Ver-leiden

Vandaag leest de priester in de kerk over Jezus die sterker is dan de verleidingen van het Kwaad.

Wat is dat verleiden? In dit woord zie je twee aparte woordjes: ver en leiden. Leiden betekent iemand meenemen, ergens naar toe brengen (denk bijv. aan een blinde-geleide hond) of iemand iets laten doen (een ander een opdracht geven als je zelf de leiding hebt).

Als iemand jouw leidt, laat je je sturen en beslis je niet zelf meer welke kant je op gaat. Als je verleid wordt, doe je dus iets wat je oorspronkelijk misschien wel helemaal niet van plan was!

Om dat uit te leggen hebben we op de tafel een berg met snoep gelegd. We hebben met de kinderen afgesproken dat we even niets zeggen en gewoon aan tafel gaan zitten. Wat doet dat snoep met je? Kun je er van afblijven? Is dat erg moeilijk?

Opeens pakt een van de volwassenen zomaar een zakje snoep! Vanaf dat moment graaien ook vele kinderhandjes naar het snoepgoed! Daarna hebben we samen besproken wat er gebeurd is.

Ook thuis zijn er wel eens verleidingen die je andere dingen laten doen, dan de dingen die je zou moeten doen. Dat kan bijvoorbeeld een koekjestrommel zijn die je ziet staan, vlak voor je gaat eten. Maar ook de Lego of ander speelgoed kan je verleiden, om niet te komen als mama roept om de tafel te dekken. De kinderen noemen zelf: computerspelletjes spelen, in de plaats van huiswerk maken.

Ook op andere plaatsen kun je verleidingen tegenkomen. Denk maar eens aan rekjes vol snoepgoed en koekjes die vlak bij de kassa’s in de supermarkten liggen. Of reclamefilmpjes op t.v. die je laten zien dat je heel gelukkig (?) wordt, als je hun spullen koopt.

In het Evangelie van vandaag lezen we dat Jezus zich niet door verleidingen laat leiden, die Hem ver van God de Vader weg voeren. Hoe kunnen wij ook leren zo sterk te worden?

In deze vastenperiode (dat zijn de dagen tussen Aswoensdag en Pasen) kun je proberen of je NEE kunt zeggen tegen een verleiding. Dat kan al met elk klein snoepje of koekje dat verleidelijk naar je lacht. Probeer eens 2, of 3, of 4 minuten te wachten, voor je het in de mond steekt. Daar wordt je sterk van! Nee, niet in je spieren. Maar je wordt dan iemand die er tegen kan, als iets een keertje tegenvalt. Dat is heel belangrijk. Dan ben je niet meteen in een hele boze bui, als je je zin niet kreeg, of als een uitstapje niet doorgaat omdat het regent.

Het snoepje, koekje, speelgoed of computerspelletje geven je elke keer de kans om na te denken en de juiste keuze te maken. Maar dat is helemaal niet makkelijk!

Gelukkig kijkt Jezus niet hoe vaak het ons lukt, maar wel hoe hard we ons best doen. Bovendien wil Hij ons heel graag helpen om elke dag de goede keuzes te maken!

Na afloop van de H.Mis, mochten de kinderen in de kwd ruimte wat snoepgoed komen halen, voor te oefenen . . . of gewoon om lekker op te eten. Dat laatste deden ze vrijwel allemaal!

snoep

Zoeken