Dag 3 - 24 mei

 

IMG-20160524-WA0000

 

Gisteravond hebben we met onze nieuwe aanwinst, het geluidsboxje, onze marialiedjes geoefend. Het valt toch niet mee om te zingen op de ingespeelde pianobegeleiding zonder onze dirigent! Uiteindelijk kwamen we er toch met zijn allen uit. Daarna heeft de jeugd het liedje 'waardevol' zowel zingend als dansend ingestudeerd voor de spellenmiddag morgen in het accueill. We sloten de dag af met felicitaties, want Noelle vierde haar 21 ste verjaardag in Lourdes! Vanmorgen om 7.00 uur luidden we de nieuwe dag weer in met:"lang zal ze leven, lang zal ze leven in de gloria...."! En daarna vertrok ieder zijns weegs.

 

IMG-20160524-WA0001

 

IMG-20160524-WA0002   IMG-20160524-WA0003   IMG-20160524-WA0004

 

De Heilige mis werd in de Bernadette kerk gevierd.
"God ziet jou", waren de openingswoorden van deze eucharistieviering.
Een boodschap die goed is om te onthouden onder welke omstandigheden we ook verkeren.
De preek begon de diaken met het zingen van het:'adorete devote....', en gelijk begonnen mensen mee te zingen. Naderhand vroeg hij of iedereen dit liedje kende en toen reageerde een van de pelgrims spontaan dat ze het alleen kende als ze het kon meezingen met anderen. Deze opmerking is natuurlijk op vele manieren veelzeggend en de diaken maakte daar op een later tijdstip in zijn preek nog dankbaar gebruik van.
Waar hij echter op doelde was of wij wisten wat de woorden van het lied in het nederlands betekende.
We zongen het wel, maar kenden we ook de inhoud. Wisten we wel wat we eigenlijk zongen?
Het betekent namelijk dat we God aanbidden in het verborgene. God is onzichtbaar, maar Jezus zegt:" Ik laat je zien waar je God in kunt herkennen"! Het enige dat jij hoeft te doen is Hem te zoeken en Hem lief te hebben en de naaste als jezelf.
Op die manier kunnen we zichtbaar maken wat onzichtbaar is.
Bernadette kon niet lezen en niet schrijven, maar had wel van God gehoord daarom wilde ze graag de communie doen. Zij zocht Hem (op) en ontmoette Hem in de eucharistie. Het geloof vieren in de eucharistie en het geloof leven d.m.v. het doen van de werken van barmhartigheid maken God zichtbaar in je hele doen en laten. Communiceren is zo belangrijk omdat God zichzelf zichtbaar en kenbaar maakt onder het teken van brood en wijn!

 

IMG-20160524-WA0005   IMG-20160524-WA0006

 

Voor de pelgrims die willen staat er een excursie naar de Pyreneeën op het programma. De excursie ging vandaag niet naar de Gavernie, zoals normaal het geval is, maar naar Lac d'Estaing. Er was een rotsblok op de weg naar de Gavernie gevallen en er zaten nog wat andere rotsen wat los dus men nam geen risico. Lac d'Estaing is een klein maar diep meertje in de Pyreneeën. Ruim 300 meter diep,
dus geen pootjebaden voor de pelgrims dit keer. Het kan niet veilig genoeg zijn.
Zo'n excursie is nog een hele onderneming. Om 13:00 uur verzamelen. Om 14:00 uur zijn alle pelgrims in de bus.
Sommigen blijven in de rolstoel van anderen gaat de rolstoel in het bagageruim.
Na een uurtje rijden komen we aan bij onze bestemming en het is de moeite waard.
Prachtige witte toppen, een mooi helder meer en stralend weer. Wat wil je nog meer?
Tja, één souvenir en een drankje als het kan. Dus iedereen naar dat ene winkeltje met dat ene terrasje.
Twee man hadden het zowaar opeens heel druk.
Even wachten dus op je beurt en dan genieten van iets lekkers. Een ijsje of koffie of een heerlijk koel drankje. Sommigen hadden wat minder geduld. Na het halen van de bestelling was opeens de pelgim verdwenen. Daar sta je dan met de capuccino bij een tafeltje waar opeens andere pelgrims zitten.
Het zal je maar gebeuren, iemand kwijtraken op het enige terras in de omgeving.
Uiteindelijk kwam het toch goed en kon de pret beginnen.
Uiteraard nog wat foto's maken voor het nageslacht en dan is het weer tijd om de bus in te gaan. Rond 18:00 uur zijn we weer terug. Sommigen een beetje misselijk en anderen die dringend een boodschap moeten doen. Het was een mooie ervaring maar iedereen is blij weer thuis te zijn.

 

IMG-20160524-WA0014   IMG-20160524-WA0008

 

IMG-20160524-WA0009   IMG-20160524-WA0007

 

IMG-20160525-WA0015   IMG-20160525-WA0014

 

Tegelijkertijd liep een ander gedeelte van de groep de stadswandeling. De pelgrims van het accueill die dat wilden, mochten klaar gaan staan om het stadje Lourdes te verkennen. We werden gekoppeld aan een pelgrim en voor diegene zouden we de middag optrekken. Op verschillende plekken die met Bernadette te maken hebben, zijn we geweest. Het graf van haar ouders, het cachot waar ze met hun gezin van zes man in een ruimte van ongeveer vijf bij vier meter geleefd hebben! Meteen vroegen we bij onszelf af hoe dat geweest zou moeten zijn met ons eigen gezin.. We bekeken ook nog haar doopvont en nog veel meer! Zo ook een plekje in Lourdes waarbij de deur op de zelfde plaats staat, tevens ook de zelfde deur is, waarbij bernadette aanklopte bij het klooster nadat ze de eerste verschijning had gehad bij de grot. Daar klopte ze elke keer aan nadat ze de verschijning had gekregen van Maria.

 

IMG-20160524-WA0010   IMG-20160524-WA0013

 

De hele wandeling was een flinke klim. Toen we de enorme berg zagen die we met de pelgrims moesten beklimmen, waren de meningen verdeeld. Het werd door een gedeelte gezien als een uitdaging, maar uiteindelijk waren we toch allemaal blij dat we gebruik konden maken van de lift! De volgende flinke heuveltjes die we tegenkwamen, besloten in ieder geval de mannen dat ze de rolstoelen naar boven zouden duwen. Zo kwamen we uiteindelijk ook in het beeldenmuseum waar de pelgrims hun ogen uitkeken en verrukt uitriepen hoe prachtig ze het allemaal vonden.

 

IMG-20160524-WA0011

 

Achteraf gingen we gezellig met z'n allen nog wat drinken. Na afloop liepen we samen naar het accueill en brachten we de pelgrims naar hun eettafel. Na een dag samen optrekken, zijn er weer speciale banden ontstaan tussen ons en de pelgrims. Iets om naar uit te kijken voor een volgende dag. Gezegd werd namelijk: "We zien jullie morgen toch wel weer he"? Met een blij gevoel gingen we weer terug naar ons eigen hotel om samen weer te eten.

 

IMG-20160524-WA0012

 

 

Naar volgende dag

 

Terug naar overzicht

 

Zoeken