Kinderwoorddienst

Wat is kinderwoorddienst?

IMG 1362 Small

 

 

In de kinderwoorddienst wordt voor kinderen van 4 jaar en ouder, de kernboodschap van de evangelietekst besproken en uitgelegd. Dat gaat spelenderwijs en op kinderlijke wijze. We gaan samen op zoek naar wat Jezus ons wil zeggen en wat we daarmee in ons dagelijks leven kunnen doen.

 

Het voorbereiden en verzorgen van de kinderwoorddiensten gebeurt door een vaste groep vrijwilligers. Enkele tieners die jaren geleden zelf de kinderwoorddiensten bezochten, hebben zich ook bij deze groep aangesloten. Zij weten met veel enthousiasme en creativiteit de woorden van Jezus naar de leefwereld van de kinderen te vertalen.


20140511 12013620140511 114314

 

Soms krijgen de kinderen een presentje mee naar huis, dat hen herinnert aan de boodschap van Jezus.

 

Klik hier om een verslagje van de kinderwoorddienst te lezen!

 

Waar?

 

In de Pancratiuskerk in het centrum van Heerlen (naast het Glaspaleis), in een ruimte onder in de kerk.

 

Wanneer?

kn3

 

 

Zoals je op de kerkklok ziet is de kinderwoorddienst elke zondag tijdens de mis van 11.30 uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contactpersoon

 

Meer informatie over de wekelijkse kinderwoorddienst bij Claire Voragen, stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Nieuwsgierig geworden? Kom, en doe gerust eens met ons mee!

 

Groetjes en tot zondag!!!

  

Wat doen wij daar?

 

Kinderwoorddienst 8 februari 2015 "Jezus geneest"

 

2014

Kinderwoorddienst 25 december 2014 "Kerstwens"

Kinderwoorddienst 30 november 2014 "Advent"

Kinderwoorddienst 12 oktober 2014 "Een vergelijking"

Kinderwoorddienst 24 august 2014 "De Sleutel"

Kinderwoorddienst 22 juni 2014 "Er komt iets kostbaars aan!" - Sacramentenprocessie

Kinderwoorddienst 23 maart 2014 "Dorst en Honger!!!"

Kinderwoorddienst 2 februari 2014 "Maria Lichtmis"

Kinderwoorddienst 5 januari 2014 "Drie Koningen"

 

2013

Kinderwoorddienst 8 december 2013 "Johannes de Doper"

Kinderwoorddienst 13 oktober 2013 "Kadootjes"

Kinderwoorddienst 22 september 2013 "Kan ik jou vertrouwen?"

Kinderwoorddienst 11 augustus 2013 "Ben jij er klaar voor?"

Kinderwoorddienst 7 juli 2013 "Gezocht: Arbeiders voor de oogst"

Kinderwoorddienst 9 juni 2013 "Genezen"

Kinderwoorddienst 28 april 2013 "Heb elkaar Lief!"

Kinderwoorddienst 21 april 2013 "Luisteren of horen?"

Kinderwoorddienst 17 maart 2013 "Wie gooit de eerste steen?"

Kinderwoorddienst 17 februari 2013 "Ver-leiden"

Kinderwoorddienst 27 januari 2013 "Jezus leest Jesaja"

Kinderwoorddienst 6 januari 2013 "Driekoningen"

 

2012

Kinderwoorddienst 9 december 2012 "Maak de weg vrij!"

Kinderwoorddienst 11 november 2012 "St Maarten quiz"

Kinderwoorddienst 4 november 2012 "Hart-ziel-verstand-kracht"

Kinderwoorddienst 14 oktober 2012 "Rijkdom"

Kinderwoorddienst 7 oktober 2012 "Laat de kinderen tot mij komen!"

Kinderwoorddienst 16 september 2012 "Wie zeggen jullie dat Ik ben?"

