Woensdag

 

In alle vroegte stonden onze vroege vogels vanmorgen weer paraat. Ze dekten de tafels en bereiden het ontbijt voor, terwijl de grootste groep nog op een oor lag te snurken. We slapen hier goed, op een enkeling na die last heeft van de muggen die rond zoemen bij zijn of haar oor. De verbanddoos wordt geregeld geopend voor een pleister met weegbree die de jeuk verzacht. De kinderen komen zelf al aanlopen met de weegbree die ze plukken op het veld. Dit alom bekende huismiddeltje doet na velen generaties nog altijd zijn werk.

 

Vanochtend was er zelfs iemand die een muggenbult vlak onder zijn wenkbrauw had en zei: “Plak er maar een pleister met weegbree op”. Na een paar uurtjes werd de jeuk minder en kon de pleister er vanaf, maar dat ging niet zo gemakkelijk. Waarop een oma zei: “die kun je er het beste in een keer aftrekken” Op dat moment was niet alleen de pleister eraf maar ook een gedeelte van zijn wenkbrauw. Zo zie je maar dat niet alles wat je ziet ook goed is. Want een pleister op je arm of been is toch heel wat anders dan een pleister op je oog.

 

Tijdens het ontbijt zijn we begonnen met het uitpakken van onze brillen, d.w.z. dat we samen gekeken hebben naar wat elke bril ons zou kunnen zeggen. Het werd ons meteen helder dat het niet goed is om steeds een speciale bril op je neus te hebben. Dus als je de hele dag met een zonnebril rondloopt, zelfs als de zon niet schijnt is je blik verduisterd. Of als je het hele leven door een roze bril beziet, dan is je zicht ook niet echt realistisch. Al met al kwamen we er snel achter dat er maar één bril is die iedereen past en die iedereen goed kan gebruiken, namelijk de bril van de liefde. Als je met Liefde kijkt naar jezelf en naar de ander, doe je niemand iets tekort!

 

Als herinnering hieraan, maken alle kinderen hun eigen knutselwerkje. Ze doen dat twee aan twee. De bedoeling is dat ze elkaar helpen en inspireren als dat nodig is.

IMG 2370aIMG 2384a

 

IMG 2647a

 

 

 

 

Helpen was trouwens ook het woord dat de kapelaan vandaag aan de kinderen meegaf tijdens onze dagelijkse Heilige Mis.

De twee woorden van gisteren, klein maken, had iedereen nog onthouden en vandaag voegde hij er dus het woord helpen aan toe. Om iemand te helpen of om geholpen te kunnen worden is het belangrijk om je klein te kunnen maken.

Ook het woordje genade kwam aan bod en een van de kinderen wist te zeggen dat als je jezelf overgeeft je eigenlijk om genade vraagt. De kapelaan bevestigde dit en legde uit dat je op deze manier ook jezelf aan God kunt overgeven om van Hem genade te ontvangen.

 

 

IMG 2712a

 

 

 

 

 

 

Omdat het knutselwerkje dit jaar wat bewerkelijker is en er schuurmachines aan te pas komen hebben we er voor gekozen om een andere opzet te maken. We hebben meerdere werkplekken gemaakt en op elk plek wordt een bepaald onderdeel uitgewerkt.

 

 

 

 

 

 

 

Vanuit het thuisfront zijn er hulptroepen gekomen om ons te versterken met het begeleiden van de jeugd tijdens het maken van hun knutselwerkje. Waardoor ook de zaagmachines en schuurmachines goed bemand zijn en de veiligheid verzekerd is.

IMG 2572aIMG 2675aIMG 2680a

Na de afwas werd onze complete locatie in een mum van tijd in een heus werkterrein omgetoverd. Er moeten gezichtjes worden getekend en uitgezaagd, er kunnen haren of hoofddeksels worden getekend en eventueel gezaagd worden. Voor wie dat wil kan er ook gebruik worden gemaakt van wol of ander materiaal. Ook moet er een brilletje in elkaar worden gezet. Dit is al voorbereid door onze eigen zaaggroep, maar dient wel nog in elkaar te worden gezet en netjes te worden geschuurd.

 

Het lastigste van dit werkje is echter de neus. Hiervoor moet een stukje hout worden geschuurd in de juiste vorm. Enkele handige ouders helpen bij de vormgeving. Want het is nu eenmaal zo; wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht. En dat willen we voorkomen. Het is ook het meest tijdrovende en daarom geldt voor dit onderdeel een roulatie schema. Vol goede moed is iedereen aan de slag gegaan en het is leuk om al die creativiteit te zien die naar boven komt drijven.

 

Wat ook een plezier is om te zien, is hoe onze oudste jeugd de kleinere onder ons helpen met het tekenen, zagen en knutselen. Ze nemen het twee aan twee op weg gaan bloedserieus.

 IMG 2673aIMG 2552a

IMG 2567aIMG 2548a

 

Het lunchen gebeurde dit keer op de binnenplaats onder het genot van een wortel, tomaat of komkommer.

 

IMG 2700aIMG 2702a

 

Na de lunch ging iedereen tot onze grote verbazing weer gelijk aan de slag. Je merkt dat de groep ouder wordt en dat zij die ouder zijn de jongeren motiveren om door te gaan... Wij kijken ondertussen onze ogen uit naar de jeugd die aan onze zorgen is toevertrouwd en genieten met volle teugen.

 

IMG 2545aIMG 2547aIMG 2713aIMG 2716a

 

Om 22.00 uur gingen de schuurmachines pas uit en hadden de schuurders van al die neuzen de neus er van vol, letterlijk en figuurlijk. Maar ook zij hebben genoten van de vragen, opmerkingen en tevreden blikken van de jeugd die hun eigen neuzen als volleerde modellen hadden aangeboden. En zo werden het neusjes van de zalm.

 

IMG 2757a

 

Zoeken