Luisteren of horen?

Vandaag leest de priester in de kerk dat Jezus zegt: “Mijn schapen luisteren naar mijn stem; Ik ken ze en ze volgen Mij.”

Is er verschil tussen luisteren en horen?

Horen doe je met je oren, dat weet je wel. Maar luisteren dan?

Luisteren doe je met je hart. Om dat een beetje duidelijk te maken gaan we eens naar voorbeelden kijken wanneer we naar iets luisteren:

-         als er iets belangrijks gezegd wordt

-         als je een keuze moet maken

-         als je wilt weten wat iets betekent.

Maar soms luisteren we niet. Bijvoorbeeld als we een opdracht uitstellen, of alleen maar naar onze eigen mening willen luisteren, of als we boos zijn.

Er is nog iets dat heel vaak gebeurt: Doen alsof we luisteren.

Dat is als iemand jou vertelt wat hem erg dwars zit en jij luistert helemaal niet, of je luistert maar half! Dat is eigenlijk heel erg, want je geeft de ander het gevoel dat hij je iets belangrijks kan vertellen. Terwijl jouw hart ondertussen helemaal niet voor hem open staat.

Dan is er nog iets: ja en amen zeggen: ja, mama . . . ja papa. . .

We zeggen heel gauw ja mama, maar menen er helemaal niets van.

maar ook:

Een vriendje zegt: “ Die jongen daar is zo stom, daar moet je helemaal niet mee omgaan!”. Maar jij denkt: oh ik vind die jongen eigenlijk best wel aardig. Maar als ik nu toch met hem omga, dan wordt ik misschien gepest. Dus zeg ik maar ja en amen tegen mijn vriendje . . . en denk alleen aan mezelf; dan pesten ze mij tenminste niet.

Jezus is de goede Herder. Alle schapen die naar Hem luisteren en Hem volgen, zullen beschermd worden. Daar zal Hij voor zorgen. Hij zal bij je bed zitten als je ziek bent. Hij zal naar je verhalen luisteren als je Hem iets wilt zeggen, óók als je iets fouts gedaan hebt.

Het enige wat Hij van jou vraagt is te luisteren met een open hart!

Zoeken