Lourdes 2015 - 7de dag

 

De dag van vertrek is aangebroken en dat betekent dat we vandaag gaan vertrekken en niet langer ‘stil’ kunnen blijven staan in Lourdes, maar op weg moeten gaan naar huis. ‘Zoals het een echte pelgrim betaamt’ zou de bisschop zeggen. We zijn blij om weer naar huis te gaan, maar vinden het natuurlijk ook jammer om hier weg te gaan. Het voelt hier zo bekend en zo vertrouwd, omdat je je al snel vrij over het Heiligdom beweegt en je je echt thuis voelt. De saamhorigheid, de eenheid, het gemeenschappelijke doel, maken dat je je er nooit alleen voelt, ook al ben je alleen. Je kijkt elkaar aan en het voelt alsof je elkaar kent. De stap is heel klein om eigen te zijn met mensen. Dat is een hele fijne gewaarwording. De natuurlijke begrenzing en gereserveerdheid die er normaal is, valt hier weg. Niet alleen onder pelgrims of tussen pelgrims en verpleegkundigen onderling, maar ook met onbekende mensen die je op het Heiligdom tegenkomt. Dit is wat ons uitnodigt om te willen blijven en deze manier van met andere mensen samen zijn en samen leven langer te kunnen voortzetten. Maar de koffers waren gepakt, en moesten al vroeg klaargezet worden in onze hotels, voordat we aan de laatste werkdag in Lourdes begonnen.

 

IMG 8709

 

Deze reis is heel leerzaam geweest, niet alleen samen maar ook voor ieder persoonlijk. Want doordat we elkaars tochtgenoten waren en deelgenoot waren van elkaars leven, krijg je zicht op elkaar en op jezelf en kun je geïnspireerd worden om zaken op te pakken. Je komt jezelf ook vaak tegen, niet alleen door de woorden die je hoort, maar ook door de mensen die je ontmoet en de gebeurtenissen die je meemaakt en die je soms diep kunnen raken. Zo hebben we in Lourdes ook een hele groep gezien die herkenbaar waren aan de bordjes die ze met zich mee droegen. Daarmee maakten zij kenbaar dat ze aan alcohol verslaafd waren geweest, en betuigden daarmee hun dank voor de genezing die ze in Jezus hadden gevonden.

In de afscheidsmis hebben we met Chrisko ons lied over Maria gezongen. Dit lied vertelt het verhaal van Maria. Zij is een voorbeeld voor de mensen, als het gaat om dienstbaarheid. Niet alleen te dienen zoals we dat in Lourdes gedaan hebben, als de bezem die gebruikt kan worden als hij nodig is, maar ook door mee te willen werken in Gods plan.

 

 

IMG 8714   IMG 8715

 

Na de afscheidsmis werd de bedevaartkaars door twee mensen weggedragen, begeleid door een klein groepje medewerkers en een priester. Terwijl de kaars werd aangestoken en werd neergezet om daar voor de intenties van alle pelgrims op te branden, zongen de pelgrims aan de overkant van de Gave een lied. Dat maakte dat er als het ware een brug over de Gave werd gevormd en dat ze er eigenlijk allemaal bij waren. Toen was er aan de bedevaart echt een einde gekomen en konden we beginnen aan de terugreis.

De pelgrims van het Accueil worden op de laatste dag opgevangen op een speciale afdeling, die ‘de transit’ genoemd wordt, zodat een nieuwe groep de verblijfsafdeling in het Accueil kan inrichten en betrekken. Zij kregen daar als lunch voor de laatste keer een Franse 3 gangen maaltijd, waarna zij nog konden gaan rusten voordat zij naar de trein gebracht zouden worden. Intussen ging er een team van de maaltijdvoorziening en de zorg naar de trein, die klaargemaakt moest worden voor ontvangst van de pelgrims.

Onze pelgrims werden met speciale bussen naar het station gebracht, terwijl wij zelf te voet vertrokken. Toen viel één van ons in, dat hij zijn telefoon vergeten was. In de tussentijd dat we op hem moesten wachten, hadden wij nog even een moment om een laatste uitgebreide blik op Lourdes te kunnen gooien. En van het prachtige uitzicht hebben we natuurlijk nog even een paar foto’s gemaakt.

 

 

IMG 1265   IMG 1278


Toen de pelgrims op het station arriveerden, werden zij naar hun coupé gebracht en werden ze geholpen zich goed te installeren voor de terugreis.

 

IMG 1280   IMG 1286

 

IMG 8727   IMG 8731


Iedereen was binnen toen de voorspelde onweersbui losbarstte, met gedonder en felle bliksemschichten. We waren allemaal heel blij dat dit slechte weer zich nu pas aandiende, omdat blijkbaar andere jaren ook voorgekomen is dat iedereen kletsnat aan de terugreis moest beginnen.

 

IMG 1293


De treinreis verliep weer voorspoedig. Moe en voldaan kwamen we, met wat vertraging, aan in Maastricht waar onze familie ons stond op te wachten.

 

IMG 1295

 

 

Terug naar overzicht

 

 

Zoeken