Heropening van begraafplaats Akerstraat

IMG_6901_MediumMet ingang van 1 maart mogen we weer op dit prachtige stadskerkhof mensen begraven. Men maakt er plekken voor urnbijzetting! Men gaat er zelfs bankjes zetten om er een rustplek van te maken bij hen die op weg zijn gegaan naar de plaats van de eeuwige rust. Na veel wikken en wegen rond de kerkhoven is de raad dan toch aan de wens van velen tegemoet gekomen: de doden horen immers dicht bij ons."
Zo lazen we in het parochienieuws. Hier een verslag van deze geslaagde ontmoeting waarvan er nog vele mogen volgen.

IMG_6867_Medium

Beginnend met een dienst waar Deken van Galen aandacht schonk aan het her in gebruik nemen van de begraafplaats op de Akerstraat. Nodigde hij de gelovigen aan het eind van de dienst uit om mee naar het kerkhof te gaan.

IMG_6883_MediumIMG_6888_Medium

Met dank aan het actiecomitee ter volledige (her)ingebruikname van de begraafplaats aan de Akerstraat, alsmede wethouder Nico Aarts is de begraafplaats weer in gebruik genomen.Het proces heeft ongeveer 2 jaar geduurd, sinds de oprichting van het comité eind maart 2009. (zie ons artikel in 2009) Onder het toeziend oog van de media zijn afgelopen zondag na de H.Mis van 11:30 twee bankjes onthuld op de begraafplaats Heerlen.

IMG_6898_Medium

De wethouder hield een kort woordje en bedankte de deken voor de treffende wijze waarop hij het doel van de begraafplaats had aangegeven in de mis.Tevens gaf hij aan dat hij zelf ook blij is dat het uiteindelijk er nu toch van gekomen is, dat de begraafplaats weer open is.De deken verwoordde vervolgens nog, dat er voor een stad die wil bruisen, er ook ruimte moet zijn om verdriet een plaats te geven. Anders loop je met je ziel onder je arm door een bruisende stad. Dan loop je er verloren rond.

IMG_6899_MediumIMG_6900_Medium

Tevens werd de beheerder van het kerkhof bedankt voor het goede onderhoud en zonder hem zou dit alles ook niet mogelijk zijn.De onthulde bankjes zijn volgens de deken, 'wandelende' bankjes. Hoe, dat zal ons wel duidelijk worden. Op de bankjes is een tekst te lezen welke gekozen is door de gemeente uit een aantal, door de deken, aangeleverde teksten.De wethouder, de deken en de inwoners van Heerlen zijn blij dat de begraafplaats weer open en in gebruik is. Na de renovatie van de Pancratiuskerk en nu de openstelling van de begraafplaats lijkt de harmonie in Heerlen weer gevonden.

IMG_6894_Medium

"De vrienden van de begraafplaats"
met als leden:
Deken van Galen,
Roel Leers,
Rene Gulikers,
Estelle Seijben
Jan & Elly Theunissen
Joost Starremans
Jan Bertholet en
Zr. Charita

Als u vragen hebt over of het u aanspreekt om ook een vriend/-in te worden
wend u zich tot een van hen.