Dag 2 Chrisko kamp

IMG 6415

Vanmorgen in alle vroegte renden de meisjes al naar de douches, maar wat schetste onze verbazing? Daar kwamen we de oudere jongens al tegen!

Zij hadden hetzelfde plan als wij, nl. een warme douche voor ’t ontbijt!

Daniël had zijn wekker vroeg gezet en zodoende hadden de jongens hun “gymnastiekoefeningen” al gedaan. De sit ups, de buikspier- arm- en beenoefeningen worden ook hier consequent vol gehouden.

Gelukkig lieten ze als echte ¨gentlemans¨ de moeders en Eveliene, die in verwachting is, voorgaan. Stel je voor dat onze nieuwe wereldburger die nu nog veilig in mama’s buik zit, onder een koude douche werd gezet…!

Om half negen zaten we allemaal gewassen en gestreken aan het ontbijt.

Het is erg gezellig met zo’n grote groep mensen, je zou er bijna voor tekenen.

Tijdens de afwas klonk het liedje ¨blikveld¨! De afwas is hier een ideale manier om als groep je liedje in te studeren.

IMG 6413

Ondertussen vinden er op de slaapzaal hele conversaties plaats tussen onze jongste meisjes, o.a. deze over de H. Mis:

“We gaan straks ook naar de kerk, na het eten!”, zegt er één.

 “Ja, want dat komt omdat we een katholiek koor zijn”, antwoord de ander.

 “ Maar ik wil ook de communie krijgen!” reageert de ene weer waarop de ander zegt: “Dan moet je gewoon iedere dag heel hard smeken; want een meisje bij mij in de klas heeft iedere dag haar moeder gesmeekt, en één dag voor de communie werd ze toch gedoopt!”

 “Maar mijn moeder wil dat niet”, is het antwoord.

Lianne kijkt de beide anderen vragend aan….Petra antwoord haar dat ze al gedoopt is…”jullie krijgen in plaats van de hostie een kruisje, weet je nog?”

Één meisje antwoord hierop:“ Ja, en dan komt Jezus niet hier (in je hart, wijst ze), maar dan krijg je Jezus hier, in je hoofd.

Om half 10 komt kapelaan Blom. Hij sluit aan bij ons thema met een anekdote uit zijn jeugdjaren. Ze noemden hem “Rick met de stoere blik”!

Toen hij vroeg of die bijnaam bij hem paste, begon iedereen te lachen want stoer komt de kapelaan niet op hen over……

Aan ’t einde van de mis geeft hij aan iedereen de boodschap van de Paus mee die deze op de wereld jongerendagen gegeven heeft; “Kom in actie, ben niet bang en dien!”

 IMG 6417   IMG 6554

Na de mis verdeelde alle jeugd zich als vanzelf over alle vrije ruimtes die in Home Franck te vinden zijn.

Er zijn zes groepen van 8 personen en elke groep zorgt dat hij voor het eind van de week zijn eigen liedje heeft uitgewerkt.

Zingend, dansend en knutselend zorgen ze dat ze voor de familiedag klaarstaan om hun ouders te laten zien wat ze allemaal in huis hebben.

Vorig jaar zagen we al dat we als begeleiders steeds minder nodig waren. Dit jaar zien we wederom dat we onszelf eigenlijk overbodig hebben gemaakt.

De jeugd, zowel jong als oud, gaan samen aan de slag en werken zelf de aangereikte liedjes uit. Van alle kanten klinkt muziek in je oren en vele soorten ¨blikken¨ passeren de revue.

Ondertussen zitten de mannen en Maud de stickerrestjes van de etiketten op de blikken te verwijderen. Die blikken hebben we donderdag nodig voor de knutseldag.

 IMG 6407   IMG 6419

Na de afwas, ’t zingen en ’t dansen trok een groep naar buiten. Partijen werden gauw gemaakt en het slagbalspel kon beginnen.

De spreekkoren joelen regelmatig “Arjan bedankt” na een gemiste vangbal!

IMG 6430   IMG 6479

Nadat ’t potje is afgelopen gaat de oudere jeugd honkballen, de favoriete sport die veel op het Bernardinus gespeeld wordt.

IMG 6508   IMG 6509

IMG 6517   IMG 6529

In de tussentijd gaat een klein groepje wandelen. Ze zien onderweg in een wei wel een stuk of 6 paarden met hun veulens. Één van de veulens is een albino. Hij ziet er vreemd uit, zeker omdat zijn moeder een bruine merrie is en ernaast staat een witte merrie met een bruin veulen.

IMG 6503   IMG 6506

De paarden zitten allemaal onder de vliegen. Eéntje rolt zich zelfs op de grond heen en weer door de aarde en schudt zich daarna het stof weer af.

 IMG 6490   IMG 6505

Mijke, Caro en Lianne kletsen er vrolijk op los. Lianne zegt op een gegeven moment vol verwondering: “Ik heb hier wel veel vriendinnen!”

IMG 6501   IMG 6497   

Tijdens het eten zegt ze: “Het placematspel vind ik wel een leuk spelletje, want je moet je placemat zoeken als je wilt eten.”

 IMG 4286   IMG 4293

Loeke en Fleur hebben zich de hele middag teruggetrokken. Ze zijn druk aan het studeren. Shauny heeft hen in het begin van de middag vergezeld. De plicht roept, daar valt niets aan te doen. Goede oordopjes doen wonderen en zorgen ervoor dat ze niet worden afgeleid.

IMG 6453

De jongere jongens doen onder leiding van Theo binnen ballonvolleybal en enkele meisjes genieten van het zonnetje of van een goed boek.

IMG 4274   IMG 4278

Hier is voor elk wat wils. Zelfs de keukenploeg zetten we soms in het zonnetje. Zij krijgen dit kamp elke dag ondersteuning van een vliegende kiep, de helpt de lasten te verminderen waardoor ook zij ruimte in het programma krijgen.

 IMG 6545   IMG 6552

IMG 6556   IMG 6550

Tevreden en in alle rust eindigt ook deze dag, de dagen vliegen hier voorbij.

 

Naar de volgende dag...

Zoeken