Hart - ziel - verstand - kracht

Vandaag horen we in de kerk dat Jezus ons eigenlijk maar twee dingen vraagt, ons twee geboden geeft: Allereerst God en daarnaast onze naasten liefhebben.

Maar hoe dan? Jezus zegt: God liefhebben met heel uw hart, heel uw ziel, heel uw verstand en met heel uw kracht. Daarnaast zoveel van je naaste houden, als je van jezelf houdt.

poppetjes

Om Jezus wat beter te begrijpen hebben we een papieren poppetje meegebracht waar de kinderen zelf iets op gaan tekenen. Zoals:

waar het hart zit. Wat doet het hart? Het is onze lichamelijke motor, wat kunnen we daarmee? De kinderen noemen: lopen en rennen, maar ook: ruiken, aaien, een zoen geven, slaan, trappen.

En de ziel? Wat is de ziel? Nu wordt het een beetje moeilijk, maar we proberen het uit te leggen. De ziel is ons “zijn”, mijn ik, hoe ik diep van binnen ben. Waar is de ziel dan? De ziel is in mijn hele lichaam. Wat kan de ziel? Iemand lief vinden, van iemand houden, jaloers zijn, vergeven, wraak willen nemen.

En dan het verstand. Waar ligt het verstand? Dat weten ze allemaal; in je hoofd natuurlijk. Wat kun je met het verstand? Nadenken, vragen stellen, rekenen, iets onthouden, lezen. Maar ook kiezen tussen goed of fout, kiezen om eens de bijbel te lezen, kiezen om te luisteren naar goede raad.

Liefhebben met al je kracht. Welke kracht? Spieren? Wilskracht?

De kinderen tekenen spieren in het poppetje.

En wilskracht? Dat is de kracht van je wil. Wilskracht; moet je oefenen, het zorgt dat je kunt volhouden. Dat je iets kunt doen waar je geen zin in hebt. Bijvoorbeeld toch die vieze sokken binnenste buiten draaien. Of iets dat niet wil lukken, toch weer opnieuw proberen.

En wie zijn dan jouw naasten? Het zijn mensen uit je naaste omgeving. De kinderen noemen hun vader en moeder, broertjes en zusjes. Het zijn bijvoorbeeld ook de kinderen in de kinderwoorddienst en op school zijn weer anderen jouw naasten, en op de voetbalclub ook. Overal.

In deze twee geboden zit eigenlijk alles wat God van ons vraagt:

Hem liefhebben èn je naasten liefhebben.

Als iedereen dat doet, zal er nooit meer oorlog en ruzie zijn!

Zoeken