Dodenherdenking 2011

IMG_7146_SmallMet dit landellijke thema  voor dit jaar kwamen we samen in de Protestantse kerk aan het Temsplein. De viering werd zeer stemmig opgeluisterd met een basklarinet, gespeeld door Lino Lemmer.

 

IMG_7158_Small

IMG_7150_SmallDominee Bloemert en Em. Deken Kuijer gingen de dienst voor. Beide gaven ze ons in het welkomswoord en bij de overweging gedachte en getuigenissen mee die tot nadenken stemmen. Verder werd er een stukje uit het Dagboek van Anne Frank voorgelezen dat het niet zaak is te wanhopen maar om van de sutuatie het beste te maken. 

Een gedicht van Coen Poort verwoordde dit dan op de wijze van "Mensen gevraagd..." 

Met samen zang en gebed maakten we ons op om naar het gemeentehuis te trekken. In stilte maar met brandende toortsen. Denkend aan het licht van de paasnacht dat in de duisternis straalt. Een oproep om ook zelf zo een lichtpuntje te zijn in de omgeving waarin wij concreet het leven met andere delen.

IMG_7161_SmallIMG_7162_Small

De Burgervader sprak daar eigenlijk ook over... wie maakt het verschil ? Dat is op groot internationaal vlak zo maar zeer zeker ook op het kleine alledaagse vlak. Kortom: U maakt het verschil. Dat we elkaar die ruimte en vrijheid geven en de ander ook wat anders laten zijn. Dan kan en zal er vrede zijn.

IMG_7165_SmallIMG_7167_Small

Daarna ging men op pad naar de begraafplaats aan de Akerstraat waar de kranzen gelegd werden en de slachtoffers herdacht die in de 2de wereld oorlog maar ook daarna gevallen waren. 
De kinderburgemeester legde samen met de burgemeestersvrouw een bloemstuk bij de gedenksteen van onze joodse stadsgenoten, gevallen en gedeporteerd. 

Zo was het werderom een stemmige herdenking, de ons ontvallene waardig.

Heer, geef en de eeuwige rust.
En het  eeuwige licht verlichte hen.
Dat zij mogen rusten in vrede.
Amen. 

Zoeken