Kinderwoorddienst 9 september 2012 "De doven doet hij horen en de stommen doet hij spreken"

 

Laat de kinderen tot mij komen!

Vandaag heeft de priester het evangelie gelezen waarbij kinderen die naar Jezus willen komen, worden tegengehouden door de apostelen. Die apostelen bedoelen het goed, want ze willen dat Jezus niet gestoord wordt. Maar Jezus zegt: Laat de kinderen toch bij mij komen!laat de kinderen tot mij komen1

Jezus houdt heel veel van kinderen en zegt zelfs, dat grote mensen ook als kinderen moeten zijn, om in de hemel te komen! Daarna omarmt Hij de kinderen en zegent hen.

Jezus zegt dus niet even “Hoi!” tegen de kinderen en gaat verder met waarmee Hij bezig was. Nee, Hij geeft hen alle aandacht, neemt de kinderen in de armen, en zegent hen.

Waarom zouden grote mensen zoals kinderen moeten zijn?

Volwassenen hebben hun hoofd vaak helemaal vol allerlei gedachten, veroordelingen, drukke agenda’s, alles wat ze nog willen hebben en nog veel meer.

  • (Kleine) kinderen hebben dat niet, zij staan open voor alle mensen; kijken niet naar de kleren of spulletjes van iemand, maar zien of een glimlach echt is.
  • Kinderen zijn vol verwondering voor de natuur en alle grote en (hele) kleine dingen die God daarin gemaakt heeft. Grote mensen zien al dat moois vaak helemaal niet meer.
  • Aan de hand van mama en of papa, hebben kinderen vertrouwen in wat gaat gebeuren, ook als het nieuw en onbekend voor ze is.

Misschien weet je nog hoe je de eerste keer met mama of papa op de kermis in de botsauto’s stapte? Of de eerste keer samen naar de dokter ging? Het was wel spannend, maar omdat mama of papa erbij was ging je mee. Met een vreemde was je waarschijnlijk niet meegegaan!

Grote mensen moeten leren om net zo op God te vertrouwen. God is onze Vader en Maria onze Moeder in de hemel. Zij houden van ons en willen ons altijd helpen.

Het is nu oktober en dat noemen we de rozenkrans-maand. Bij het beeld van Maria in de kerk zie je vaak zo’n rozenkrans. Dat is niet zomaar een versiering met kraaltjes of bolletjes. Het is een lange ketting van gebedjes: Weesgegroetjes en Onze Vaders.

En net als bij elk ander gebedje dat we bidden, beginnen we en eindigen we met een kruisje. Dat is bij de rozenkrans ook zo; onderaan hangt een kruisje, het kruisje van Jezus. Dat is het begin maar ook het einde van de rozenkrans. Mensen bidden de rozenkrans als ze iets heel speciaals aan Maria willen vragen. Ze weten dat Maria altijd luistert en samen met Jezus het allerbeste voor ons wil.

We hebben samen een Weesgegroetje gebeden en de kinderen kregen een eigen kinderrozenkrans mee naar huis.

laat de kinderen tot mij komen2

Driekoningen

Vandaag leest de priester in de kerk over de drie Wijzen, (ook wel drie Koningen genoemd) die helemaal vanuit het Oosten, op zoek gingen naar de pasgeboren Koning. Ze volgden een heldere ster die hen de weg naar Jezus wees.

In de kinderwoorddienst hebben we een ster op het bord getekend waar een woord in moest staan. De kinderen moesten ieder een letter van dat woord raden. Met het spel “galgje”, vonden ze uiteindelijk het woord: RICHTINGAANWIJZER. De ster die de drie koningen de weg naar Bethlehem wees, was ook een richtingaanwijzer.

Toen hebben we samen besproken wat goede en slechte richtingaanwijzers zijn. 

De kinderen noemden zelf bijvoorbeeld: ouders als goede richtingaanwijzer; foute vriendjes als slechte richtingaanwijzer. 

