Dinsdag

 

Gisteravond zijn we redelijk op tijd naar bed gegaan. Op een enkeling na die graag om twaalf uur voor Caro wilden zingen omdat die vandaag haar zestiende verjaardag viert. Vanmorgen stonden in alle vroegte meisjes en jongens klaar voor de douche.

IMG 2463a

Met als gevolg dat de hele groep om half negen fris gewassen en gestreken aan tafel zat voor het ontbijt. Doordat we van kampplaats gewisseld zijn, hanteren we nu een andere formule m.b.t. het eten omdat er maar weinig afwasgelegenheid is. We smeren tijdens het ontbijt lunchpakketten en eten die tussen de middag met stukjes komkommer, tomaat of paprika. We merken dat het daarom in de keuken rustiger wordt. De kampplaats bevalt ons tot nog toe.

IMG 2473aIMG 2396aIMG 2400ab

IMG 2456aIMG 2466aIMG 2471a

Onze jeugd vindt het prima zo, ze missen wel het makkelijke zitje, maar voor de rest is het prima. Vanmorgen begonnen sommigen al te vragen naar de betekenis van hun bril die ze gisteravond hadden geschoten. Zo langzamerhand word het pakketje compleet. Als je naar hun dier, jasjes, mutsjes, blikken en brillen en de daarbij horende liedjes kijkt vertellen die een geheel eigen persoonlijk verhaal dat tot de verbeelding spreekt als je goed kijkt en luistert naar wat ze je kunnen zeggen.

 

Zo heeft ook de bril die ieder geschoten heeft een zon en schaduwzijde, hij kan iets vertellen als je naar wilt kijken. Niet voor niets heet het thema van ons kamp KIJK WIJZER? Het is de bedoeling met wijsheid naar jezelf en de mensen om je heen te kijken. Dat betekent niet met je eigen wijsheid, maar met de wijsheid met een hoofdletter.

 

Tijdens het ontbijt zongen we met zijn allen voor Caro en Michiel want ook die is vandaag jarig. Beiden kregen een prachtig zelfgemaakte verjaardagskroon en een gedicht van onze eigen huisdichter!

 IMG 2527aIMG 2532a

We hebben echt alles in huis, ieder dient met zijn eigen gaven en talenten het grote geheel en dat maakt het zo bijzonder. Om half tien kwam kapelaan Blom voor de eucharistieviering, maar eerst lieten we ook hem zijn bril schieten. Hij schoot de sportbril en begreep eerst niet waarom, want hij sportte helemaal niet! Na wat uitleg, begreep hij hoe je het kunt bekijken....

 

Tijdens de mis pakte hij op geheel eigen wijze ons thema uit. Hij vertelde dat het belangrijk is om goed te kijken wat iemand je geeft, voordat je er iets mee doet of misschien juist niet mee doet. Hij legde dit uit aan de hand van een voorbeeld uit zijn eigen leven. Hij was vroeger eens naar de bioscoop gegaan toen gaf zij buurman hem een snoepje. Omdat het donker was, keek hij er niet naar, maar stopte hij het gewoon in de mond. Na een paar minuten kauwen had hij nog geen idee wat hij in de mond had. In de pauze vroeg hij wat dit voor een snoepje was geweest. De buurman vertelde toen dat het een fruitella was geweest. De kapelaan begreep meteen dat hij het snoepje met papier en al had opgegeten. Vandaar dat hij zo had moeten kauwen!

 

Als er geen licht is kun je niet kijken wat je krijgt, in die zin is kijken met het juiste Licht sowieso heel belangrijk. Na de mis trok iedereen naar het sportveld. Sommige studenten die na het kamp herkansingen moeten doen, gingen met hun boeken en een deken onder de arm naar het veld en zochten daar een rustig plekje in de zon. Anderen hadden een leesboek bij zich en lazen rustig. Het sportveld blijkt groter dan we op het eerste oog dachten.

IMG 2403a IMG 2472aIMG 2537a

Het weer zat ons mee en de hele ochtend werd verder gevuld met sport en spel, genieten van het zonnetje en van de studie- of leesboeken. Nadat er een tijdje was gevoetbald en er getrakteerd was, werd er overgestapt op wat andere sporten. Er werden vier teams gemaakt en er werd een mini toernooitje gehouden met trefbal en een handbal variant waarbij men een bal van een pylon moest gooien. Er werd bij alle teams uitstekend samen gespeeld en er werd met iedereen rekening gehouden, zodat het fijn spelen was.

IMG 2439aIMG 2478aIMG 2484a

Toen was het tijd voor de lunch. Ieder pakte zijn eigen brood en kon daarbij nog een tomaatje, wortel, stukje paprika of peperkoek pakken. Na de lunch was het tijd voor een potje slagbal. De partijen werden gekozen door onze jarigen en ze waren aan elkaar gewaagd. Hier en daar een vangbal, een flinke klap en wat waaghalzen. In iedere groep was ieder aspect van de partij.

IMG 2475aIMG 2476a

Helaas werd ons spel onderbroken door een klein buitje dat echter stiekem steeds groter werd. Zo groot dat we uiteindelijk besloten om binnen verder te gaan met onze kampliedjes.

IMG 2519a

Alle liedjes werden voorgezongen en ieder groepje ging met zijn eigen liedje aan de slag. Ieder liedje heeft een tekst die iedereen wat wil zeggen. En voordat iedereen er erg in had, was het al weer tijd voor het avondeten. Heerlijke macaroni met saus en kaas en voor de lekkerbekken nog wat ananas en sla. Een geweldig feestmaal voor de jarigen. Na het eten werd er weer gesport. Sommigen deden zelfs hun fitness oefeningen en anderen speelden voetbal. Maar na een tijdje werd het toch te donker en was het tijd voor wat anders. Binnen werd er nog een kaartje gelegd en buiten onder het afdak konden de (jonge)mannen spijker slaan. Dit laatste was toch moeilijker dan het in eerste instantie leek. Sommigen onder ons sloegen wel hard maar niet altijd raak. Hoe dan ook, het was heel gezellig en na een paar rondes spijker slaan ging iedereen naar binnen. Een kaartje leggen, praten of wat lezen. De dagen vliegen om. Morgen woensdag, is het al de knutseldag.

IMG 2606a

 

Zoeken