw weg naar Kerstmis liggen? Misschien dat ergens nog eentje ligt, waar nog aan gewerkt moet worden. Veel succes ermee en tot volgende zondag!

St Maarten quiz

Sint Martinus? Wie is dat?

Vandaag hebben we met de kinderen het feest van St. Maarten besproken. Veel kinderen hebben wel eens met een mooie lampion of uitgeholde biet aan een St. Maartenoptocht meegedaan. Maar wie was dat nou die Sint Maarten, die ook de heilige Martinus genoemd wordt?

We hebben een klein quiz gedaan met vragen waarbij je kon kiezen uit drie antwoorden. Dat ging heel goed en als iemand het eens niet wist, mocht een ander hem, of haar helpen.

Wil je ook eens proberen?

 

St. Martinus helpt mensen, maar welke mensen?

a. De boeren

b. De rijken

c. De armen

 

Wat doet St. Martinus met zijn mantel?

a. Hij geeft de hele mantel aan de bedelaar.

b. Hij doet helemaal niets met de mantel.

c. Hij scheurt de mantel in tweeën en geeft een helft aan de bedelaar.

 

Waarom geeft St. Martinus maar de helft van de mantel aan de bedelaar?

a. De andere helft is voor zichzelf, anders heeft hij het ook koud.

b. De andere helft is van de kledingmaker.

c. De andere helft is van de Keizer.

 

Waarom maken wij lampionnen en lopen wij met die lampionnen door de straten?

a. Omdat St. Martinus een lichtpuntje voor de bedelaar was en wij dat ook voor anderen willen zijn.

b. Omdat we iets leuks erbij willen, als we naar het vuur lopen.

c. Omdat St. Martinus een lichtpuntje voor de bedelaar was.

 

Was het moeilijk, of twijfel je of je de juiste antwoorden hebt gegeven? Vraag het zondag gerust even na tijdens onze kinderwoorddienst. Je bent van harte welkom!

Zoeken