Palmpasen 2013

IMG 3931 Small

In de Martinuskerk in Welten hoor je deze zondagmorgen
voor aanvang van de Mis van 10.00u een verwachtingsvol geroezemoes.
Er zijn veel kindjes in de kerk en bij sommige mensen zal de wens
door het hoofd gaan  dat dit toch een mooi toekomstbeeld zou zijn:
een volle kerk waar oud en jong samen een blije eucharistie vieren.

IMG 3935 SmallIMG 3934 Small

Na de bel, het signaal dat de mis begint, stopt het geroezemoes abrupt. Als het Evangelieverhaal over de intocht van Jezus in Jerusalem is gelezen, trekken zo’n dertig kinderen, zeer ingetogen, met hun zelfgemaakte Palmpasenstokken
in optocht door de kerk.

IMG 3941 SmallIMG 3942 SmallIMG 3943 Small

IMG 3944 SmallIMG 3945 SmallIMG 3946 Small

Om die vervolgens op de trappen van het altaar neer te leggen. Kapelaan Blom zegent ze evenals de Palmtakjes die iedereen na afloop van de mis mee naar huis mag nemen.

IMG 3947 SmallIMG 3949 SmallIMG 3950 Small

Dan volgt het lijdensverhaal. Heel begrijpelijk verteld en goed uitgebeeld door enkele jonge mensen van Chrisko. Dat is, op deze wijze verteld, niet alleen voor kinderen veel duidelijker!

IMG 3952 SmallIMG 3955 SmallIMG 3960 Small

IMG 3975 SmallIMG 3971 SmallIMG 3969 Small

Kapelaan Blom spreekt in zijn korte woordje over de Buxus, het struikje waar het palmtakje van afkomstig is en dat het hele jaar groen is. Altijd. Net zoals Jezus zegt: Ik wil er altijd voor jou zijn. Heb jij het wel eens moeilijk, of voel je je wel eens alleen? Kijk naar het kruis en naar het daarop bevestigde palmtakje en weet dat Jezus er altijd voor je is. Met wijd uitgestrekte armen.

IMG 3977 SmallIMG 3995 Small

Er zijn steeds meer momenten in de liturgie tijdens het kerkelijk jaar, waarop kinderen een uitgesproken rol vervullen. Dat is mooi en goed. Palmpasen is zo’n moment. Later deze week, op Witte Donderdag bijvoorbeeld, zal de priester een aantal kinderen de voeten wassen. Kijk voor meer vieringen met kinderen in de Goede Week en met Pasen elders op deze website.
Aan het slot van de viering vertelt kapelaan Blom aan de kinderen dat ze met hun Palmpasen andere mensen, die soms alleen of verdrietig zijn, erg blij kunnen maken. Zo houden zij hun blik op anderen en de Andere gericht. Of zoals kinderkoor MARKIKO het heel mooi zong:

“Zet een kruisje door jezelf, ga op zoek naar de ware liefde
Vind daardoor, vind daardoor de Ander en je naaste medemens.”

IMG 4014 SmallIMG 4017 SmallIMG 4018 Small

IMG 4020 SmallIMG 4023 Small

En die naaste medemens werd opgezocht na de mis. De kinderen trokken met Juffrouw Marieke naar huize St. Anna om daar een paar liedjes voor de bewoners te zingen en de palmpasenstokken uit te delen.

IMG 4032 SmallIMG 4033 Small