Vrijdag

 

IMG 2934aVandaag is onze laatste kamp dag met zijn allen! In alle vroegte werden sommigen wakker door het gekraai van Stijn. Mee en mee volgde toen de een na de ander hem naar beneden en sprong in de douche om zich klaar te maken voor de nieuwe dag die voor ons lag. De leiding trok zich eventjes terug in de tent van samenkomst om zich geestelijk voor te bereiden op de spellendag. Ondertussen regende het pijpenstelen. Maar omdat we ons goed voorbereid hadden en de ‘zwartkijkers’ onder ons géén kans gaven, begonnen we vol vertrouwen met het ontbijt. Na het ontbijt spraken we de laatste bijzonderheden nog even door en gingen we de knijpers trekken voor de familiedag. Er zijn zeven verschillende knijpers en elke knijper heeft een eigen afbeelding. De knijpers zijn onderverdeeld in: zwartkijkers, toneelkijkers, televisiekijkers, pottenkijker, sterrenkijkers, verrekijkers en nachtkijkers. De knijper die je trekt vertelt je bij welke groep je hoort en met wie je het spellencircuit moet gaan lopen. Ook de ouders, broertjes, zusjes en opa’s en oma’s trekken zo’n zelfde knijper en zo worden de groepen gevormd. Je kunt je wel voorstellen hoe iedereen door elkaar riep en gespannen toekeek bij welke groep hij hoorde.

 

 

 

 

 


Daarna gingen we naar de kapel om daar samen de feestdag van Maria te vieren. De kapelaan borduurde verder op het armbandje dat hij had gemaakt op het meisjeskamp van het bisdom. Deze loombandjes bestaan uit allemaal elastiekjes die aan elkaar vastzitten en zo samen een armbandje vormen. De zijne had allemaal kleuren en was gemaakt in een visgraat.

IMG 2888aIMG 2893a

Hij verwees ernaar dat wij ook allemaal een schakeltje zijn van een armbandje en samen een geheel vormen. We zijn daardoor eigenlijk als één familie en vormen samen een familieband. Daarna gaf hij ons nog een woord mee, namelijk het woord boodschap. Hij riep ons op om allemaal een boodschap van liefde uit te dragen en dat te laten zien in ons hele doen en laten. Tijdens de mis hoorden we de regen vrolijk tikken op het dak van de tent. Toen we echter de kapel uitkwamen begon het zonnetje te schijnen!
IMG 6339aIMG 6353a

IMG 6431aIMG 6444a

Groot en klein ging gauw naar binnen en zo begonnen we gezamenlijk aan de grote opruimactie. De groten hielpen de kleinen met inpakken, als echte teams gingen ze samen te werk. Een van de kleine jongens liet weten: het kamp kan nog helemaal niet afgelopen zijn, want ik mis papa en mama nog niet…. Ondanks dat ontkwam hij er niet aan om toch zijn tas in te pakken. Met zijn allen gingen we dus aan de slag en in een mum van tijd hadden we alles aan de kant en konden de ouders komen. Alle spullen zijn ingepakt en staan klaar om direct in de auto te worden gezet, zodat we het overzicht bewaren.
IMG 2405a

Maar eerst onze laatste lunch. Alle zakjes werden weer tevoorschijn getoverd en de boterhammen smaakten weer prima met een tomaatje of komkommertje erbij. Het zonnetje brak zelfs door en we waren er klaar voor. Laat die ouders nu maar komen!

IMG 2940aIMG 2942a

En ze kwamen hoor. Zelfs nog voordat alle spel voorbereidingen helemaal af waren. Maar geen nood, vele handen maken licht werk en alles werd snel afgerond. Iedereen die aankwam werd onthaald met uiteraard een hartelijk welkom en het trekken van een knijper. Wat zou iedereen trekken? Heeft papa hetzelfde als mij? Zit ik bij mama? Iedereen zat uiteindelijk in het team waar hij of zij thuishoorde. Na een lekker kopje koffie of beker limonade met wat cake konden de spellen beginnen.

IMG 2951aIMG 3000aIMG 3031a

Er waren in totaal 7 spellen te spelen met ieder een eigen thema. Zo had je het kijkwijzer spel, maar ook pottenkijker spel en het verrekijkerspel. Het was reuze gezellig en de tijd vloog voorbij. De foto’s spreken wat dat betreft voor zich.

IMG 2960aIMG 2966aIMG 2969a

IMG 2997aIMG 3027a

Iedereen deed goed mee en ieder team was ook echt een team. Oud hielp jong en jong hielp oud. De stemming was in ieder team opperbest. Het was leuk om te zien hoe zelfs mensen met rollator er vol tegen aan gingen! (Daar waar dat kon natuurlijk).

IMG 6345aIMG 2978a

Na de spellen was iedereen natuurlijk nieuwsgierig of ze gewonnen hadden maar zover was het nog niet. Er moest ook een yell ten gehore worden gebracht na het eten en die zou mee tellen met het puntentotaal.

IMG 3058aIMG 3063a

IMG 3089aIMG 3102a

Iedereen had erge trek gekregen na alle inspanning en de barbecue kon beginnen. Er was weer van alles verzorgd aan salades en ander lekkers door alle ouders die kwamen. Het was heerlijk! Het weer zat nog steeds mee en we konden zowel buiten als lekker binnen zitten.

IMG 3041aIMG 3044aIMG 3048a

Er was voldoende voor iedereen en nadat alles aan de kant was gezet kon ieder team zijn yell laten klinken. De ene was nog creatiever dan de andere; één yell kon je eigenlijk geen yell noemen, het was een mini-toneelstuk van de toneelkijkers, die daarmee hun naam eer aan deden.

IMG 3075a

Nadat de jury goed gekeken had naar iedereen, kon er met de liedjes worden begonnen. Alle kinderen gingen met hun groepje van deze week hun liedje met dansje tonen aan de ouders. Wat er getoond werd was ontzettend leuk. De jongste kinderen werden vakkundig meegenomen door de oudere jongeren en het was een genot om te zien. Alle ouders keken vol trots naar hun eigen kinderen hoe die hun optreden uitvoerden en vooral met welk plezier zij dit deden.

IMG 3124aIMG 3171a

IMG 3198aIMG 3219a

Het thema lied werd nog extra gezongen voordat het laatste groepje het liedje “Samen één geheel” de afsluiting vormde.

IMG 3240a

Toen was het tijd voor de uitslag van het spellencircuit. En alhoewel velen er hun hoop gevestigd hadden op de eeuwige roem, werden uiteindelijk de groep “de verrekijkers” de winnaar. Dit hadden zij natuurlijk al van verre zien aankomen.

IMG 3086a

Dat was het dan. Na iedereen bedankt te hebben was het tijd voor afscheid. Het viel sommigen toch zwaar. Het was een fantastische week geweest en velen zien nu al uit naar het kamp van volgend jaar. Wie weet! Een van de meisjes vond het ook een heel fijn kamp en merkte op terwijl ze van arm naar arm ging: “Hoe kan het nou dat ik hier zoveel vriendinnen heb!” Ook de leiding van het kamp heeft het dit jaar als ontzettend leuk en mooi ervaren. Het was even wennen op de nieuwe plek maar het is uitstekend bevallen en voor herhaling vatbaar.

IMG 6706a
De groep fietsers vertrekt morgen naar huis waarna de schoonmaakploeg als laatste de boel verzorgt en dat de kampplaats voor de volgende groep weer pico-bello in orde is. Hopelijk morgen mooi weer om te fietsen, we zullen zien. Slaap lekker!

IMG 3292a

Zoeken