Wanneer jouw vriendje (of vriendinnetje) een stout plannetje heeft bedacht en jou vraagt om mee te doen, is hij (of zij) op dat moment een slechte richtingaanwijzer.

Maar ook als jijzelf iemand aanzet tot iets gemeens, of zorgt dat je samen met anderen de sfeer verpest, ben je zelf ook een slechte richtingaanwijzer!

Kijk dus goed welke bedoeling anderen hebben en vergeet niet, om ook te kijken naar wat jijzelf bij anderen uitlokt!

Volg de goede richtingaanwijzer en je komt vanzelf bij Jezus, net als de drie Wijzen. Succes!

KWD13 1 13

Jezus leest Jesaja

Na zijn doop is Jezus naar de woestijn gegaan om 40 dagen alleen te zijn en veel te kunnen bidden. De Heilige Geest heeft Hem kracht en wijsheid gegeven. Nu gaat Hij aan de mensen het blijde nieuws vertellen van Gods liefde voor alle mensen. Dat laat Jezus zien door de wonderen die Hij in opdracht van God de Vader doet. Het eerste wonder dat Jezus deed waar veel mensen bij waren, was toen Hij op een bruiloft in Kana water in wijn veranderde.

Vandaag horen we in de kerk, dat Jezus weer terug is in de plaats waar Hij woont: in Nazareth.

Net zoals alle joden gaat Jezus elke sabbat, dat is op zaterdag, naar de synagoge. Dat is een tempel, of soort kerk, waar mensen samenkomen om uit de oude teksten, het Oude Testament te lezen en tot God te bidden. In het Oude Testament staat alles beschreven wat gebeurd is, vóórdat Jezus werd geboren.

Jezus leest een hele oude tekst die de profeet Jesaja heeft opgeschreven! Nu moet je weten dat die Jesaja zo’n 700 jaar vóór de geboorte van Jezus leefde!

Jezus leest voor:       “De Geest van God rust op mij.

Want Hij heeft mij gezalfd.

Hij heeft mij gezonden.

Armen zullen de blijde boodschap horen.

Gevangenen zullen bevrijd worden.

Blinden zullen weer zien.

Verdrukten zullen bevrijd worden.

Het zal een feestjaar zijn voor God."

Daarna deed Jezus de boekrol weer dicht en begon te preken. Hij zei: “Wat ik jullie heb voorgelezen, is in vervulling gegaan!”

Jezus zegt dus eigenlijk, wat Jesaja lang geleden heeft opgeschreven, is nu uitgekomen! Hij bewijst daarmee dat de oude geschriften echt waar zijn, en door Hem in vervulling gaan.

In de kinderwoorddienst hebben we samen met de kinderen op een landkaart gekeken waar Jezus geweest is: waar Hij woonde, gedoopt werd, in de woestijn was en waar Kana ligt (waar de bruiloft was).

Ook hebben we gekeken wat een boekrol is. Want voordat er boeken waren zoals wij die kennen, schreef men op rollen met perkamentpapier. Zo ontstond een boekrol. De oude teksten van het Oude Testament stonden ook op zo’n boekrol.

Alles wat in het leven van Jezus gebeurd is staat in het Nieuwe Testament. Dat zijn niet zomaar wat verhalen. Nee hoor, mensen die met eigen ogen gezien hebben wat gebeurd is, hebben alles opgeschreven, of door anderen laten opschrijven.

We hebben de kinderen een foto laten zien van een bladzijde uit de oudste Bijbel die tot nu toe gevonden is. Hierop kun je zien dat met de hand is beschreven wat in het leven van Jezus allemaal gebeurd is.

Met de kinderen hebben we samen een boekrol gemaakt met de tekst van Jesaja. En ondertussen hebben gesproken over de beloften, die Jezus in Zijn leven allemaal vervuld heeft.

Jezus leest Jesaja

Zoeken